Pita od heljde – nutritivna vrednost, lekovitost i recept

Heljda (Fogopyrum sagittatum) danas je izuzetno cenjena biljka. Poreklom je iz Indije gde je poznatija kao „crni pirinač“.

Iako je svi znaju kao žitaricu trouglastog zrna, malo je onih koji znaju da se heljda zapravo botanički ne svrstava u žitarice već u zeljaste biljke, tačnije u povrće. Žitaricama se pripisuje pre svega jer poseduje iste hranljive sastojke i ista lekovita svojstva i primenu u kulinarstvu kao i one.

Loading...

Pita od heljde - nutritivna vrednost, lekovitost i recept

Heljda – značaj za zdravlje ljudi

U ljudskoj ishrani danas je posebno zastupljeno heljdino brašno koje u velikoj meri zamenjuje belo, pšenično brašno, pre svega zbog izuzetno povoljnog uticaja na zdravlje. Ipak, moramo napomenuti da se pored zrna heljde u ishrani koristi i sušena stabljika heljde kao i list i cvet heljde, i to obično za pravljenje lekovitih čajeva koji su veoma korisni za naše zdravlje.

Brašno od heljde koje se dobija mlevenjem heljdinih zrnaca može se koristiti za pripremu svih vrsta testa, za hleb, razne pite, palačinke i razne druge poslastice.

Čaj od heljde izuzetno je popularan i spravlja se od sasušenih stabljika, listova ili cvetova heljde, a idealan je za smanjenje aterosklerotskih procesa u organizmu, stabilizaciju LDL holesterola poznatijeg i kao „loš“ holesterol, regulaciju krvotoka, a samim tim i proširenih vena i hemoroida. Takođe, čaj se smatra idealnim i za borbu protiv bolesti gornjih disajnih puteva i izbacivanje nakupljenog sekreta.

Kaša od heljde neizostavna je kao doručak svake porodice u Rusiji, ali je nazivaju i hranom studenata, jer se smatra da ima uticaja na memoriju i koncentraciju, odnosno da poboljšava pamćenje. Takođe ima i veoma pozitivan uticaj na probavni sistem ljudi.

Loading...

Noviteti u proizvodima od heljde i indirektni uticaj na zdravlje ljudi

Za brašno od heljde, čaj i heljdinu kašu odavno već znamo, ali ne smemo zaboraviti da su zrna heljde dobila i još neke namene putem kojih indirektno i te kako utiču na zdravlje ljudi.

U prodaji se već uveliko nalaze i jastuci od heljde, bilo da su u pitanju jastuci za spavanje, jastuci za meditaciju, za putovanja, antihemoroid ili antidekubit jastuci i mnoga druga pomagala izrađena na bazi heljdinog zrna.

Naime, heljda je proučena do tih razmera, da je pokazano da su njene ljuspice, zbog visokog sadržaja silicijumske kiseline, samosterilne, te su tako izuzetno čiste i prijatne u dodiru sa ljudskim telom. Ljuspice, takođe, obiluju celulozom, a imaju i osobinu da se u kontaktu sa telom pomeraju i stvaraju odgovarajuću podlogu svakom delu tela, dok između njih vazduh slobodno „struji“. Ovi proizvodi naravno moraju biti, i jesu, izuzetno sterilni, bezmirisni i ne izazivaju alergije.

Nutritivna svojstva heljde

Sve ove blagodeti za zdravlje ljudi heljda omogućava zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima. To su pre svega izuzetno bogatstvo ugljenim hidratima, belančevinama i biljnim uljima. Od minerala posebno su zastupljeni kalijum, kalcijum i fosfor, ali za njima ne zaostaju ni natrijum, gvožđe, jod i magnezijum. Od vitamina naročito su zastupljeni niacin, vitamin B grupe, zatim vitamin E, kao i supstanca P, rutin i aminokiselina lizin, koji igraju važnu ulogu u razvoju i pravilnom funkcionisanju nervnog i koštanog sistema.

Pita od heljde – recept

Evo jednog od brojnih ukusnih recepata za pitu od heljde za koju nam je potrebno sledeće:

  • 5 jaja
  • 12 kašika brašna od heljde
  • 250 grama feta sira
  • ½ l mleka
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • Ulje za podmazivanje pleha i soli po ukusu
Loading...

Pita se priprema jednostavno. U startu uključite vašu rernu da se zagreva na 180 ˚C dok vi sjedinite sastojke. Mikserom lagano umutite jaja, brašno, mleko, sodu bikarbonu i so, a zatim u pouljeni pleh stavite kutlačom smesu koliko da pokrije dno. Smesa bi trebalo da bude nešto gušća nego za palačinke. Potom pecite 2 minuta, izvadite i pospite delom sitnog sira, a zatim ponovo prelijte delom smese, pa vratite na 2 minuta u rernu. Postupak ponavljajte dok imate smese i sira, a na kraju isecite pitu na kocke i vratite još par minuta u rernu i vaša pita je pečena i spremna za posluženje.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...