Slatko od malina – recept

Da li postoji osoba na svetu koja ne voli ukus malina? Pa, hmm, verujemo da je nemoguće da postoji!

One su tako ukusne, tako vedre boje, jednostavno nas pozivaju da ih smažemo. A nama kao sve teško…

Loading...

E pa nije, i rado ćemo ih smazati, i rado ćemo od njih praviti sve što nam padne na pamet!

Ovoga puta na pamet nam je palo slatko od malina, pa smo rešili da sa vama podelimo jedan odličan recept koji će se, verujemo, i vama dopasti.

Upozorenje: Ovo slatko je preukusno!

slatko-od-malina

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu slatkog od malina su:

  • 1 kilogram svežih i zdravih malina
  • 1 kilogram šećera (ukoliko želite da bude gušće dodajte još 300 grama)
  • 1 čaša vode

Uputstvo za pripremu:

Kao što smo već napisali, potrebno je da maline budu sveže i zdrave. To je veoma bitno jer ako se makar jedna trula malina nadje medju njima, slatko će propasti, a niko to ne želi. Dakle, uvek birajte krupnije i potpuno zdrave maline. Za početak.

Kada odaberete prave maline, sledeći korak je čišćenje. Pod tim podrazumevamo da ih lepo operete, u nekoliko voda, i da im uklonite sve petiljke ukoliko ih ima.

Loading...

E, sada su malinice spremne. Pripremite šerpu u kojoj nameravate da kuvate slatko, a mi preporučujemo da to bude dublja šerpa. Zatim nasložite prvo red šećera, zatim red malina, ponovo red šećera, red malina i na kraju red šećera.

Ovako nasložene ostavite da odstoje minimum 12 sati. To je veoma bitno, tako da ovaj korak morate ispratiti. Zato preporučujemo da maline i šećer složite uveče, pa da ih ujutru kada ustanete skuvate.

Dakle, nakon 12 sati, dodajte čašu vode i kuvajte na umerenoj temperaturi. Povremeno protresite šerpu, ali nikako nemojte mešati, kako ne bi zagorelo. Kada procenite da je slatko gotovo, a to ćete najbolje oceniti tako što ćete sipati jednu kašiku na tacnu i kada se zgusne vidite da li je odgovarajuća gustina, sklonite šerpu sa ringle i ostavite da se prohladi.

Možete prekriti šerpu kako ne bi nešto upalo u slatko dok stoji. Trebaće mu malo vremena da se fino prohladi. I, kada se slatko ohladi sipajte ga u prethodno sterilisane tegle i zatvorite celofanom, potom odgovarajućim poklopcima.

Odložite ih u špajz, to jest na hladnije i tamno mesto. Nakon otvaranja tegle neka stoji u frižideru.

Još par reči ..

Kao što ste primetili, slatkom od malina nije potrebno dodavati ni limun ni druge dodatke, jer će se onda ukus malina ublažiti i neće biti isti ukus. Takodje, može veoma dugo da stoji i bez dodataka, što je velika prednost.
Slatko od malina pripremljeno na ovaj način je zaista odlično, priprema se lako, nema puno čišćenja niti puno napora oko kuvanja. Samo će se skuvati, a vi mu samo pomozite da nestane iz tegle 😀 Prijatno!

Loading...

Recept poslala Miljana

Sponzorisani tekstovi:

Loading...