Pripremite sami najlepše proizvode od mleka

Mleko i mlečni prozvodi su veoma zastupljeni na našim trpezama i svrstavaju se u najomiljenije namirnice. Od mleka se mogu pripremati razna jela, slana i slatka – kiselo mleko, kisela pavlaka, kajmak, slatka pavlaka, maslac, razne vrste sireva, surutka.

Procesom vrenja spravljaju se kiselo mleko i jogurt. Pored toga, od mleka se prave i razne poslastice: sutlijaš, griz, bela kafa, razni kohovi.

Loading...

Evo i 3 odlična i jednostavna recepta kako da sami pripremite neke od najomiljenijih mlečnih proizvoda.

pripremite-sami-najlepse-proizvode-od-mleka

Domaći jogurt

Sipati u šerpu 3 litra punomasnog kravljeg mleka, staviti na vatru dok ne proključa. Zatim šerpu skinuti sa vatre, a mleko ohladiti do temperature od 42 stepena. U prohlađeno mleko dodati jednu supenu kašiku kupovnog jogurta. Poklopiti šerpu, uviti je u toplu salvetu i ostaviti na toplom mestu.

Za 3 sata mleko će se ukiseliti. Šerpu potom preneti na hladno mesto da odstoji još 6 sati. Zatim izmešati celu masu i procediti. Nakon toga, jogurt je spreman za konzumiranje.

Domaći kajmak

Skuvajte mleko tako što ćete ga držati na vatri dok je god moguće, da bi bilo što bolje prokuvano. Zatim ga razliti u sudove šire površine, tako da samo prekrije dno posude. Na taj način mleko će imati veću površinu po kojoj će se nahvatati skorup.

Loading...

Pažljivo skidati skorup sa mleka i slagati ga u male drvene kačice čije dno treba da bude probušeno na 2-3 mesta. Svaki sloj skorupa posoliti. Pokriti drveni sud čistim platnom i poklopiti ga drvenim poklopcem, pa ga odložiti na hladno mesto.

Za pripremanje ovog izuzuetnog mlečnog proizvoda najbolje je koristiti ovčje mleko. Da bi taj kajmak mogao dugo da ostane dobar, drvene kačice u kojima će se čuvati treba najpre naliti tankim slojem rastpoljenog gotovog kajmaka ili maslaca. Kada se ohladi, taj sloj će se stvrdnuti i predstavljaće zaštitu novopripremljenom kajmaku da se ne pokvari. Kajmak se može jesti neprevreo, mada je ukusniji prevreo, stariji kajmak.

Domaće kiselo mleko

Za pripremu domaćeg kiselog mleka najbolje je koristiti ovčje mleko. Kravlje mleko kada se ukiseli nije tako gusto kao ovčje, dok se kozje mleko uopšte ne kiseli.

Sipati u šerpu 1l mleka, pa ga na vatri kuvati što duže, kako bi sva voda isparila iz njega. U manjoj šoljici razmutiti malo kupovnog kiselog mleka sa malo hladnog običnog mleka. Skuvano mleko rashladiti dok ne postane mlako. U šerpu sa tim mlakim mlekom sipati sirište (maju), tj. razmućeno kiselo mleko, dobro izmešati i poklopiti, zamotati u toplu salvetu i ostaviti na toplom mestu da odstoji dok se mleko ne stegne.

Loading...

Kada se mleko stegne, šerpu staviti na hladno mesto i tu čuvati do upotrebe. Za vreme toplih letnjih dana mleko se brže ukiseli, pa je tada potrebno stavljati manje maje. Zimi stavljati više maje, a proces kiseljenja će trajati duže.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...