Sok (sirup) od zove – lekovita svojstva i recept

Zova (Sambucus nigra) je višegodišnja drvenasta biljka koja se od davnina koristi za prevenciju i lečenje mnogih zdravstvenih problema. Zova raste u vidu žbuna koji može da dostigne visinu i do 5 metara. Zova ima velike bele i žute cvetove koji su sastavljeni od više manjih cvetova i imaju predivan miris, a ukus im je gorkast i aromatičan. Cvetovi zove se koriste za pravljenje čaja i soka i veoma su lekoviti. Po svojim lekovitim svojstvima poznati su i ostali delovi ove biljke, kao što su listovi, kora i plodovi. Zova se u narodu naziva još i zovina, bazga, baz, božovina ili belika.

Od zove se najčešće pravi sok, koji osvežava i pročišćava organizam, a istovremeno poseduje i brojna lekovita svojstva. Ovaj sok leti rashlađuje, a zimi leči groznicu i povišenu temperaturu. Sok od zove je najbolje praviti u maju i u junu, jer tada se cvetovi zove mogu naći na svakom koraku. U nastavku možete saznati nešto više o lekovitim svojstvima soka od zove (bazge), a predstavićemo vam i neke recepte kako sami kod kuće da pripremite ovaj lekoviti napitak.

Loading...

Sok (sirup) od zove - lekovita svojstva i recept

Lekovita svojstva

Sok od zove se od davnina koristi u narodnoj medicini. On jača imunitet i koristi se u borbi protiv raznih virusa. Takođe, efikasan je u lečenju groznice i povišene telesne temperature, jer je dokazano da cvetovi zove stimulišu rad znojnih žlezda. Sok od zove leči i upalu sinusa, a dokazano je i da je odličan za bubrege, jer pospešuje mokrenje. Ovaj sok može da pomogne i kod išijasa i neuralgija. Takođe, ako se redovno pije može da deluje i kao laksativ i da reguliše rad crevne flore. U tom slučaju preporučuje se da popijete šolju mlakog soka od zove svako jutro.

Loading...

Iako je veoma zdrav i lekovit, sok od zove ipak treba piti umereno jer velike količine ovog soka mogu dovesti do nekih neželjenih efekata, kao što su mučnina, povraćanje, dijareja ili grčevi. Takođe, preporučuje se da trudnice i dojilje izbegavaju ovaj sok. S obzirom da mnoge traže odgovor na to pitanje, znači sok od zove nije preporučljiv da se pije u trudnoći.

Recept 1 (sa šećerom)

Sastojci:

20 cvetova zove

1 l vode

½ kg šećera

1 limun

Način pripreme:

Da biste napravili sok od zove, biće vam potrebni sveži cvetovi zove. Vodite računa gde berete cvetove, jer se pri spremanju soka oni ne peru, pa je najbolje da ih berete u nezagađenoj sredini. Merilo je da na 1 litar vode ide 20 cvetova zove, ali vi možete napraviti i veću količinu soka. Najpre potopite cvetove u hladnu vodu i pustite da stoje 24 h na tamnom i hladnom mestu. Nakon tog perioda dodajte jedan isceđeni limun i 500 g šećera, pa ostavite da ova mešavina stoji još 24 h. Povremeno promešajte sirup, sve dok se šećer potpuno ne rastopi. Nakon 24 h sirup procedite kroz gazu ili cediljku, pa ga rasporedite u flaše.  Da biste napravili sok od zove naspite 1/3 čaše sirupa, a onda ga razblažite vodom do vrha čaše. Na taj način dobijate zdrav i ukusan sok od zove.

Recept 2 (bez šećera i konzervansa)

Sastojci:

10 cvetova zove

1, 5 l vode

Stevija (ili prirodni domaći med)

1 limun

Način pripreme:

Loading...

Najpre potopite cvetove zove u teglu ili bokal sa hladnom vodom i pustite da odstoje 24 h na mračnom i tamnom mestu. Nakon toga, procedite vodu i u nju dodajte sok od 1 limuna. Da biste zasladili sirup dodajte steviju ili prirodni domaći med po ukusu. Ovaj recept je uglavnom namenjen zagovornicima alternativne medicine, osobama obolelim od šećerne bolesti ili onima koji su na dijeti. Važno je voditi računa da se ovaj sok od zove uvek pije svež, a u frižideru se sme držati najviše 24 h.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...