Esterhazi torta recept – kako se pravi

Da bi ste sami pripremili esterhazi tortu, sve što vam je potrebno, jeste malo kulinarske veštine i par preciznih uputstava koji će vas uputiti u to šta vam je potrebno od sastojaka i na koji način se torta priprema.

Pa, ukoliko ispunjavate prvi preduslov, odnosno ukoliko možete da izdvojite malo svog vremena, hajde da počnemo. Evo preciznih uputstava:

Šta vam je potrebno za pripremu esterhazi torte?

Za pripremu esterhazi torte, potrebno vam je:

Za pripremu kora:

– 200 grama mlevenih badema,
– 8 belanaca,
– 170 grama šećera (kristal šećera).

Esterhazi torta recept - kako se pravi

Za pripremu fila:

– 150 grama šećera u prahu,
– 250 mililitara mleka,
– 250 grama margarina,
– 8 žumanaca,
– 1 kesica vanila šećera,
– 50 grama brašna,

Još vam je potrebno:

– 1 belance,
– 1 kafena kašičica soka od sveže ceđenog limuna,
– 200 grama šećera u prahu,
– 2 štangle crne čokolade za mešenje,
– Malo putera,
– Malo mlevenih badema,
– Pek papir.

Način pripreme:

Priprema kora:

Pre nego što počnete sa samom pripremom kora, potrebno je da uzmete sedam listova pek papira i da na svakom iscrtate pravilan krug istih dimenzija.
Kada ste isctrali krugove na pek papiru, potrebno je da svaki komad papira stavite na kuhinjsku površinu ili kuhinjski sto, tako da ne prelazi na površinu drugog komada pek papira. Zatim, svaki iscrtani krug na pek papiru, namažite puterom.

Tek kada ste to uradili, uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i pristupite pripremi kora.

Umutite čvrsto belanca i šećer, tako da dobijete čvrst šlag. U tako čvrst šlag, kašiku po kašiku dodajte mlevene bademe i sve to zajedno dobro sledinite mešanjem. Dobro izmešanu mešavinu, podelite na 7 jednakih (ili što približnije jednakih) delova i svaki deo nanesite na po jedan krug na pek papiru i rastanjite ga što pravilnije tupom stranom kašike, pazeći da ne pređete granice kruga.

Zatim, jedan po jedan pek papir ubacujte u rernu i koru na njemu pecite svaku po 7 minuta. Jednu po jednu, kako vadite kore iz rerne, tako ih ostavljajte da se hlade na sobnoj temperaturi. (Pek papir treba da spuštate direktno na rešetku u rerni i upravo na rešetki treba i da se peče svaka kora).

Kada ste ispekli sve kore, dok čekate da se one ohlade, pristupite pripremi fila.

Priprema fila:

Umutite žumanca sa šećerom u prahu i sa vanila šećerom. Zatim, u tako umućenu mešavinu dodajte jednu po jednu kašiku brašna i sve još jednom umutite.

U šerpu, sipajte mleko i stavite ga na šporet da se kuva. Kada mleko provri, pomerite ga sa ringle i u njega dodajte mešavinu koju ste predhodno umutili. Dok dodajete mešavinu u mleko, sadržaj svo vreme mešajte kako bi se što manje formirale grudvice (ipak, čak i ako vam se dogodi da se formiraju grudvice, nemojte brinuti jer ćete kasnije moći da ih razbijete ponovnim mućenjem).

Kada ste pomešali mleko i umućenu mešavinu, šerpu vratite na šporet i uz neprekidno mešanje nastavite sa kuvanjem sve dok ponovo u njenom sadržaju ne počnu da se stvaraju grudvice. Tada, šerpu pomerite sa ringle i umutite još jednom sadržaj u njoj, a zatim ga ostavite da se hladi.

Kada se sadržaj u šerpi skoro potpuno ohladi u njega dodajte i umućen margarin i dobro promešajte sve to.

Kada ste to uradili, na podlogu za tortu, stavite jednu koru, a preko kore namažite sloj fila. Preko fila ponovo stavite koru, a preko kore, ponovo sloj fila i tako sve dok ne upotrebite sve kore i sav fil. Na površini treba da bude tanak sloj fila.

Nakon toga, umutite viljuškom jedno belance i u njega dodajte šečer u prahu i sok od sveže ceđenog limuna. Tom mešvinom, premažite završni sloj fila, a preko mešavine u obliku paukove mreže nanesite topljenu crnu čokoladu za mešenje. Sa strane, tortu ukrsite mlevenim bademima.
Pre posluživanja, tortu dobro ohladite u frižideru.

Recept poslala: Valentina

Sponzorisani tekstovi:

loading...
Loading...