Baron torta – recept kako se pravi

Proces pripreme baron torte, sastoji se od pripreme dve kore (od koje ćete kasnije sečenjem dobiti 4 kore) i dve različite vrste fila.

O tome koji su vam sastojci potrebni za pripremu kora, a koji za pripremu te dve vrste fila, moći ćete da saznate ukoliko do kraja pročitate ovaj tekst.

Loading...

Šta vam je potrebno da bi ste napravili baron tortu?

Za pripremu baron torte, potrebno vam je:

Za pripremu kora:

– 50 grama kakaoa,
– 4 supene kašike šećera,
– 3 supene kašike brašna,
– 12 jaja.

Baron torta - recept kako se pravi

Za prvu vrstu fila:

– 80 grama šećera u prahu,
– 1 supena kašika kakaoa,
– 100 grama mlečne čokolade,
– 150 grama margarina,
– 6 žumanaca.

Za pripremu druge vrste fila:

– 100 grama šećera,
– 1 supena kašika gustina,
– 400 grama malina (svežih ili odleđenih),
– 1 kesica goveđeg želatina.

Još vam je potrebno:

– 100 grama čokolade za mešenje,
– Jedna kafena kašika maslaca ili margarina.

Način pripreme:

Priprema kora:

Ukoliko vam je tako lakše, navedene sastojke koji su vam neophodni za pripremu kora, već u startu možete podeliti na dve jednake količine i posebno praviti smesu, najpre za pečenje jedne, a zatim i za pečenje druge kore. Ukoliko smatrate da ste dovoljno vešti i da vam neće predstavljati problem kasnija podela sastojaka, onda sastojke za pripremu obe kore možete odmah sjediniti, pripremiti smesu za obe kore i tek neposredno pre pečenja kora tu smesu podeliti.

Loading...

Za koji god metod da se odlučite, princip sjedinjavanja sastojaka za kore je sledeći:

Najpre razdvojte belanca od žumanaca. Zatim, belanca umutite sa šećerom, a kada ste to umutili u umućenu mešavinu dodajte i žumanca i sve umutite još jednom. Tome, dodajte i kakao i brašno i sve to zajedno promešajte kašikom. Svaku koru pecite pojedinačno prvo po 10 minuta na 150 stepeni, a zatim još po 10 minuta na 100 stepeni.

Pečene kore, ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih presecite uzdužno tako da dobijete 4 kore istih dimenzija.

Priprema prve vrste fila:

Žumanca najpre umutite sa šećerom, a zatim ih kuvajte na tihoj vatri dok se mešavina ne zgusne. U tako pripremljenu mešavinu, dodajte lomljenu čokoladu i kakao i to mešajte kašikom da bi se čokolada istopila. Zatim, mešavinu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, pa kada se ohladi u nju dodajte umućen margarin i umutite je još jednom.

Priprema druge vrste fila:

Maline pospite sa šećerom i izgnječite ih, a zatim ih kuvajte na tihoj vatri. U posebnoj posudi, goveđi želatin prelijte sa 4 supene kašike hladne vode, promešajte i ostavite da odstoji. Nakon 10 minuta kuvanja malina, u šerpu dodajte gustin koji ste takođe razmutili sa 4 supene kašike vode i nastavite kuvanje još 5 minuta. Zatim, prekinite sa kuvanjem, pomerite šerpu sa šporeta i u nju dodajte razmućeni želatin, a zatim sve to zajedno promešajte da se dobro sjedini i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Filovanje torte:

Prva kora, polovina čokoladnog fila, druga kora, polovina fila sa malinama, treća kora, druga polovina čokoladnog fila, četvrta kora, druga polovina fila sa malinama.

Nakon filovanja torte, napravite glazuru za prelivanje, tako što ćete istopiti 100 grama čokolade za mešenje i kafenu kašiku maslaca ili margarina i time preliti tortu.

Pripremljenu tortu ohladite, a zatim je isecite i poslužite.

Loading...

recept poslala: tanja

Sponzorisani tekstovi:

Loading...