Slana rozen torta – recept kako se pravi

Slana rozen torta – recept kako se pravi 4.24/5 (84.71%) 17 votes

Slana rozen torta, priprema se prilično brzo i jednostavno, a pritom predstavlja veoma lepo o mnogima omiljeno posluženje ili deo obroka.
Da bi ste sami pripremili ovu tortu, za početak je potrebno da izdvojite malo svog vremena kako bi ste upoznali sa recepturom koja će vas u taj postupak detaljno uputiti.

Slana rozen torta - recept kako se pravi

Šta vam je potrebno da bi ste pripremili slanu rozen tortu?

Za pripremu slane rozen torte, potrebno vam je:

Za pripremu kora:

– Jedno pakovanje korica za rozen tortu.

Za fil:

– 100 grama krem sira,
– 200 grama kisele pavlake,
– 500 grama feta sira,
– 150 grama margarina,
– 3 supene kašike ajvara,
– 500 grama sitno seckane šunke (šunke seckane na kockice).

Još vam je potrebno za ukrašavanje:

– Jedno rendano bareno žumance,
– 100 grama rendanog kačkavalja,
– Oko 100 grama majoneza.

Način pripreme:

Najpre dobro pomešajte krem sir, kiselu pavlaku, feta sir, margarin i šunku. Sastojci treba da budu toliko dobro pomešani da formiraju kremastu kompaktnu mešavinu. Upravo zato, pre nego što počnete da mešate ove sastojke, preporučujemo da predhodno izgnječite feta sir, kao i margarin. Kada ste dobro pomešali i sjedinili sastojke, mešavinu podelite na dve jednake količine. U jednu od te dve količine dodajte i ajvar i to dobro promešajte još jednom.

Filovanje torte:

Uzmite jednu koricu za pripremu rozen torte i premažite je slojem fila koji sadrži ajvar, pa zatim i slojem fila koji ne sadrži ajvar. Pritom, slojevi ove dve vrste fila treba da budu vizuelno jasno odvojeni. Preko toga, nanesite drugu koricu i nju filujte na isti način. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve korice i svu količinu oba fila. Na samom vrhu torte, treba da bude korica bez fila.
Tako filovanu tortu, stavite u frižider i ostavite je da se hladi nekoliko sati (može i preko cele noći). Kada se torta dovoljno ohladi, izvadite je iz frižidera, ukoliko je potrebno opsecite joj ivice tako da postanu pravilne i ravnomerne i onda celu tortu premažite sa svih strana majonezom. Tako premazanu slanu rozen tortu, ukrasite rendanim kačkavaljem i rendanim barenim žumancetom. Tek nakon toga tortu isecite i poslužite.

Ovako pripremljenu slanu rozen tortu, po želji možete ukrasiti i sa većom količinom majoneza u odnosu na onu količinu koju smo naveli (sve zavisi od vašeg ličnog ukusa). Takođe, ukoliko koristite suviše blag krem sir, a pritom ste ljubitelj slanih namirnica, u sastav torte možete ubaciti i prstohvat do dva prstohvata soli.
Ovu tortu, možete koristiti i kao predjelo u okviru bilo kog dnevnog obroka, ali i kao glavno jelo ukoliko ne osećate preveliku količinu gladi ili ukoliko je reč o večeri.
Uz sve to, želimo da dodamo i to da se pri samom procesu pripreme slane rozen torte ne morate striktno pridržavati mera sastojaka koje smo naveli. Ukoliko to želite, možete duplirati celokupne sastojke ili to možete uraditi sa samo nekim od sastojaka koje ćete upotrebiti (recimo sa krem sirom, ukoliko želite da torta bude kremastija, ili sa šunkom, ukoliko ste ljubitelj šunke).
Jedno je sigurno, a to je da ćete i vi i vaši ukućani ili gosti biti oduševljeni ukusom ove namirnice.

Recept poslala: Aleksandra

Sponzorisani tekstovi:

loading...
Loading...