Pogača cvet – recepti

Da je pogaču mesiti lako, pogaču bi zamesio svako!

Ipak, da je pogača najukusnije testo niko ne može da porekne, pogotovu kada se jede uz domaći kajmak.

Loading...

Da, da, znamo da vam polazi voda na usta, to nam je i bio cilj, a kako biste uspešno napravili pogaču mekanu kao duša, samo pratite naša uputstva i recepte i lako ćete doći do cilja.

Pogača se može praviti na više načina i u skladu sa tim dobiti svoj naziv, a u daljem tekstu ćemo vam pisati o pogači zvanoj cvet.

Naziv je dobila jer izgleda kao cvet, dakle, osim što je preukusna ona i veoma fino izgleda, tako da je možete pripremiti kada očekujete goste, ili za neki praznik kada želite da vaša trpeza bude bogata i raznovrsna.

Pogača cvet

Pa da počnemo …

Sastojci koji će vam biti neophodni da biste pripremili pogaču cvet su sledeći:

Za testo

 • 700 grama pšeničnog brašna
 • 250 mililitara mleka
 • 125 mililitara ulja
 • 2 jajeta
 • 1 kocka kvasca
 • 2 kašičice šećera
 • 1 kašičica soli

Za premazivanje

 • 100 grama otopljenog margarina
 • 1 žumance
 • 1 i po kašika mleka
 • Susam i semenke lana (ili po ukusu)

Uputstvo za pripremu:

Kao što postoje razni oblici cvetova na livadi, tako možete i pogaču cvet napraviti prema vama omiljenom cvetu, mi smo odabrali jednu od najlepših i najjednostavnijih varijanti.

Najpre ćemo napisati kako se priprema testo za pogaču, a onda i postupak oblikovanja testa.

U jednoj posudi šećer i izdrobljen kvasac pomešajte sa mlakim mlekom pa ostavite da kvasac naraste. U drugoj većoj posudi pomešajte brašno i so, zatim dodajte ulje, jaja i nadošli kvasac pa zamesite glatko i mekano testo. Vanglu umotajte u veću krpu ili stolnjak pa ostavite da testo naraste, oko pola sata.

Loading...

Sada kada je testo naraslo, premesite ga na brašnjavu površinu i podelite na dva jednaka dela. Prvu polovinu ostavite sa strane, a od druge polovine isecite manji deo (1/3). Taj manji deo će vam biti potreban za središte pogače, a sa većim delom ćete postupiti kao sa većim delom iz prve.

Sada onaj najveći deo koji ste ostavili sa strane podelite na 5 jednakih jufkica. Svaku jufkicu rastanjite u oblik kruga, pa zatim redjajte sledećim redom: Prvi krug premažite margarinom, zatim stavite drugi, takodje premažite margarinom, treći, i njega premažite margarinom, zatim stavite četvrti pa i njega premažite. Peti krug rastanjite malo više u odnosu na ostale pa stavite preko njih i podvijte tako da se dobije oblik pogače. Njega ne premazujte. Sada tu dobijenu pogaču prebacite na pleh koji ste prethodno premazali sa malo margarina. Pogaču isecite na 8 jednakih delova (trouglića), i obavezno ostavite 1 centimetar od kraja pogače. Svaki trouglić prebacite od sredine ka kraju pogače, tako da sredina ostane prazna (da se vidi pleh), a da preko onog dela koji niste isekli (onaj 1cm) budu trouglići nalik laticama.

Kao što smo gore napomenuli, sa većim delom druge polovine uradite isto što i sa prethodnim. Dakle, podelite na 5 jufki, svaku rastanjite i složite u pogaču. Sada tu dobijenu pogaču prebacite u središte. Takodje je isecite na 8 delova, ali je sada potrebno da pažljivo isečete jer kada ih prebacite moraju biti izmedju redova prvih latica. Dakle, kada ih prebacite već ćete dobiti oblik cveta i potrebno je samo da onaj mali deo koji ste ostavili stavite u sredinu pleha, kao tučak.

Žumance umutite sa mlekom pa tom smesom ravnomerno premažite pogaču. Latice pospite susamom obilno, a tučak pospite lanenim semenom (možete i ne morate, po ukusu). Prekrijte pogaču krpom pa ostavite da odstoji dok se rerna ne zagreje. Uključite je na 200 stepeni, pa kad se zagreje onda ubacite pogaču i pecite 10 minuta, zatim smanjite na 180 stepeni pa pecite još 20-25 minuta. Gotovu pogaču izvadite iz rerne pa ostavite da se malo prohladi, zatim je poslužite uz kajmak koji smo već pominjali, ili po ukusu.

Nadamo se da ćete se snaći u pripremi ove divne pogače, vredi pokušati jer ćete biti oduševljeni i izgledom i ukusom. Srećno i prijatno.

Loading...

Recept poslala Sanja

Sponzorisani tekstovi:

Loading...