Testo za picu – recept sa i bez kvasca

Neznajući ili nemajući pri ruci pravi recept za pripremu testa za picu, mnoge domaćice pribegavaju najlakšem, ali ipak pogrešnom rešenju, a to je u potreba kupljenih podloga za picu. Pica pripremljena sa kupljenom podlogom, ni po izgledu, a što je još važnije ni po ukusu, ne može ni približno biti kvalitetna kao pica iz picerije, odnosno kao pica pripremljena sa pravim testom za picu.

Zato, odlučili smo da vam otkrijemo kako da sami pripremite testo za picu, a na vama je da odaberete da li ćete odabrati recepturu sa upotrebom kvasca ili recepturu bez upotrebe kvasca. Za koju god soluciju da se odlučite, garantujemo da će testo ispasti odlično, a pica kao iz picerije.

Loading...

Testo za picu - recept sa i bez kvasca

Priprema testa za picu sa kvascem:

Za pripremu ovog testa, potrebno vam je:

– Oko 400 grama brašna,
– Oko 225 mililitara tople vode (ne vrele),
– Oko 20 grama kvasca,
– Oko 60 grama margarina (to je četvrtina pakovanja od 250 grama) ili tri supene kašike maslinovog ulja ili suncokretovog ulja,
– Ravna kafena kašičica soli,
– Pola ravne kafene kašičice šećera.

Način pripreme:

Najpre sjedinite i dobro izmešajte brašno, so i šećer. Zatim, u toploj vodi rastvorite kvasac, pa u to dodajte i margarin ili ulje. Kada ste to uradili, sjedinite suve i tečne sastojke i dobro umesite testo. da bi testo bilo dobro umešeneo, potrebno je da ga mesite oko 10 minuta. Kada sete testo umesili, ostavite ga da odstoji oko 40 minuta.

Loading...

Nakon 40 minuta, testo pospite sa malo brašna, podelite ga i oblikujte ga u tri loptice i zatim svaku lopticu zasebno razvucite u plehu. Razvlačenje testa u plehu, obavljajte pažljivo, tako da bude tanko, ravnomerno raspoređeno, da nigde ne pukne i da bude zadebljano na krajevima odnosno uz ivice pleha. Ukoliko vam testo prilikom razvlačenja negde pukne, obavezno ga na tom mestu spojite. Preko razvučenog testa stavite nadev koji želite i picu pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata (možete i neznatno kraće ili neznatno duže) u zavisnosti od veličine pleha i u zavisnosti od nadeva koji ste upotrebili.

Priprema testa bez kvasca:

Za pripremu testa za picu bez kvasca, potrebno vam je:

– Oko 400 grama brašna,
– Oko 225 mililitara umereno tople vode,
– Jedan prašak za pecivo,
– Ravna kafena kašika soli,
– Pola ravne kafene kašike šećera,
– Četvrtina margarina (oko 60 grama) ili tri supene kašike suncokretovog ili maslinovog ulja.

Način pripreme testa:

Prvo dobro pomešajte brašno, šećer, so i prašak za pecivo. Zatim, u vodu dodajte margarin ili ulje i tom mešavinom prelijte brašno koje ste predhodno pomešali sa ostalim sastojcima.

Dobro umesite testo, tako što ćete ga neprestano mesiti oko 10 minuta.

Umešeno testo, nemojte ostavljati da naraste, već ga odmah pospite sa malo brašna, podelite u tri loptice i svaku lopticu razvucite u plehu, tako da formirate tanku, ravnomernu površinu koja je zadebljana na krajevima uz ivice pleha. Po tako razvučenom testu, nanesite i pospite nadev po želji i picu pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata.

Princip razvlačenja testa:

U toku razvlačenja testa, bez obzira da li je reč o testu pripremljenom sa kvascem ili o testu pripremljenom bez kvasca, potrebno je da koristite isključivo ruke. Testo se razvlači tako što sr testo u obliku loptice najpre nanese na sredinu pleh i tu se pritiska pesnicom. Zatim, kada se testo dovoljno pritisne, odatle se najpre takođe pesnicama, a zatim vrhovima prstiju, razvlači prema krajevima, odnosno prema ivicama pleha svuda ravnomerno.

Loading...

Važno je da ceo postupak obavljate polako i pažljivo, tako da testo nigde ne pukne ili da što manje puca.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...