Kokosovo mleko – lekovita svojstva, upotreba i recept

Kada je reč o kokosovom mleku, prvo što je važno istaći, jeste da je to proizvod koji se dobija preradom mesnatog dela kokosa i da to nije isto što i kokosova voda. Kokosova voda je tečni sadržaj koji se nalazi u unutrašnjosti svežeg ploda kokosovog oraha.

Važnost poznavanja ove činjenice je to što kokosovo mleko i kokosova voda, ne sadrže iste sastojke, pa samim tim nemaju ni ista lekovita svojstva niti istu upotrebnu vrednost i istu namenu.

Loading...

Kokosovo mleko, možete napraviti sami i to krajnje jednostavno u svom domu, a ukoliko želite da saznate kako, pročitajte ovaj tekst do kraja.

U sadržaju teksta, osim recepta za pripremu kokosovog mleka, pronaći ćete i informacije vezane za lekovita svojstva i za način upotrebe kokosovog mleka.

Kokosovo mleko - lekovita svojstva, upotreba i recept

Kako da pripremite kokosovo mleko?

Da bi ste sami u svom domu pripremili kokosovo mleko, potrebno vam je:

– Jedan svež kokos srednje zrelosti,
– Nekoliko odgovarajućih posuda za pripremu,
– Pristup rerni,
– Gaza.

Proces pripreme kokosovog mleka:

Kada ste obezbedili sve što vam je potrebno za pripremu kokosovog mleka, uradite sledeće:

Uzmite kokos i razbijte ga tako da dođete do njegovog unutrašnjeg sadržaja- Kada ste to uradili, kokosovu vodu koja je sadržana u unutrašnjosti kokosa, sipajte u odgovarajuću posudu i na kratko odložite.

Kada ste to uradili, pažljivo iz kokosa izdvojte mesnati deo kokosa. Kako bi ste lakše izdvojili mesnati deo kokosa od kokosove kore, kokos ubacite u rernu i na kratko ga zagrejte. Zagrevanje treba da traje toliko koliko je potrebno da se mesnati deo kokosa dubinski zagreje, ali da ne počne da se peče.

Loading...

Kada je kokos dovoljno zagrejan, primetićete da ćete krajnje jednostavno i lako uspeti da izdvojite njegov mesnati deo. tako izdvojen mesnati deo kokosa, isecite ili izlomite na sitnije komade i ubacite ga u blender kako bi ste ga usitnili. Nakon što ste usitnili mesnati deo kokosa u blenderu, otvorite blender i u njega dodajte i kokosovu vodu koju ste predhodno izdvojili iz kokosa i ostavili je sa strane. Zatim, ponovo uključite blender i ponovite usitnjavanje tako da dobijete homogenu mešavinu. Takvu mešavinu, izvadite iz blendera i procedite je koristeći gazu koju ste nekoliko puta presavili.

Proces ceđenja može da traje i nekoliko sati (recimo čitave noći) ukoliko pustite da se kokosovo mleko samo ocedi, a taj proces možete i ubrzati i zavriti ga za par minuta, ukoliko rukama pritisnete i iscedite sadržaj u gazi.

Tako isceđeni sadržaj predstavlja kokosovo mleko spremno za upotrebu.

Kako upotrebljavati kokosovo mleko?

Prvo što je važno napomenuti kada je u pitanju upotreba kokosovog mleka, jeste da se ono koristi dok je sveže pripremljeno i zato ga i treba pripremati neposredno ili najviše 24 sata pre upotrebe.

Konkretno, kokosovo mleko se može upotrebljavati kao svež napitak, koji predstavlja odličan eliksir zdravlja. Takođe, kokosovo mleko se može upotrebljavati i kao dodatak jelima. Recimo, može se upotrebljavati za pripremu određenih vrsta slatkih testa (kao zamena za kravlje mleko) ili kao dodatak vitaminskih obroka koji se pripremaju sa voćem.

Osim za ishranu, kokosovo mleko se može upotrebljavati i za spoljašnju upotrebu, za umivanje ili kao sastojak za pripremu hranljivih maski za lice i za kosu.

Ono što je takođe važno napomenuti, a vezano je za upotrebu kokosovog mleka, jeste da ono u svom sastavu sadrži dosta kalorija. Zbog toga, treba ka konzumirati tako što ćete ga pripremati i koristiti u ishrani tek na nekoliko dana, a ne svakodnevno. Čak i povremeno konzumiranje kokosovog mleka ima izuzetno delotvoran i pozitivan uticaj na zdravlje.

Lekovita svojstva kokosovog mleka:

Lekovita svojstva kokosovog mleka su:

Loading...

– Za razliku od kravljeg mleka, ne sadrži laktozu i zato se posebno preporučuje u ishrani osoba osetljivih na laktozu, kao i osobama koje sprovode vegetarijanski režim ishrane,
– Predstavlja bogat izvor mineralnih materija kao što su: magnezijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i selen,
– Utiče na regulisanje funkcije štitne žlezde,
– Olakšava i reguliše funkciju varenja,
– Reguliše probavnu funkciju,
– Ima izuzetno efikasan i snažan uticaj na funkciju koštanog sistema,
– Jača imunitetn i otpornost organizma na gotovo sve poznate vrste štetnih virusa i štetnih bakterija.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...