Gabon torta recept – kako se pravi

Gabon torta recept – kako se pravi 3.50/5 (70.00%) 2 votes

U potpunosti smo sigurni da će se većina vas složiti sa stavom da pomisao na pripremu torte bez upotrebe brašna zvuči apsurdno. Međutim, verovali ili ne nije tako. Postoji torta, za čiju pripremu vam nije potrebno ni jedno jedino zrno brašna. Pritom, reč je o izuzetno ukusnoj i mnogima čak omiljenoj torti. Reč je o gabon torti.

Ukoliko vas je ova neobična informacija vezana za pripremu gabon torte dovoljno podstakla da poželite da je i sami napravite, sledeće što vam je potrebno i neophodno je dobar i proveren recept. Baš takav recept, upravo mi ćemo podeliti sa vama. Na vama je samo da ga pročitate i da sledite uputstva koja su navedena u okviru njegovog sadržaja.

Gabon torta recept - kako se pravi

Šta vam je potrebno da bi ste napravili gabon tortu?

Da bi ste napravili gabon tortu, potrebno vam je:

Za pripremu fila:

– 125 grama margarina,
– 250 grama maslaca,
– 16 žumanaca,
– 250 grama šećera u prahu,
– 250 grama crne čokolade za mešenje.

Za pripremu kora:

Pre nego što navedemo koji su vam sastojci potrebni za izradu kora, želimo da napomenemo da njihove navedene količine treba da pomnožite sa četiri, jer ćemo vam mi navesti mere sastojaka koje su potrebne za pripremu jedne kore, a biće potrebno da pripremite takve četiri kore.

Dakle, sve navedene mere sastojaka potrebnih za pripremu kora pomnožite sa četiri:

– 4 supene kašike šećera,
– 4 belanceta,
– 75 grama mlevenih oraha,
– 2,5 supene kašike predhodno pripremljenog fila.

Za pripremu preliva:

– 120 grama slatke pavlake,
– 100 grama crne čokolade za mešenje.

Način pripreme torte:

Priprema fila:

Ono što je karakteristično za gabon tortu, jeste da se njena priprema započinje od pripreme fila, jer je upravo deo pripremljenog fila, jedan od sastojaka koji su neophodni za pripremu kora.

Fil se priprema na sledeći način:

Najpre dobro umutite margarin i maslac, a zatim u tu umućenu mešavinu dodajte šećer u prahu i 16 žumanaca (jedno po jedno). Pritom, kada budete razbijali jaja kako bi ste odvojili žumanca od belanaca, odmah pripremite 4 male činije i u svaku od njih sipajte po 4 belanceta. To će biti količine belanaca koje ćete kasnije upotrebiti u postupku pripreme 4 kore.
Kada ste sipali žumanca u mešavinu margarina, maslaca i šećera u prahu, nemojte prekidati mućenje, sve dok masa koju mutite ne postane u potpunosti kompaktna. Nakon toga, istopite navedenu količinu čokolade za mešenje i istopljenu čokoladu dodajte u umućenu mešavinu i sjedinite je sa njom. Na taj način, dobićete potreban fil.

Pripremljen fil, ostavite da se prohladi (topljena čokolada će ga zagrejati), a zatim pređite na sledeći korak pripreme ove torte, a to je priprema kora.

Priprema kora:

Pripremajte jednu po jednu koru i to na sledeći način:

Najpre belanca umutite u čvrst šlag, a zatim u njih dodajte šećer i nastavite mućenje još nekoliko minuta, kako bi se šećer unutar umućenog šlaga istopio. Nakon toga, u šlag dodajte i mlevene orahe i navedenu količinu fila i sve to izmešajte kašikom.
Zatim, tako pripremljenu masu sipajte u kalup za pečenje kore koji ste prethodno obložili pek papirom i koru pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.

Kada ispečete prvu koru, ponovite isti postupak i sa sledeće tri.

Nakon što ste pripremili fil i sve četiri kore, vreme je da pripremite i preliv za tortu. Preliv se priprema krajnje jednostavno. Sve što je potrebno, jeste da do momenta ključanja zagrejete slatku pavlaku i da je nakon toga pomerite sa ringle i u nju ubacite čokoladu koju ste izlomili na kockice. Kada se čokolada istopi u toploj slatkoj pavlaci, sačekajte još samo da se preliv prohladi i da postane kremasto gust i onda ga upotrebite za prelivanje torte.

Naravno, da bi ste tortu mogli da prelijete, potrebno je da je najpre pravilno nafilujete.

Filovanje torte, treba da izgleda ovako:

Svaku od prve tri pripremljene kore za tortu, nafilujte sa jednakom količinom fila. Na kraju preko završnog sloja fila, stavite poslednju, odnosno četvrtu koru i preko četvrte kore prelijte preliv.
Ukoliko želite, tortu dodatno možete ukrasiti po želji.

Pre sečenja i posluživanja, tortu predhodno dobro ohladite u frižideru, kako bi ste dobili maksimalan kvalitet njenog očaravajućeg ukusa.
Kada jednom budete probali ovu poslasticu, sumnjamo da ćete joj lako odoleti svaki idući put.

Recept poslala: Marijana

Sponzorisani tekstovi:

loading...
Loading...