Piroške recept – kako se prave

Piroške su staro srpsko jelo koje domaćice spremaju u kuhinji najčešće kao predjelo.

Ne treba nam puno vremena da ih spremimo, šta više za njihovu pripremu trebaće vam oko 1h vremena.

Loading...

Za pripremu piroški za testo nam je potrebno:

– 0.50kg brašna
– 300gr krompira
– 200ml mleka
– 1 kvasac
– 3 žumanca
– 3 kašičice ulja
– 2 kašičice soli.

Fil za piroške sastoji se od 2dcl ulja, 200gr šunkarice (il neke druge salame) i 1 pavlaka.

Piroške recept

Postupak pripreme za piroške:

Piroške pripremamo tako što prvo napravimo testo za njih. Testo se pravi tako što se oljušti 300gr krompira, iseče na kockice, i u slanu vodu stavimo da se kuva. Kada je krompir dobro skuvan ocediti vodu, i krompir izgnječiti. Ostaviti da se prohladi. U jednu vanglu stavimo 0.50kg brašna zatim dodamo 1 kvasac, i sipamo 2 kašičice soli. Masu dobro promešati. Odvojimo žumanca od belanca, pa u tu masu dodamo 3 žumanca.

Loading...

Zatim opet dobro izmešamo. U tu masu dodamo ohlađeni krompir, ulje i 200ml mleka. Zamesimo glatko testo, da se ne lepi za vanglu, zatim ga formiramo u loptu, pa na toplom mestu ostavimo da odstoji oko 1h. Dok testo nadolazi za to vreme mi pravimo fil za piroške. Fil pravimo tako što uzmemo 200gr šunkarice pa iseckamo na kockice, što sitnije možemo, zatim tu dodamo već izmućenu 1 pavlaku, pa dobro izmešamo. U fil možemo dodati biber, so, il nešto drugo od začina.

Kada vidimo da je testo poraslo, na radnu površinu stavimo malo brašno, zatim oklagijom krenemo da razvlačimo testo. Testo nesme da bude ni previše debelo, ni previše tanko. Kada smo dobro razvukli testo isečemo na pravougaonike. Zatim uzmemo fil pa krenemo da punimo testo po dužini, pa ga urolamo. Kod piroških stranice moraju dobro biti zalepljene da se nebi tokom prženja raspale. U dobro zagrejano ulje počnemo da stavljamo jednu po jednu pirošku pa ih pržimo 10-15 minuta dok ne dobiju lepu braonkastu boju. Povremeno ih okrećemo da bi podjednako bile ispržene.

Napomene i saveti:

Loading...

U piroške domaćice često stavljaju i druge filove kao naprimer sir trapist, salamu i kečap. Neke domaćice pak vole da stavljaju samo mleveno meso u njih. Bilo kakve da probate oduševiće te se, kako vi, tako i vaša porodica.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...