Humus namaz – recepti

Humus predstavlja najzdraviji namaz, odnosno paštetu.

Postaje sve popularniji, tako da se sa orijentalne kuhinje vrlo brzo proširio i na ostale. A popularnost je stekao zbog savršeno prefinjenog ukusa i velikih blagodeti za naš organizam.

Loading...

Humus može konzumirati svako bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Svima se preporučuje jer sadrži samo prirodne zdrave sastojke.

Kako se sastoji od jednostavnih sastojaka koje svako od nas ima u kuhinji, ili u obližnjem marketu, ne spada u onu hranu koja se teško pravi. Naprotiv, priprema humusa bi trebala biti laka, ako pažljivo pratite uputstva.

U nastavku teksta pročitajte zdravstvene prednost humusa, kao i to kako da pripremite ovaj savršeni namaz.

humus-namaz-recepti

Zbog čega se humus smatra jednim od najzdravijih namaza na svetu?

Odgovor leži u tome da se humus pravi od fino odabranih sastojaka, koji je, svaki za sebe izuzetno zdrav. Za pripremu humusa biće vam potrebne najpre leblebije. One predstavljaju hranljivu namernicu koja ne sadrži zasićene masti kao ni holesterol, a pritom su izuzetno bogate proteinima. Koriste se takodje i za kontrolisanje šećera u krvi kao, i za pročišćenje krvi inače.

Pored leblebija biće vam neophodan tahini namaz, odnosno namaz od susama. On je bogat zdravim masnoćama kao i kalorijama. U pripremi humusa, tahini se stavlja u manjim količinama, koje nikome ne štete, već se na taj način iskorišćava njegova prava vrednost. Tahini je izvor proteina i kalcijuma što ga čini pravim dodatkom.

Osim ove dve najvažnije komponente, biće vam potrebni i maslinovo ulje, limunov sok i beli luk. Te tri namernice su takodje poznate kao izuzetno zdrave jer obiluju antioksidansima i služe za jačanje našeg imuniteta. Takodje, maslinovo ulje sadrži korisne masnoće koje pomažu naš kardiovaskularni sistem.

Zbog njegovog idealnog sastava, humus je bogat omega 3 masnim kiselinama, vitaminima B kompleksa, amino kiselinama, gvoždjem, bakrom i manganom. Dobar je za čitav naš organizam, štiti nerve, srce, mozak, krvne sudove i na taj način čini da se naš organizam oseća jakim i izuzetno zdravim.

Kako se priprema humus namaz?

Kako smo vas upoznali sa njegovim blagodetima, i na taj način pokušali da vas ubedimo da već danas napravite ovaj bogom dan namaz, sada ćemo vam otkriti i recept uz pomoć kojeg ćete moći da ga napravite.

Priprema humus namaza se lakše odvija ako već imate prethodno iskustvo, ali ako nemate, pokušaćemo da što detaljnije objasnimo kako da ga pripremite. Retko se dešava da vam treba tačno toliko namernica koliko napišemo u receptu, jer se svaki put koriste iste namernice ali različite jačine.

Nekada će luk biti blaži, nekada će maslinovo ulje biti drugačije, itd. Mi smo odvojili recept prema kojem ćete se moći najlakše orijentisati, jednostavnih razmera.

Loading...

Pa da počnemo…

humus-namaz-recepti11

 

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu humusa su:

  • 250 grama leblebija (kuvanih) + soda bikarbona
  • 50 mililitara maslinovog ulja
  • 50 mililitara vode (one u kojoj su se leblebije kuvale)
  • 80 mililitara tahini namaza
  • 3-4 čena belog luka
  • Sok od ½ limuna
  • Otprilike 1 kašičica soli

Uputstvo za pripremu:

Jedna od bitnijih stavki jeste ta da leblebije dobro skuvate, gotovo raskuvate. A proces je sledeći: Sirove leblebije prelijte vodom i kašicicom sode. Vode je potrebno da bude tri puta više nego što ima leblebija. Ostavite ih tako da narastu preko noći. Ujutru ih lepo procedite i isprete, a zatim sipajte u jednu šerpicu zajedno sa vodom (takodje 3x više) i kašičicom sode. Kuvajte dok ne provri, zatim uklonite penu koja se stvorila i nastavite sa kuvanjem još pola sata otprilike. Dakle, leblebije bi trebale da se raspadaju, tj da budu baš mekane.

Tahini možete kupiti u prodavnici zdrave hrane ili u nekom marketu, a možete ga i sami napraviti. *Recept za tahini potražite medju našim receptima.

Sada kada imate dva najvažnija sastojka, ubacite ih u blender. Zatim dodajte ulje, vodu, beli luk, limunov sok i malo soli. Blendirajte sve dok se svi sastojci ne sjedine i dok smesa ne postane glatka i tečna. U zavisnosti od vašeg ukusa, smesa može biti tečnija ili gušća. Kada završite blendiranje probajte namaz, a onda po vašem ukusu dodajte još neke sastojke po ukusu.

Možete dodati više vode ili ulja za tečniji namaz, a možete dodati više tahinija ili luka za gušći. Osim navedenih sastojaka, uvek možete dodati vaše omiljene začine. Na primer biber, peršun, mirodjiju, bosiljak, i tako dalje.

Humus se najčešće konzumira uz integralni hleb, tortilje ili prepek, uz čašu jogurta ili paradajz salatu.

Saveti

Mi smo vam ponudili neki osnovni recept na kojem se bazira priprema tahinija. Uglavnom su dva najvažnija sastojka, kao što što smo više puta napomenuli, leblebije i tahini. U nekim receptima tahini je izuzet, ali mi smatramo da je ukus sa tahinijem daleko lepši. Vi svakako eksperimentišite, što uvek najpre preporučujemo, pa pronadjite vaš omiljeni ukus.

Humus namaz jedite što češće, za doručak, večeru ili medjuobroke. Ubrzo ćete videti napredak vašeg zdravlja. Već smo naveli sve njegove prednosti, i toplo preporučujemo da ga isprobate i uverite se u naše reči. A kada se uverite preporučite drugim osobama kako bi i one čule i bile počašćene ukusom humusa.

Loading...

Nadamo se da će vam naši saveti biti od koristi i da ćete se uspešno snaći u pripremi.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...