Sok od zove – lekovita svojstva i recepti

Lekovitost ove višegodišnje drvenaste biljke sa cvetovima opojnog mirisa već nam je dobro poznata.

Zova se odavno koristi u tradicionalnoj medicini i u narodu je poznata i kao bazga, dok je njen originalni latinski naziv Sambucus nigra.

Loading...

Lekovitost zove

Zova je lako dostupna i široko rasprostranjena biljna vrsta. Možemo ja naći na osunčanim šumskim proplancima, uz rubove šuma, u naseljima i na napuštenim mestima. Pogoduje joj  vlažno zemljište, a raste kao žbun ili drvo i može dostići izuzetnu visinu.

Sok od zove - lekovita svojstva i recepti

U tradicionalnoj medicini, zova se koristi na prvom mestu kod snižavanja visoke temperature, a i naučno je dokazano da ona stimuliše rad znojnih žlezda, što uspešno i brzo snižava temperaturu. Zova ima i diuretički efekat i pospešuje mokrenje, što je izuzetno dobro za izbacivanje toksina i drugih štetnih materija iz organizma. Delotvorna je i kao laksativ, te se koristi za pražnjenje creva i pomaže kod problema sa opstipacijom. Pomaže i kod različitih upalnih procesa, reumatskih bolova i tegoba respiratornih organa.

Za pripremu lekovitih napitaka i preparata od zove koriste se njeni mirisni cvetovi i bobičasti plodovi. Od njih se mogu spravljati sirupi i sokovi. Sami zovini plodovi su bogati korisnim mineralnim jedinjenjem, kalijum nitratom, zatim karotinom, limunskom i jabučnom kiselinom, taninima i drugim aktivnim lekovitim sastojcima. Cvetovi obiluju esencijalnim uljima, taninom, glukozidom i kalijum nitratom.

Lekovitost soka od zove

Sok od zove ima lekovite efekte na zdravlje, kao i drugi preparati od zove, poput čaja. Veoma je blagotvoran za zdravlje, ali se ne preporučuje trudnicama. Ne postoje čvrsti dokazi da zova štetno utiče na plod, ali radi prevencije ga ne bi trebalo konzumirati u drugom stanju.

Sok od zove je koristan kod snižavanja visoke temperature, a podjednako dobro deluje i kod upale sinusa i drugih vrsta virusa, a još jači efekat ima u kombinaciji sa kantarionom. Odličan je za zdrave bubrege, baš zbog sposobnosti biljke da pdstiče mokrenje i rad mokraćnih kanala. Pomaže kod išijasa, jača i regeneriše nerve i povoljno deluje na imuni sistem.

Loading...

Recepti za pripremu sokova od zove

Sok od zove može da se sprema na više načina, od cvetova i bobica zove. Može se pripremiti sveži prirodni sok koji se odmah pije, kao i sirup u kome ćete uživati tokom cele godine.

Sveži sok od cvetova zove – Ovaj fini napitak blagog i prijatnog ukusa se veoma jednostavno priprema. Za njega je potrebno između desetak do dvadeset cvetova zove, jedan limun i voda. Cvetove i limun isečen na kolutova treba potopiti u jedan i po litar vode i ostaviti da odstoji 24 sata. Mešavinu povremeno promućkati ili promešati. Limun ne morate odmah dodavati, već se može isciditi i kasnije, u gotov sok od čiste zove. Nakon potrebnog vremena, mešavinu procediti i zasladiti po želji, najbolje medom. Ovaj napitak se konzumira odmah, ne čuva se i ne ostavlja da stoji.

Sirup od cvetova zove – Tradicionalni recept naših mama i baka, ovaj ukusni slatki napitak vraća u detinjstvo i rdao se pije u ovim krajevima. Sirup se takođe jednostavno sprema, a njegova prednost je u tome što u ukusnom soku od zove na taj način možemo uživati tokom cele godine. Ipak, ne treba preterivati, jer, za razliku od svežeg soka, ovaj napitak sadrži dosta šećera i više predstavlja osveženje i poslasticu, nego lekoviti napitak. Mogu ga konzumirati i deca i odrasli, samo treba voditi računa o količini. Za pripremu je potrebno oko dvadeset cvetova zove naspram jednog litra vode, što je osnovna mera. Cvetovi se prelivaju vodom i ostavljaju da odstoje izeđu 12 i 24 sata. Na pomenutu količinu se zatim dodaje 300gr šećera i jedan isceđeni limun. Ova nova mešavina se potom ostavlja još toliko vremena, uz povremeno mešanje, kako bi se sav šećer fino istopio. Dobijeni sirup se procedi i zatvara u flaše, a čuva se na tamnom i hladnom mestu. Može stajati do godinu dana, a sok pripremamo tako što malo sirupa razredimo vodom.

Loading...

Sok od bobica zove – Sok od bobica zove je pravi prirodni lek protiv gripa, odličan je antioksidans i podstiče imuni sistem. Konzumira se u malim dozama, razblažen sa vodom. Bobice se obavezno kuvaju, jer sveže mogu izazvati trovanje. Za domaći sok je potrebno 2.5kg zrelih bobica, pola litra vode, 500gr šećera i rendana kora limuna. Bobice se kuvaju dok ne smekšaju, propasiraju se, a zatim se dodaju šećer i kora limuna. Sve se zajedno kuva najviše sat vremena, dok se lepo ne sjedini. Smesa se potom procedi i sipa u flaše.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...