Kokosova voda – lekovita svojstva i upotreba

Kokosova voda – lekovita svojstva i upotreba 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Kokosova voda, predstavlja u potpunosti prirodan proizvod koji se dobija bez ikakvog postupka prerade sadržaja koji se nalazi u unutrašnjosti svežeg kokosovog oraha.

Drugim rečima, kokosova voda je zapravo tečnost sadržana u unutrašnjosti svežeg kokosovog oraha. U zavisnosti od dimenzija, kao i od svežine kokosovog oraha u unutrašnjosti jednog svežeg ploda, može biti sadržano od dvesta mililitara pa sve do jedan litar kokosove vode.

Ono što treba znati kada je u pitanju kokosova voda, jeste da to nije isto što i kokosovo mleko.

Kokosovo mleko, dobija se procesom sjedinjavanja, usitnjavanja i ceđenja mesnatog dela kokosa i kokosove vode.

Kokosova voda - lekovita svojstva i upotreba

Kokosova voda je tečnost sladunjavog ili kiselkastog ukusa, sve zavisi od zrelosti ploda iz kojeg je dobijena.
Kokosova voda, poseduje veliki broj pozitivnih osobina koje se pre svega odnose na njenu lekovitost i na nje pozitivan uticaj na ljudski organizam.

O tome koja su lekovita svojstva kokosove vode, koji je njen sastav i kako ona deluje na ljudski organizam, kao i o preporučenim načinima njene upotrebe, možete da saznate kroz sadržaj teksta koji je pred vama.

Koja su lekovita svojstva kokosove vode?

Ovo su lekovita svojstva kokosove vode:

– Kokosova voda je prirodno bogata velikom količinom elektrolita. Zbog takve osobine, ona se posebno preporučuje kao sredstvo za odbranu ili oporavak organizma od dehidratacije. Kao i sredstvo za brzo i efikasno podizanje energije (recimo u slučaju izloženosti organizma jakom fizičkom zamoru, u slučaju pada energije nakon intezivnog fizičkog treninga i slično),
– Kokosova voda sprečava i zaustavlja dijareju i reguliše proces i funkciju varenja,
– Uspostavlja normalan krvni pritisak u sličaju kada je organizam sklon čestom ili naglom smanjenju vrednosti pritiska,
– Ubrzava oporavak organizma nakon trovanja hranom,
– Ubrzava oporavak organizma nakon izloženosti kraćim ili dužim bolestima, nakon izloženosti operativnim zahvatima, nakon povreda usled kojih je došlo do gubitka većih količina krvi i slično. Iz srodnog razloga, kokosovu vodu je preporučljivo konzumirati i u periodu pre operativnog zahvata,
– Pozitivno utiče na organizam u periodu trajanja menstrualnog ciklusa, kao i u periodu trajanja PMS-a,
– Utiče pozitivno na rad bubrega i rad žučne kese i sprečava pojavu kalcifikacije u pomenutim organima. Zbog ovakve osobine, kokosova voda se posebno preporučuje osobama koje već imaju problem sa prisustvom peska ili kamena u bubregu ili u žučnoj kesi,
– Vrlo uspešno detoksikuje organizam,
– Jača ukupnu otpornost organizma i pojačava odbrambeni sistem. Iz ovog razloga, kokosovu vodu je posebno preporučljivo konzumirati u periodima u godini kada je pojačano prisustvo virusa, odnosno kada su prisutne epidemije, kao što je epidemija gripa i slično.
– U zimskom periodu, kokosova voda nadomešta određenu količinu minerala i vitamina koje bi ste uneli u organizam konzumiranjem svežih namirnica koje nisu dostupne tokom zime,
– Utiče pozitivno na zdravlje i izgled kože, tako što pospešuje njenu elastičnost, čisti kožu i odlaže njeno starenje.

Koji sastojci su sadržani u sastavu kokosove vode?

U sastavu kokosove vode, nalaze se sledeći sastojci:

– Magnezijum,
– Kalcijum,
– Gvožđe,
– Cink,
– Vitamini B kompleksa,
– Vitamin C,
– Enzimi,
– Elektroliti.

Upotreba kokosove vode:

Kokosovu vodu, najbolje je i najdelotvornije koristiti kao svež napitak koji ste dobili iz sveže otvorenog kokosovog oraha.
Ipak, ukoliko to želite, možete je i konzumirati i kao dodatak drugim vrstama napitaka ili kao dodatak jelima.

Ono što je bitno napomenuti, jeste da kokosovu vodu ne treba dugo čuvati u tečnom stanju, bez obzira da li je reč o njenom čuvanju na sobnoj temperaturi ili o čuvanju u frižideru. Dakle, konzumiranje kokosove vode, preporučuje se neposredno ili najkasnije dvadeset i četiri sata nakon njenog dobijanja iz svežeg kokosa. Ukoliko želite da je sačuvate za upotrebu duže od vremenskog perioda koji smo naveli, preporučujemo da kokosovu vodu sipate u posudu za led i da je zaledite. Tako zaleđenu kokosovu vodu, možete koristiti i do mesec dana nakon što ste je zaledili. U tom slučaju, koristite je tako što ćete po potrebi odlediti određenu količinu kokosove vode, pomešati je sa nekim drugim napitkom po želji i popiti.

Takođe, kokosovu vodu možete koristiti i kao sredstvo za umivanje kože.

Sponzorisani tekstovi:

loading...
Loading...