Vanilin šećer – sastav, recept i u potreba u ishrani

Vanila je jedan od najpopularnijih i najskupljih začina na svetu. Vanilin šećer je šećerna mešavina sa aromom vanile koja je nezaobilazna u kulinarstvu.

To je sitni šećer koji predstavlja osnovni sastojak za pripremu raznih kolača i poslastica. Osim što ga možete kupiti u gotovo svakoj prodavnici i to po veoma povoljnoj ceni, vanilin šećer možete i sami pripremiti kod kuće.

Loading...

Vanilin šećer - sastav, recept i u potreba u ishrani

Sastav vanilin šećera

Vanilin šećer predstavlja mešavinu vanile ili arome vanile i običnog kristal šećera. Kao i svi šećeri, i vanilin šećer je sastavljen od ugljenih hidrata i ne sadrži proteine i masti. Količina od 100 g vanilin šećera sadrži oko 400 kalorija.

Vanila je oduvek bila cenjena zbog svoje prijatne arome i neodoljivog ukusa, a dokazano je i da poseduje brojna lekovita svojstva. Povoljno deluje na funkcionisanje nervnog sistema i sistema organa za varenje, a smatra se i moćnim afrodizijakom.

Loading...

Recept za vanilin šećer

Vanilin šećer je veoma jednostavno napraviti. To je prah koji se dobija od suvih štapića vanile i od običnog šećera u kockama. Vodite računa da uvek kupujete kvalitetne štapiće vanile.

Sastojci:

60 g štapića vanile

½ kg šećera u kockama

Način pripreme:

Sitno iseckajte štapiće vanile, a za to možete koristiti i električnu seckalicu. Zatim, vanilu stavite u avan, pa dodajte kocke šećera i usitnite ih tučkom, sve dok ne dobijete prah. Taj dobijeni vanilin šećer je potrebno prosejati i preručiti u staklenu teglu sa hermetičkim zatvaračem. Držite teglu na mračnom i tamnom mestu. Ako želite intenzivniju aromu ovog zaslađivača, onda koristite duplo manju količinu šećera sa istom količinom vanile.

Upotreba vanilin šećera u ishrani

Loading...

Kao što je već rečeno, vanilin šećer se koristi za pripremanje raznih poslastica zahvaljujući svom aromatičnom ukusu i mirisu. Ovaj slatki začin daje aromu raznim kolačima, pudinzima, tortama, pecivima i napicima, a može se dodavati i u jogurt ili voćnu salatu. Vanilin šećer je odličan i u kombinaciji sa sutlijom i cimetom. Pošto ima jaku i specifičnu aromu, dovoljna je samo mala količina vanilin šećera da obogati ukus raznih kolača ili peciva. Otprilike jedna kesica vanilin šećera je dovoljna da se naprave kolači od oko pola kilograma brašna. Osim što se koristi za pripremu slatkih jela, vanilin šećer se u manjim količinama može koristiti i za jela od morskih plodova (jela od rakova, jastoga ili školjki), a može da se dodaje i u razne sosove, kao što je na primer sos vinegret.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...