Tahini pasta (namaz od susama) – recept

Još jedan veoma zanimljv namaz, koji se dobija od susama i par dodataka.

Veoma je kaloričan ali i izuzetno zdrav jer je bogat omega 3 i 6 masnim kiselinama, kao i vitaminima A i B kompleksa. Bogat je i mineralima kao što su gvoždje, kalcijum, magnezijum, bakar, fosfor i cink.

Loading...

Konzumirajući tahini pastu štitite vaše kosti, poboljšavate probavu, a takodje štitite vaš imunitet i krvnu sliku, tako da se preporučuje naročito osobama obolelih od anemije.

Tahini namaz, odnosno pastu, često koriste vegetarijanci koji ga i preporučuju kao jedno od najukusnijih jela.

U nastavku teksta pročitajte kako da pripremite tahini pastu i par saveta.

tahini-pasta

Za pripremu tahini paste biće vam neophodni sledeći sastojci:

  • 200 grama susama
  • 2 kašike ulja po izboru (maslinovog, susamovog, lanenog…)

(Limunov sok, so, začini po želji)

Uputstvo za pripremu:

Ringlu stavite da se zagreva na srednjoj temperaturi, a za to vreme susam izručite u tiganj. Stavite tiganj na zagrejanu ringlu i neprestano mešajući propžite susam. Potrebno je da dobije zlatkasto-braon boju. Pazite da semenke ne zagore jer će onda namaz imati izuzetno gorak ukus. Zbog toga je neophodno da stalno mešate i pratite, susam se uglavnom duže zagreva i onda odjednom postane taman. Vremenom ćete naučiti koliko je vremena potrebno, jer kao i za sve i za ovo je potrebno iskustvo i praksa.

Loading...

Propržen susam ostavite da se malo prohladi. Potom ga ubacite u blender ili secko. Veoma je bitno da noževi budu čelični jer se semenke moraju dobro samleti da bi se dobio pravi tečni namaz.

Dok blendirate susam će se verovatno lepiti za zidove, ali vi kašikom skidajte sa zidova i vratite da se blendira. Kada susam postane gotovo tečan, onda dodajte i ulje, pa nastavite sa blendiranjem dok se ova dva sastojka dobro ne sjedine.

Za još jači i lepši ukus možete dodati vrlo malo soli i malo limunovog soka, i takodje sve zajedno izblendirati.

Tako pripremljen namaz preručite u jednu teglicu odgovarajuće veličine, zatim ga odložite u frižider i konzumirajte po potrebi. Verovatno vam, zbog njegovog izuzetno dobrog ukusa, neće potrajati duže od dva-tri dana, ali on svakako u frižideru može stajati i do dve nedelje.

Par saveta…

Možete je poslužiti uz krišku integralnog hleba, posuti sa malo pečenog susama i odozgo staviti seckanog povrća po izboru, ili jedan čeri paradajz.

Kao što smo već napomenuli, tahini pasta je zaista izuzetno zdrava, i trebalo bi da je koristite makar 1-2 puta nedeljno za neki od obroka. Odlična je za doručak jer ćete tako već ujutru uneti veliki broj vitamina i minerala koji će vašem organizmu dati snagu.

Tahini pasta je prilično skupa u prodavnicama, a i tako nikada niste sigurni da li je ono što ste uzeli zaista to što piše na deklaraciji, a ovako, kada to pravite sami u toplini svoga doma, znate da je 100% zdravo. I, svakako, daleko je jeftinija varijanta, a vremena će vam biti potrebno svega 15ak minuta.

Brojne su prednosti i vrline tahini paste, tako da ne bi trebalo puno da oklevate već odmah otrčite do prve prodavnice zdrave hrane, kupite susam i napravite namaz koji će svi obožavati.

Loading...

Srazmerno tome za koliko osoba pravite, vi povećajte ili smanjite sastojke, ali kao što smo već rekli, tahini pastu uvek možete odložiti u frižider pa jesti kada poželite.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...