Sok od cvekle – recepti

Verovatno vam je već poznato koliko je ova biljka dragocena. Ona je zaista pravi Božiji dar! U samo jednoj cvekli, nalazi se toliko vitamina i minerala, da ne moramo ništa drugo ni jesti.

Zaista, ona pročišćava našu krv, čisti našu kožu, odlično utiče na bubrege i jetru, kao i na naše oči. Takodje, odličan je saveznik u borbi protiv raka, i mnogih drugih bolesti.

Loading...

Najčešće se koristi za bolesti krvi, anemiju, leukemiju, i tako dalje. Njena boja govori o tome. Drečavo crveno-roza boja, sama nagoveštava da je cvekla pravi izvor gvoždja. Osim gvoždjem, cvekla obiluje vitaminima B grupe, a najviše vitaminom B12, takodje belančevinama i ugljenim hidratima koji su veoma važni za normalan razvoj našeg organizma.

Dakle, da zaključimo, cveklu bi trebalo konzumirati svakodnevno, naravno, u ograničenim količinama, kako bi naše telo postalo snažno i otporno na sve bolesti. Uzgred, svakako je važna fizička aktivnost, kako bi se pravilno razvijali.

Uz pravilnu ishranu, i redovno vežbanje, budite sigurni da vas bolest nikada neće osvojiti!

sok-od-cvekle

Postavlja se pitanje, da li je bolje praviti sok od kuvane ili sirove cvekle? Naš odgovor bi bio, da je svakako bolje praviti sok od sirove cvekle. Razlog tome jeste taj što se tom prilikom ne gubi ni najmanji deo nje, već se sve iskorišćava na pravi način.

Kuvanjem cvekle gube se njene dragocenosti, i time ništa ne postižemo. Jedini, recimo problem, jeste taj što sok od sirove cvekle ne može dugo da stoji, s toga je potrebno praviti ga u manjim količinama i koristiti po potrebi. Uz blender, to svakako ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem.

Sok od cvekle za bebe

S obzirom da su bebe najtananija stvorenja, njihova slabašna tela ume često da napadne neki virus. Zbog toga bi cvekla trebala da ima počasno mesto u njihovoj ishrani. Mada, preporučuje se tek nakon 10 meseci. Ukoliko primetite da bebi smeta njen ukus, možete je uvek pomešati sa voćem koje beba voli. Mi ćemo vam predložiti jedan sjajan recept.

Potrebni sastojci:

 • 1 sveža cvekla
 • 1 jabuka
 • Sok od ½ limuna

Način pripreme:

Cveklu najpre dobro očistite, potom je iseckajte na nekoliko delova. Jabuku samo dobro operite, pa joj izvadite semenke i odstranite petiljku. Takodje iseckajte na nekoliko delova. Cveklu i jabuku pomešajte  blenderu, ispasirajte kratko, potom dodajte limunov sok i malo vode ukoliko želite da bude redje i izblendirajte. Možete koristiti i kao kašu, tada nije potrebno dodavati vode. Potrebno je konzumirati jednom dnevno.

Sok od cvekle za trudnice

Trudnice često postaju anemične, iz razloga što tada svoje zalihe gvoždja moraju da dele sa još jednim bićem. Dakle, pošto znamo da je cvekla najbolji izvor gvoždja, trudnicama se rado preporučuje. Osim gvoždja, koje je nužno koristiti u tom periodu, i to u većim količinama, potrebne su i folne kiseline koje se takodje nalaze u soku od cvekle. Idealan recept za sok od cvekle u trudnoći je sledeći:

Potrebni sastojci:

 • 2 veće cvekle
 • 2 šargarepe
 • 3 kašike meda
 • Sok od 1 limuna

Način pripreme:

Loading...

Cvekle ogulite, pa ih isecite na par komada. Šargarepe takodje oljuštite pa ih isecite na par komadića. Ubacite ih u blender, dodajte med i limunov sok pa blendirajte dok se ne napravi kompaktna smesa. Ukoliko želite malo tečniji sok samo dodajte vodu do željene gustine. Pijte dva puta dnevno, uvek ujutru na prazan želudac i još jednom u toku dana kada vam najviše odgovara.

sok-od-cvekle1

Sok od cvekle za anemiju

Anemija ume biti veoma naporna, a najčešće su joj sklone devojke u reprodutkivnom dobu. Takodje deca i trudnice. Kao što smo već nekoliko puta pomenuli, cvekla je bogata gvoždjem i vitaminom B12, koji služe da naša krv bude zdrava. Kada se anemija ustanovi, primećuje se veliki pad energije, zbog toga što nestaju crvena krvna zrnca, koja sadrže hemoglobin. On je zaslužan za prenos kiseonika od pluća do ostalih ograna. Tako se mentalna i fizička aktivnost svode na minumum, jer energija opada.

Kako biste uspešno pobedili ovu bolest, sok od cvekle mora vam postati najvažniji saveznik! Ujutru, čim ustanete, jedna šolja od 2 dcl soka od cvekle, za nekoliko meseci, preporodiće vas. Isprobajte. Ne možete biti na gubitku. Evo najboljeg recepte za sok od cvekle za anemiju:

Potrebni sastojci:

 • 2 cvekle
 • 1 jabuka
 • 1 šargarepa
 • 1 pomorandža
 • sok od 1 limuna

Način pripreme:

Cvekle lepo očistite, zatim isecite na par komada. Jabuku samo dobro operite, pa izvadite semenke i takodje isecite na nekoliko komada. Šargarepu ogulite pa takodje iseckajte. Pomorandžu oljuštite. Sada sve sastojke sjedinite u blenderu, dodajte sok od jednog limuna i izblendirajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Po ukusu dodajte vode da sok bude redji, ili ga konzumirajte u gustoj varijanti. Možete ga pita dva puta na dan po 1 dcl. Najbolje ujutru na prazan želudac, i nakon ručka.

Sok od cvekle za imunitet

S obzirom da se danas užurbano živi, teško nam je da nadjemo vremena za pravilnu ishranu i redovno vežbanje. I kada imamo vremena, često nalazimo izgovore. To i dovodi do raznih oboljenja. Veoma je bitno razumeti telo i njegove potrebe, zdrava ishrana i redovno vežbanje su njegovi najbolji prijatelji, i ne bi trebalo da se udaljava od njih. Kada se telo olenji, i kada svakodnevno mora da se bori sa raznim toksinima, umori se. Onda slede problemi.

Ne možete reći da nemate vremena i volje za zdravlje! Dva minuta ujutru biće dovoljno za pripremu zdravog obroka. Da, samo dva minuta, i već ujutru unećete bombu vitamina i minerala koja će vašem telu pružiti potrebnu snagu za čitav dan.

Za bolji imunitet, snagu i volju za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, za bolje raspoloženje i bistar um, zadužen je sok od cvekle! A evo najboljeg recepta:

Potrebni sastojci:

 • 1 cvekla
 • 1 šargarepa
 • 1 limun

Način pripreme:

Loading...

Cveklu i šargarepu lepo oljuštite, pa ih isecite na nekoliko parčića. Koru limuna odstranite. Sada u blenderu pomešajte sastojke i izblendirajte. Dodajte malo vode ako želite da vam smesa bude redja, ili dodajte još malo šargarepe ukoliko želite da bude gušća. Ovaj napitak konzumirajte ujutru čim ustanete, na prazan želudac.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...