Sok od aronije – recepti

Aronija je veoma otporna biljka koja može opstati na temperaturi od -40 do +40. To znači da ona nije nimalo zahtevna a njegove blagodeti su brojne.

Uspešno se bori protiv anemije jer vrlo brzo i dugotrajno popravlja nivo gvoždja u krvi, i krv inače. Pospešuje rad gotovo svih organa u telu, a naročito pankreasa, creva, želuca i bubrega. Takodje, popravlja vid i utiče pozitivno na našu kožu. Bori se protiv holesterola i povišenog krvnog pritiska.

Loading...

Kao što vidite aronija je biljka koja detoksikuje organizam, i to veoma uspešno. Ona u sebi sadrži antioksidant antocijanin, koji se smatra za jednim od najjačih. Obiluje vitaminima A i B kompleksa, kao i vitaminima C i E. Takodje, mineralima kao što su gvoždje, kalijum, mangan i kalcijum.

Čini nam se da je ovo dovoljno razloga da još danas odete do prve prodavnice zdrave hrane, ili pijace, i kupite aroniju.

Osim u sirovom stanju, što se najčešće preporučuje (a dnevna doza je od 10-20 bobica na dan), aroniju možete konzumirati i u obliku džema ili soka.

U ovom tekstu ćemo pažnju posvetiti soku od aronije, čija je priprema laka a dejstvo izuzetno pozitivno na čitav organizam, kao što smo već naveli.

U nastakvu pročitajte kako da pripremite sok od aronije kod kuće, svakako ga možete kupiti u svim bolje snabdevenim prodavnicama, ali je domaća vrednost soka neprocenjiva.

Sok od aronije

Sok od aronije možete pripremiti na dva načina, kuvanjem ili blendiranjem. Prvom varijantom dobićete sirup koji kasnije možete rastvarati po potrebi, i on može duže stajati u flašama. Za drugu varijantu se preporučuju manje količine jer sok u sirovoj varijanti ima kraći rok trajanja. Na vama je da odaberete.

 

Sastojci koji će vam biti neophodni za pripremu soka (sirupa) od aronije su:

  • 2 kg aronije (sveže ili odmrznute)
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode
  • Limunov sok (1 limun)

Uputstvo za pripremu:

*Ako želite da napravite veću količinu možete naravno povećati sastojke, odnosno staviti više kilograma aronije, šećera i vode. Bitno je jedino to da količina aronije bude duplo veća od količine šećera, odnosno ako stavljate npr 4 kilograma aronije, stavite 2 kilograma šećera i 2 litra vode.

Loading...

U dubljoj šerpi pomešajte vodu i šećer pa stavite na ringlu, na srednjoj temp., da provri. Povremeno mešajte kako ne bi zagorelo. Nakon toga dodajte dobro opranu aroniju. Ostavite da ponovo provri, sada često mešajući. Kada mešate pritiskajte aroniju kako bi iz nje iscurelo što više soka. Provreo sok ostavite da se kuva na smanjenoj temp. još 3-4 minuta, zatim ga sklonite sa ringle i ostavite da se skroz ohladi.

Sada ohladjen sok procedite pa ponovo vratite na ringlu da još jedanput provri. Neprestano mešajte kako ne bi zagorelo. Nakon toga sklonite sa ringle pa dodajte sok od jednog limuna i dobro promešajte da se ujednači smesa.

Sterilišite flaše, pa odmah sipajte vruć sok. Dobro zatvorite, najpre celofanom pa zatvaračima. Flaše redjajte u jedan veći paket, zatim ih prekrijte ćebetom i ostavite da se postepeno ohlade na sobnoj temperaturi. Ohladjen sok odložite u špajz ili na neko tamno i hladno mesto. Nakon otvaranja, flašu držite u frižideru kako bi sok duže trajao. Nije preporučljivo piti sam sirup već je potrebno da ga rastvorite sa vodom.

*Ostatke od cedjenih bobica aronije možete iskoristiti da napravite preukusan džem od aronije.

Sastojci koji će vam biti potrebni za sirovu varijantu soka od aronije su:

  • 1 kilogram aronije

Uputstvo za pripremu:

Sve što je potrebno jeste da aroniju sameljete na mašinici za mlevenje mesa, ili na presi za cedjenje. Tako ćete dobiti čist matični sok, koji možete razblažiti sa vodom a možete ga popiti i bez vode.

Da, to je sve što će vam biti potrebno. Ovako pripremljen sok je zdravija varijanta jer se za njegovu pripremu koristi samo čista aronija. Neće vam biti potrebni zasladjivači niti šećer, uštedećete struju jer nije potrebno ni kuvanje. Možete koristiti i svežu i zamrznutu aroniju. Kao što smo već napomenuli aronija podnosi veoma niske temperature tako da zamrzavanjem neće izgubiti njene vrednosti, čak će nakon odmrzavanja biti sočnija i tako ćete dobiti više soka. Od 1 kilograma aronije dobićete otprilike 0.7 litra čistog soka.

Jedina mana je ta što tako pripremljen sok ne može stajati duže od 24h, tačnije ne preporučuje se. Najbolje ga popijte u roku od 5-6 sati od trenutka pravljenja. Ipak, kao što smo več rekli aroniju možete zamrznuti pa po potrebi vaditi bobice i praviti željenu količinu soka. Takodje, možete zamrznuti i napravljen sok pa ga vaditi po potrebi, mada se ipak preporučuje da se nakon pravljenja odmah i popije.

Loading...

Uživajte u pripremi i degustaciji jednog od najzdravijeg i najosvežavajućeg soka.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...