Slatko od trešanja – recept

Ima li lepšeg ukusa od ukusa zrelih trešanja? Tako krupne i sočne su samo da se smažu za tren oka.

Ipak, moramo misliti na dane kada ih nema. Na te hladne dane kada bismo sve dali za jedan zalogajčić.

Loading...

E, pa baš zbog tih dana pametni ljudi izmislili su slatko od trešanja, a mi smo tu da vam prenesemo jedan od recepata.

Neće vam biti potrebno nešto puno truda, a i svakako će se i najteži deo ovog procesa pretvoriti u užitak pri pomisli da ćete na kraju svega konzumirati ovu preukusnu poslasticu.

U nastavku teksta pročitajte detaljno kako se pravi i koji će vam sastojci biti potrebni. Potom zasucite rukave, i na kraju uživajte u degustaciji!

slatko-od-tresanja

Za pripremu slatkog od trešanja biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kilogram očišćenih trešanja (belih ili crvenih u zavisnosti od toga koje trešnje više volite)
  • 1 kilogram šećera
  • 1 veći limun
  • 1 štapić vanile

Uputstvo za pripremu:

Ono što je najbitnije jeste to da trešnje budu potpuno zdrave. Sve. Ako samo jedna bude i najmanje trula to može pokvariti čitav ukus. Zbog toga birajte one koje su potpuno zdrave.

Čišćenje trešanja vam može olakšati mašina za to, ukoliko je imate. U suprotnom ćete potrošiti malo više vremena dok ih sve očistite. To je najteži deo, sve ostalo je prilično lako.

Pre čišćenja trešanja operite ih u par voda. To je takodje veoma bitno jer, ukoliko ste ih kupili na pijaci verovatno su pokupile dosta bakcila i prašine. Isto važi i ako ih uzimate iz bašte. Dakle, trešnje najpre dobro operite pa im potom izvadite sve koštice.

Loading...

Kada izvadite koštice izmerite trešnje, očišćene bi trebale da teže kilogram, tako da kada kupujete ili berete uzmite oko 1.5 kilogram, i kada ih očistite dobićete potrebnu gramažu. Na kilogram očišćenih trešanja ide kilogram šećera, kako bi slatko bilo pravo slatko.

Tih kilogram šećera sipajte u posudu u kojoj planirate da kuvate slatko. Ona bi trebala da bude malo veća, to jest, bitno je da bude dublja. Šećer prelijte vodom, sa otprilike 2 decilitara, odnosno onoliko koliko je potrebno da sav šećer bude natopljen. Podesite ringlu na umerenu temperaturu i ostavite da se napravi sirup.

Kada počne da vri dodajte tešnje. Prethodno ih ne morate cediti jer će otpustiti sok, sve zajedno tako preručite u šerpu. Ostavite na istoj temperaturi da se kuvaju, uz povremeno mrdanje šerpe, i redovno skidanje pene.

Da, dobro ste pročitali, nemojte mešati već samo protresite šerpu. A skidanje pene je obavezno.

Kada slatko bude otprilike napola kuvano, dodajte kriške limuna i vanilu. Ostavite da se dalje kuva, takodje uz povremeno mrdanje šerpe. Možete smanjiti temperaturu ako smatrate da je ringla malo jača, kako ne bi zagorelo.

Bitno pitanje je kada je slatko gotovo? Kako biste to lako i brzo proverili, kada smatrate da je gotovo, izvadite na tacnu 2-3 kašike slatkog i sačekajte da se ohladi. Ako vam odgovara gustina onda je gotovo, ako smatrate da je retko onda kuvajte još malo.To zavisi od vašeg ukusa tako da vam precizno ne možemo reći.

Gotovo slatko sklonite sa ringle, a zatim šerpu prekrijte čistom krpom. Ostavite tako da se malo prohladi nekih 15-20 minuta. Zatim ga ponovo vratite na ringlu, na najmanju temperaturu i ostavite da još samo jednom proključa. Potom ga sklonite sa ringle, ponovo prekijte krpom i sada ostavite da odstoji do sutra.

Sutradan, rano ujutru (čim ustanete) sterilišite tegle pa sipajte slatko. Zatvorite čvrsto poklopcima i odložite na tamno mesto.

Nadamo se da ćete uspešno napraviti vaše slatko i da će svi biti oduševljeni. Sav trud uložen u pripremu, verujte, isplatiće se!

Loading...

Recept poslala Marija

Sponzorisani tekstovi:

Loading...