Peruanska maka – blagotvorna biljka sa planinskih venaca Anda

Lekovitost peruanske make bila je poznata još starim Inkama, koji su je brali po obroncima veličanstvenih Anda i koristili je kao hranu i kao lek. U lekovite svrhe, Inke su maku koristili kako bi organizmu povratili energiju, pojačali libido i izlečili neplodnost.

Ova planinska biljka je poreklom iz Perua, zbog čega i nosi naziv peruanska maka. Njen najlekovitiji deo je koren, koji izgledom podseća na koren repe ili rotkve.

Loading...

Nabolje uspeva na nadmorskoj visini većoj od 2.000 metara. Klimatski uslovi prirodnog staništa na planinskim vrhovima Anda su jako specifični. Karakteriše ih deficit kiseonika, zimi jak mraz, a leti prevelika vrućina, čest jak vetar… Zato maka predstavlja jedinu biljku koja raste na tako velikim nadmorskim visinama, a koristi se u ljudskoj ishrani.

Pre svega zahvaljujući specifičnom sastavu zemljišta na visovima Anda na kojima uspeva, ova biljka je prava riznica minerala i raznih drugih lekovitih sastojaka. Među stručnjacima za medicinu preuanska zlatna maka je u poslednjih desetak godina stekla jaku reputaciju. Lekari savetuju maku kao savršen način da se organizmu povrati energija. Takođe se za otklanjanje stresa i jako pozitivno utiče na endokrini i reproduktivni sistem.

Način korišćenja peruanske make

Kod nas na tržištu mogu se naći maka u prahu i maka u kapsulama. Optimalna dnevna doza make u prahu je 2 kafene kašičice. Prah se može rastvoriti u vodi, voćnom soku, čokoladnom mleku, jogurtu, voćnom jogurtu, odlično ide uz razne dezerte, smuti ili frape. Optimalna dnevna doza peruanske make u kapsulama iznosi 4 do 6 komada.

Loading...

Lekovitost make

Inke koje su živele u predelima sa jako neugodnom klimom delimično su uspevale da opstanu upravo zahvaljujući maki. Njen koren je izuzetno bogat mineralima: magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, cinkom i jodom. Vitamina takođe ima u izobilju, pre svega, vitamina B grupe, kao i vitamina C i E. Maka sadrži i mnoštvo esencijalnih aminokiselina.

U Peruu mnogi parovi koji imaju problema sa neplodnošću koriste maku. Njeni aktivni sastojci regulišu lučenje hromona i jako su blagotvorni kod menstrualnih tegoba. Utiču na redovan menstrualni ciklus i pomažu ženama da lakše prebrode sve simptome PMS-a, kao što su nadutost, nervoza ili iznenadna jaka želja za hranom. Takođe, peruanska maka pomaže i ženama koje su u menopauzi, jer ublažava i redukuje drastične, iznenadne toplotne napade vrućine, tzv. valunge, kao i pojačano znojenje tokom noći.  Maka je blagotvorna za žene i zato što im pomaže da podignu nivo energije i da se bolje nose sa stresom, a utiče i na jačanje njihove želje za seksom.

Najbolja prirodna alternativa hormonalnih tretmana

U menopauzi dolazi do disbalansa u nivou estrogena, primarnog seksualnog hormona kod žena, koji se manifestuju iznenadnim oscilacijama u raspoloženju, nesanicom, naglim napadima vrućine i znojenjem. I tu nije kraj. Peruanska maka usporava nastanak klimaksa i ograničava sve njegove negativne simptome. Ova lekovita planinska biljka smatra se najboljom alternativom za konvencionalne hormonalne tretmane, čija primena je dosta rizična.

Loading...

Kada je reč o jačem polu, maka je blagotvorna jer podiže nivo testosterona i tako jača muški libido, a samim tim pozitivno utiče i na plodnost. Brojne naučne studije dokazale su da maka podstiče poboljašnje kvaliteta i kvantiteta muških polnih ćelija i to na jako efikasan način. Već 30 dana nakon redovne upotrebe Peruanske zlatne make dolazi do primetnih poboljšanja u broju i kvalitetu spermatozoida.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...