Gibanica recept – kako se pravi

Gibanica je staro srpsko jelo koje se pravi mnogo godina unazad.

Može biti manje ili više slana, kao i manje ili više masna, može se praviti kao burek… u svakom slučaju svako je pravi prema svom ukusu a gotovo da nema onog, ko je ne voli.

Loading...

Priprema se brzo, pa ako se odlučite da je napravite biće vam potrebno samo oko 30-tak minuta.

Sastojci koji su vam potrebni da biste napravili gibanicu su:

– 1 pakovanje kora za gibanicu – oko 500 grama
– 500 grama sitnog belog sira
– 1 šolja jogurta
– 1 šolja kisele, odnosno mineralne vode
– pola šolje ulja
– malo soli
– 4 jajeta

gibanica recept za pripremu

Postupak pripreme:

Prvo što treba da uradite je da umutite fil. Umutite jaja pa dodajte kiselu vodu, jogurt, ulje, sir i na kraju posolite, po ukusu. To može biti jedna ili dve kašičice soli. Mineralne vode možete staviti više ili manje, procenite sami da fil ne bude gust a ni previše bistar. U svakom slučaju mineralnu vodu je bitno staviti jer ona daje gibanici vlažnost, odnosno pomaže da ona na kraju ne bude suva a takođe joj pomaže i da naraste.

Loading...

Kada masa postane jednolična, znači da je fil gotov. Onda treba da uzmete tepsiju, poprskate je uljem i počnete sa ređanjem kora. Pazite samo da stavite dovoljno ulja da se kore ne bih zalepile za tepsiju prilikom pečenja.

Takođe je važno da gibanica upije ulje, da bi bila sočna. Stavite dole najpre dve kore i sipajte deo fila na njih i uvijte u rolat kao kada uvijate palačinku. Možete je uviti tanje ili deblje, odnosno da ta traka bude šira ili uža, kako želite. Tako ponovite i sa ostalim korama. Možete uvijati šire i stavljati više fila, pa imati 2 ili 3 rolnice u tepsiji, a možete imati i više tanjih rolnica, odnosno traka. Ivice dobro umotajte da se kore ne odmotaju u toku pečenja. Kada napunite tepsiju, od gore kore poprskajte uljem i možete staviti da se peče.

Dovoljno je peći 40 do 45 minuta na 200 – 220 stepeni. Videćete kad dobro porumeni i lepo zamiriše. Onda gibanicu izbadite iz rerne, poprskajte malo vodom i ostavite da odstoji.

Možete je odmah i iseći. Gibanica bi trebalo da upije vodu i omekša. Možete je vratiti u rernu koju ste isključili i tamo ostaviti 15-tak minuta.

Način posluživanja:

Loading...

Možete je služiti toplu ili hladnu, pojednako je ukusna. Služite je uz jogurt a može se kombinovati i sa pivom.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...