Knedle sa šljivama recept

Knedle sa šljivama ili kako ih još zovemo gomboce su starinski recept proban barem jednoj u svakoj kuhinji.

Ove knedle se mogu često naći na našoj trpezi, jer im retko ko može odoleti.

Loading...

Za pripremu knedli sa šljivama potrebno nam je:

– 0.50kg šljiva
– 1kg krompira
– 700gr brašna
– 1 kašika margarina
– 3 jajeta
– 100gr šećera
– 5 kašika ulja
– 200gr prezli

Postupak pripreme:

Oljuštimo 1kg krompira, isečemo na sitne kockice, i stavimo da se bari u slanoj vodi. Posle 20-30 minuta kada se krompir dobro obari, tj.kad postane mek, ocedimo vodu pa ga dobro izgnječimo.

Knedle sa šljivama recept

Loading...

Čim iscedimo krompir dodamo 1 kašiku margarina, dobro izmešamo, pa ostavimo ovo nekih 20 minuta da se dobro ohladi. Kada vidimo da se krompir dobro ohladio dodamo 3 jaja i opet smesu dobro izmešamo. Zatim krećemo postepeno da dodajemo 700gr brašna, i krenemo dobro da mesimo rukama dok se testo ne ujednači. Kada se testo dobro ujednačilo, pospemo radnu površinu brašnom da se testo ne bi lepilo, pa umesimo testo dobro. Umešano testo razvučemo oklagijom, pa ga pospemo brašnom i odgore. Počnemo da sečemo testo na kvadrate dovoljno velike da može u njih zaviti šljiva.

Zatim zavijemo celu šljivu u testo, pa dlanovima popravimo njen oblik da bi na kraju napravili prave knedle, tačnije lopte. Zatim nastavimo da uvijamo šljive u testo sve dok svo testo ne potrošimo. Kada smo napravili knedle na štednjak stavimo šerpu sa slanom vodom i ostavimo da proključa. Kada je voda proključala ubacimo knedle u vodu pa ih kuvamo 30-40 minuta, uz povremeno mešanje da se ne bi zalepile za šerpu. U jednu šerpu dodamo ulje, dobro ga zagrejemo, pa zatim u njega dodamo 200gr prezli. Mešamo prezlu stalno da ne bi zagorela, pa kad malo potamni sklonimo je sa vatre. Zatim u prezlu dodamo 100gr šećera i dobro izmešamo.

Obarene knedle ostavimo desetak minuta na tanjiru da se ocede, zatim krenemo da ih uvijamo u prezlu sa svih strana, zatim ih slažemo u činiju, pa pospemo po njima preostalu prezlu.

Napomene:

Loading...

Knedle sa šljivama je dezert koji može da se pravi u bilo kom dobu godine. Domaćice za ovu poslasticu se više odlučuju sa sezonskim šljivama, jer dezert bude mnogo ukusniji, mada se mogu koristiti i zamrznute šljive.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...