Kako se pravi sir – recept

Ljubitelji mlečnih proizvoda sigurno vole i sir.

On se može napraviti od kravljeg, kozijeg ili ovčijeg sira a najbolji je kad je svež, tek napravljen.

Loading...

Ako i vi volite sir i želite sami da ga napravite, evo nekoliko saveta kako to da uradite.

Da biste dobili 2 kilograma sira, biće vam potrebno:

– 10 litara kravljeg mleka
– 2 kašike sirila i so

Postupak pripreme:

Za pravljenje sira koristite tek pomuženo, toplo mleko, odnosno treba da bude mlako. U lonac treba da sipate to mleko i dodate 2 kašike soli, kao i sirilo. To mešate malo samo u početku i posle toga više ne. Ostavite da odstoji 24 h. Najbolje bi bilo da stoji na nekim toplom mestu, na primer pored radijatora. Sutradan treba taj sadržaj da prespete u cedilo. Presipajte polako da prospete sir ili ne prelijete cedilo.

Kako se pravi sir

Loading...

Inače, cedilo treba da bude mokro. Cedilo je tkanina, odnosno krpa koja je mekana i tanka ali neprovidna. Kada ste to uradili, ostavite taj sadržaj na neko mesto da se cedi, odnosno da se mleko ocedi i izađe višak surutke. Na kraju uhvatite za krajeve i zavežite sva 4 kraja i ostaviti tako da visi negde, da se cedi. Na primer možete ostaviti na terasi. Treba da stoji otprilike 12 h, najbolje preko cele noći. U svakom slučaju, videćete kad prestane da se cedi.

Kada to primetite, premestite ga u drugi sud i pritisnite nekim teškim predmetom. To je potrebno da bi se sadržaj dodatno iscedio. Primetićete kako još curi surutka i možete je prosipati dok ne primetite da nje više nema. To znači da je sir gotov. Tada treba da skinete taj predmet što je stajao na njemu. Pazite da to uradite polako, kako se sir ne bi raspao na parčiće.

Na kraju sir sečete na kriške ili kako želite. Dobićete mladi, podliveni sir koji ako želite možete posoliti i jesti. Njega bi trebalo da držite na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi. Ne morate ga odmah jesti, možete ga ostaviti i da odstoji 2- 3 dana i primetićete kako je poprimilo svoj karakterističan miris.

Saveti:

U slučaju da imate manje mleka na raspolaganju, na primer samo 4 ili 5 litara, treba da stavite manje sirila i dobićete manje sira na kraju. Tačnije na tu količinu mleka, dobićete 1 kilogram sira.

Loading...

I vama i vašim ukućanima će se svideti sir i ubuduće ćete ga često praviti, nećete morati čekati da neko drugi to uradi umesto vas.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...