Domaći ajvar recept – kako se pravi

Ajvar potiče iz makedonske kuhinje a neki ga nazivaju ,,kraljem,, odnosno ,,carem,, zimnice.

Može se praviti na razne načine, ali uvek su glavni sastojci crvena paprika, zvana ,,roga,, i paradaiz.

Loading...

Međutim, ajvar možete praviti i sa plavim patlidžanom.

Potrebni sastojci

Količina koja će vam biti potrebna zavisi od toga koliko tegli ajvara želite da dobijete.

Na primer za 10-tak tegli će vam biti potrebno 2 kilograma paprike i oko 800 grama paradaiza. Količina paprike i paradiza je proizvoljna ali uvek treba da bude u korist paprike. Na primer na 5 kilograma paprike, trebalo bi staviti 2 kilograma paradaiza.

Postupak pripreme ajvara

Ono što prvo treba da uradite je da paprike operete, osušite, pa da ih ispečete u rerni na 220 stepeni dok paprika ne potamni i njega kožica ne počne da se odvaja. Ako imate mogućnost, možete je peći i na roštilju. Ako kožica paprike pocrni, to uopšte nije problem, jer ćete tu kožicu svakako posle skinuti. Kada se paprika ispeče, ogulite je a to ćete lakše uraditi ako ste je prethodno stavili u zatvorenu posudu, da se napari. Takođe bi trebalo i da je očistite od semenki.

Domaći ajvar recept

Loading...

Takođe i paradaiz ili patlidžan ispečete, oljuštite i očistite od semenki. Ako ne želite, ne morate ih čistiti od semenki. Ostavite ih dobro da se ocede, to znači nekoliko sati a može i celu noć. Oljuštite 1 ili 2 čenja belog luka.

Sledeće što treba da uradite je da sameljete papriku, paradaiz i beli luk. To možete uraditi na mašini za mlevenje mesa ili u multipraktiku, ako ga imate. Posle toga u šerpu ili lonac nalijte 750 mililitara ulja, ako ste kao količinu uzeli 5 kg paprika. U šerpu dodate i samlevenu papriku i paradaiz. Potrebno je da konstantno mešate da ne bi zagorelo. Dodajte i malo soli, po vašem ukusu.

Probajte, pa ocenite koliko je treba da stavite. Ako želite da ajvar bude ljut, stavite nekoliko feferona. Možete staviti jednu, ali možete staviti i 3, 4, u zavisnosti od toga koliko želite da bude ljuto. Kada masa počne da se zgušnjava, znači da je ajvar gotov i možete ga skloniti sa šporeta. Sipajte ga u tegle, koje ćete dobro zatvoriti, najbolje metalnim poklopcem.

Tegle ostaviti da se ohlade pa ih premestiti u ostavu, odnosno u špajiz.

Način posluživanja ajvara

Loading...

Ajvar poslužite kao salatu uz meso ili neki drugi glavni obrok.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...