Najbolji materijali za radne ploče za kuhinje

Jedno od najvažnijih pitanja prilikom uređenja kuhinje jeste koji su materijali najbolji za radne ploče za kuhinje. Koji materijal je najbolje uklapa u stil kuhinje?

Od boje i materijala zavisi kako će vaša kuhinja izgledati, a dodatni utisak stvaraju i pločice, sudopera, ormarići, fioke i ostali kuhinjski elementi.

Međutim, kada je reč o radnoj površini, ne treba u prvi plan staviti stil i izgled, već se posebno treba osvrnuti na održavanje, čišćenje i upotrebu radne ploče.

Da li volite da kuvate? Koliko često pripremate kolače i druge slane i slatke đakonije?

Odgovori na ova pitanja će vam pomoći koji materijal za radnu ploču treba izabrati, a evo koje su sve opcije u ponudi.

Drvo kuhinji daje rustični izgled!

Iako drvene radne ploče za kuhinju imaju određene nedostatke, jer se u zavisnosti od uslova skupljaju ili šire ili se u krive ukoliko su stalno izložene vlažnosti, ipak one daju kuhinji poseban pečat.

Svaka ogrebotina i mrlja se odmah primeti ako se drvena površina ne održava pravilno i ne čisti redovno. Ipak, glavna prednost je u tome što drvo kuhinji daje ugodan i topao izgled, a poseban užitak je videti ovako uređenu kuhinju. Pritom, ukoliko se ošteti, drvena radna površina se može obnavljati nekoliko puta.

Za odvažne kuvare tu je nerđajući čelik!

Radne ploče za kuhinje od nerđajućeg čelika izgledaju veom profesionalno i industrijski. Pošto se lako održavaju, one su veoma popularne među profesionalnim kuvarima. Tome u prilog govori podatak da se na radnu ploču od nerđajućeg čelika može odložiti šerpa puna sarme i nikakvih oštećenja niti tragova oštećenja neće biti.

Međutim, ukoliko ste nevešti u seckanju luka, a ne koristite dasku za sečenje, onda se mogu pojaviti ogrebotine. Za sve one koji žele glatku i savršenu radnu ploču, onda možda površina od nerđajućeg čelika i nije najbolji izbor. Ipak, ima i onih kuvara koji smatraju da tokom vremena poseban karakter i pečatk kuhinji daju upravo ove ogrebotine na radnoj ploči, pa im ne smeta kada je prilikom rezanja namirnica malo ogrebu ili oštete.

Laminat štedi vaš džep!

Ukoliko tražite povoljnije rešenje za vašu kuhinju, onda su radne ploče od laminate idealno rešenje. Reč je o prilično izdržljivom materijalu, ali ipak laminat neije otporan na vodu i toplotu, pa se nakon nekoliko godina upotrebe mora zameniti. Laminatne radne ploče se lako postavljaju, pa se prilikom njihove ugradnje takođe može uštedeti, jer za njihovo postavljanje ne moraju majstori da se zovu. To možete i sami učiniti ukoliko ste dovoljno vešti u majstorisanju.

Kada seckate hranu, obavezno radnu ploču zaštitite, jer je laminat lako oštećuje. Takođe, nemojte da izaberete najpovoljniji laminat za kuhinjske radne površine, jer ćete ga onda brzo i menjati.

Granit garantuje dugotrajnost!

Radne ploče za kuhinju napravljene od granite mogu da traju doživotno. Iako nije povoljan, granit je veoma otporan na toplotu, pa bez ikakvih problema na njega možete spustiti vruć lonac. Prirodnog je izgleda, a lako se održava. U ponudi su različite voje i vrste, pa se mogu naći crni, beli, plavi, pa čak i roze granit. Ako želite da vam kuhinja izgleda luksuzno, granit je pravi izbor!

Sponzorisani tekstovi:

Loading...