Sok od jagoda – recepti

Jagode svi volimo ali one imaju jednu manu – kratak period konzumiranja, jer kako kažu ‘Sve što je lepo kratko traje’.

Ipak, možete biti mudriji od te izreke pa jagode iskoristiti dok su još aktuelne, i od njih napraviti preukusan sok, koji nije ništa manje zdrav od sveže ubranih jagoda.

Loading...

Možete ga praviti sa i bez konzervansa, a mi vam u daljem tekstu nudimo recepte za obe varijante.

Ne brinite oko pripreme jer se sok od jagode priprema veoma lako i prilično brzo, a vrednost domaćeg soka je neprocenjiva.

Sok od jagoda

Recept 1 – Sok od jagoda bez konzervansa

Neophodni sastojci:

  • 3 kilograma jagoda
  • 600 grama šećera (ako želite sladje stavite 800)
  • 3 kesice limuntusa
  • Voda po potrebi

Uputstvo za pripremu:

Jagode najpre očistite a zatim ih dobro operite. Veoma je bitno da jagode budu zdrave, odnosno da nema trulih delova, zbog toga što će oni učiniti da vaš sok ne ispadne dobro i da se odmah pokvari. Sada očišćene jagode sipajte u dublju šerpu i prelijte sa 2l vode. Temperaturu ringle podesite na minimum i ostavite da provri, pa kada provri nastavite kuvanje sa povremenim mešanjem još pola sata otprilike. Nakon toga jagode možete ubaciti u blender pa ispasirati, a možete to učiniti i običnom pasirkom. Svakako preporučujemo blender jer će se tako bolje ispasirati i vama će biti lakše. Sada jagode ponovo vratite u šerpu pa dodajte šećer i limuntus, prelijte sa 3l vode i ostavite da provri, takodje na min temperaturi.

Loading...

U medjuvremenu dok se sok kuva, vi pripremite flaše. Veoma je bitno da budu sterilisane. *Za one koji nisu upućeni, flaše se sterilišu tako što ih najpre dobro operete a onda ih vlažne stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 100 stepeni. Biće potrebno oko 10ak minuta da se sterilišu.

Sada gotov sok, odmah dok je vreo sipajte u sterilisane flaše. Flaše umotajte u debelo ćebe i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Veoma je bitno da se flaše same ohlade, a za to će biti potrebno otprilike 24h. Ohladjene flaše odložite na hladno i tamno mesto, a nakon otvaranja, flašu držite u frižideru.

Recept 2 – Sok od jagoda sa konzervansom

Neophodni sastojci:

  • 5 kilograma jagoda
  • 2 kilograma šećera
  • 4 limuntusa
  • 8 litara vode
  • 1 kesica konzervansa

Uputstvo za pripremu:

Očistite jagode od petiljki, a svaku trulu ili napola trulu bacite jer će takve jagode pokvariti sok. Očišćene jagode sipajte u dublju šerpu i prelijte vodom pa ostavite da se kuvaju na min. temperaturi. Nakon toga, jagode izvadite iz šerpe pa ih propasirajte a potom procedite na sito sa gustom mrežicom. Procedjene jagode vratite u šerpu, dodajte šećer i limuntus pa ponovo prokuvajte. Pred kraj kuvanja dodajte konzervans i sklonite sa ringle.

Vruć sok odmah sipajte u sterilisane flaše, dobro ih zatvorite najpre celofanom a onda i poklopcima, i umotajte u ćebe. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih prebacite na tamno i hladno mesto. Otvorenu flašu soka držite u frižideru.

Ova varijanta soka će vam duže trajati, ali je prva varijanta bez konzervansa dosta zdravija. Vi vaš sok napravite po vašim potrebama i ukusu a mi se nadamo da će vam naši saveti i recepti biti od koristi. Sok od jagode je veoma ukusan, zdrav i osvežavajući sok. Možete ga služiti na nekim proslava jer izgleda zaista otmeno i nežno, a odlično ide uz sve vrste voćnih kolača kao i druge vrsta poslastica. Uživajte u divnom ukusu soka od jagode. Prijatno.

Loading...

Recepte poslala Vida

Sponzorisani tekstovi:

Loading...