Ukrasi za slavski kolač – recept, priprema i oblikovanje

Kakvi će ukrasi za slavski kolač biti na vašem slavskom kolaču, zavisi isključivo od vaše mašte.

Još se za njih vezuje priča da, ono u čemu želite da budete uspešni tokom sledeće godine, upravo to napravite i time ukrasite vaš kolač.

Loading...

S toga su od davnina najpopularniji ukrasi groždje, žito, cveće, ptice, knjiga i krst. Svaki od tih ukrasa predstavlja ponešto.

Groždje i žito predstavljaju plodnu godinu, koja je nekada bila izuzetno važna jer su se ljudi mnogo više bavili poljoprivredom. Cvet je vezan za lepotu, ptice za slobodu i mir, knjiga za znanje, a krst za veru.

Mi ćemo vam u ovom tekstu napisati kako da napravite i oblikujete upravo te ukrase, i kako da njima obogatite vaš slavski kolač.

ukrasi-za-slavski-kolac

Sastojci koji će vam biti neophodni za testo su:

  • 200 grama pšeničnog brašna
  • 3 kafene kašike soli
  • 1 decilitar mlake vode

Uputstvo za pripremu testa i oblikovanje ukrasa:

U odgovarajuću posudu najpre sipajte brašno. Zatim dodajte so, promešajte, a onda postepeno dodajte vode onoliko koliko je potrebno da se zamesi elastično i čvrsto testo. Od ove količine testa možete napraviti urkase za slavski kolač čiji je prečnik 26cm.

*Ako želite da ukrasi budu belji, onda dodajte još 1-2 kafene kašike soli.

Kada krenete sa oblikovanjem ukrasa, najpre počnite od krupnijih, a onda od preostalog testa napravite sitnije delove.

Grozd

Za oblikovanje grozda, biće potrebno da ukupne količine testa uzmete malo testa i da ga pritom rastanjite na otprilike 2mm debljine i 10cm dužine. Radite to uz pomoć ruku. Onda napravite jedan manji valjak dužine do 2cm a debljine 1.5mm. Potom napravite 20 manjih kuglica različitih veličina. Neka jedna bude malo manja, jedna malo veća, nalik kuglicama groždja.

Loading...

Sada te kuglice lepite na veći valjak sa svih strana, a onaj manji valjak pričvrstite da bude nalik drški. Dobićete jedan divan grozd koji označava plodnu godinu.

Žito

Za oblikovanje žita biće vam potreban valjak od testa debljine prsta, istanjen pri vrhu. Oštrim makazama secite testo kako biste dobili oblik žita.

Cvet

Kada je cvet u pitanju možete oblikovati bilo koji cvet po vašem izboru. Mi smo odabarali ružu.

Za oblikovanje ruže biće vam potrebni mali delići testa. Tačnije, napravite male pljosnate loptice, a zatim svaku lopticu spojite sa jedne strane da dobijete oblik latice. Jednu lopticu stavite na sredinu a onda latice lepite na nju dok ne dobijete lep oblik ruže.

Ptica

Za oblikovanje ptice od testa napravite valjak debljine 4-5mm, a dužine do 15cm. Potom od njega pažljivo napravite čvor. Sada gornji kraj valjka iskoristite za glavu, tako što ćete dodati jedan mali delić testa kao kljun, a možete napraviti oči od semenki lana ili prženog susama. Donji deo valjka iskoristite za rep, tako što ćete pritisnuti viljuškom ili iseći makazama tako da dobijete oblik repa.

Knjiga

Za oblikovanje knjige, najpre napravite 3 pravougaonika različite veličine. Razlika medju njima neka bude po 1mm. Sada najveći pravougaonik postavite prvo, onda preko njega srednji, pa preko njega najmanji. Čačkalicom pritisnite sredinu, i izbockajte tako da liči kao da je knjiga ispisana.

Krst

Za oblikovanje krsta upotrebite oblike koje god želite, tanje listiće, valjke, pletenice, ili šta god se vama dopada.

Saveti

Nadamo se da ćete uspešno napraviti ove divne ukrase i da će vaš kolač biti veoma lep i ukusan. S obzirom da su ukrasi posni, možete ih koristiti za obe varijante kolača.

Loading...

Predložili smo vam neke od oblika, a vi svakako možete dodavati ukrase po vašoj volji. Takodje, možete kupiti u radnjama kalupe uz pomoć kojih ćete lakše i brže napraviti odredjene ukrase. Uživajte u pripremi.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...