Kako se pravi smesa za palačinke – recepti

Palačinke… ko ih ne voli. Deblje ili tanje, manje ili veće, slatke ili slane, svejedno, i dalje su omiljene.

Mogu biti za svačiji ukus jer je mogućstvo pripreme obimno.

Loading...

Napraviti palačinke, neki bi rekli, nije neka nauka, medjutim kada se susrećemo sa nečim prvi put teško da možemo znati kako tačno da napravimo to što želimo.

Palačinke nije tako lako napraviti, za njih je potrebno malo iskustva, jer vam uglavnom niko ne može reći stavi ovoga ovoliko i onoga onoliko. To sve zavisi od broja osoba za koje pravite i da li želite tanje ili deblje.

Dakle, palačinke se prave ’odokativno’. I to ih i čini izazovom.

Mi smo se potrudili, pa smo vam odvojili par recepata sa preciznijim merama. Ali, kako smo već napomenuli morate imati osećaj za to kako bi vaše palačinke ispale dobro.

U daljem tekstu ćemo vam izložiti recepte i nekoliko iskrenih saveta kako da najlakše pripremite vaše palačinke.

kako-se-pravi-smesa-za-palacinke1

Sastojci koji će vam biti neophodni za pripremu palačinki za 2 osobe su:

 • 130 grama brašna
 • 1 decilitar ulja
 • 2 decilitara mleka
 • 2 jajeta
 • 1 kašičica šećera
 • Malo vode

Sastojci koji će vam biti neophodni za pripremu palačinki za 4 osobe su:

 • 210 grama brašna
 • 5 decilitar ulja
 • 3 decilitara mleka
 • 4 jajeta
 • 5 kašičica šećera
 • Malo vode

Sastojci koji će vam biti neophodni za pripremu palačinki za 6 osoba su:

 • 300 grama brašna
 • 2 decilitara ulja
 • 4 decilitara mleka
 • 6 jajeta
 • 2 kašičice šećera
 • Malo vode

Uputstvo za pripremu palačinki:

Dakle, naveli smo vam tri recepta za broj osoba 2, 4 i 6. Ponovo napominjemo da ni to nisu 100% precizne mere, ali bi trebalo da su najtačnije. Možda ćete morati da dodate malo mleka, vode ili brašna. Ostali sastojci uglavnom ostaju nepromenjeni.

Pa da počnemo…

Loading...

Jaja olupajte pa ih stavite u jednu dublju posudu. Umutite ih malo da se razbiju a onda dodajte brašno, zatim mleko. Veoma je bitno da smesu mutite mikserom kako ne bi ostajale grudvice jer one kasnije kvare ukus a i izgled palačinki. Dakle, miksirajte smesu odmah, a po potrebi odlučite da li je potrebno dodati još malo mleka ili vode. Smesa ne bi trebala biti ni previše gusta, a takodje ni previše retka, u prvom slučaju će palačinke biti mnogo debele i ostajaće žive, a u drugom će se lepiti za tiganj tako da nećete imati nikakve.

Kada ste prilagodili odgovarajuću gustinu smese, dodajte ulje. Sada promešajte varjačom par puta pa ostavite smesu u frižider da odstoji oko 15-20 minuta. Možete praviti i odmah ali će smesa biti još bolja ako malo odstoji.

Dok palačinke stoje u frižideru vi iskoristite vreme da pripremite tiganj. Očistite ga lepo kako se palačinke ne bi kasnije lepile za neke ostatke. Zatim ga premažite sa uljem. Pazite da ne sipate previše kako prve palačinke ne bi bile natopljene uljem, a nemojte sipati ni malo kako vam ne bi zagorele. To sve zavisi i od toga kakav tiganj koristite. Ako koristite teflonski, biće vam potrebno samo malo ulja na početku, a kasnije ne, jer i u testu takodje ima ulja. A ako koristite običan onda pre svake palačinke dodajte malo ulja na tiganj.

Namazan tiganj stavite da se zagreje a onda izvadite testo iz frižidera. Potrudite se da nadjete kutlaču srednje veličine, kako palačinke ne bile ni tanke, ni debele, već onako srednje debljine. Kutlačom vadite smesu i ravnomerno rasporedite po tiganju. Naravno, pazeći da razlijete što pre kako bi se u isto vreme svuda uhvatila smesa.

Palačike pecite sa obe strane oko 1 minut, odnosno dok ne počne da se odvaja od tiganja. Gotove palačinke vadite na čist tanjir i redjajte jednu preko druge kako bi zadržale toplotu dok ne ispečete sve.

Palačinke filujte dok su još vruće i poslužite tople.

Ideje za filovanje i dekoraciju

Ako ste se odlučili za slatke palačinke verovatno vas one prvo asociraju na nutelu ili eurokrem, plazma, orasi…mmm… Da, to je idealna kombinacija. Pored toga, palačinke možete filovati raznim marmeladama po vašem ukusu. Od višnje, jagode, kajsije, šljive, pomorandže, a kasnije palačinke možete preliti otopljenom čokoladom i dobićete pravu fantaziju. Takodje možete ukrasiti šlagom, topingom ili kuglom sladoleda.

Kako ima dosta varijanti za pravljene slatkih, tako ima i dosta varijanti za pravljenje slanih palačinki. Možete ih filovati kao testo za picu, raznim sirevima, namazima, kajmakom, i tako dalje.

Loading...

Pustite mašti na volju i uživajte u ukusnim palačinkama. Ne očekujte da ćete iz prvih pokušaja dobiti savršene, mada ni to nije nemoguće, ali vremenom i potrebnim iskustvom, u ukusu vaših palačinki uživaće svi. Prijatno.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...