Heljdino brašno i hleb od heljdinog brašna recept

Uprkos tome što pripada rodu zeljastih biljaka, po svom nutritivnom sastavu i po brojnim drugim osobinama, heljda je zapravo veoma slična žitaricama. Upravo zato, ne treba da vas iznenađuje činjenica što ogroman broj ljudi heljdu smatra žitaricom. U prilog ovom rasprostranjenom i ukorenjenom mišljenju o heljdi, služi i činjenica da se od heljde proizvodi i heljdino brašno koje služi kao jedna od osnovnih sirovina za proizvodnju brojnih industrijskih i brojnih domaćih proizvoda od heljde koji su namenjeni ljudskoj ishrani.

Kroz sadržaj teksta koji je pred vama, moći ćete da se upoznate sa osobinama heljdinog brašna, kao i sa načinom na koji sami možete pripremiti hleb od heljdinog brašna.

Loading...

Heljdino brašno i hleb od heljdinog brašna recept

Heljdino brašno:

Prvo što se može izdvojiti kao karakteristika heljdinog brašna, jeste da ono u poređenju sa svim drugim vrstama brašna ima primetno tamniju boju i da se pre može opisati kao crno nego kao belo brašno. Pored navedene, heljdino brašno poseduje i niz drugih veoma bitnih i veoma karakterističnih osobina, koje ga takođe čine različitim u odnosu na druge vrste brašna. Recimo, heljdino brašno ima izuzetno visok sadržaj ugljenih hidrata, a uz ugljene hidrate sadrži i veliki broj nutritivnih elemenata koji su važni kao činioci ljudske ishrane.

Koje to nutritivne elemente sadrži heljdino brašno?

Ovo su nutritivni elementi sadržani u heljdinom brašnu:

– Fosfor,
– Magnezijum,
– Natrijum,
– Gvožđe,
– Kalijum,
– Cink,
– Kalcijum,
– Jod,
– Selen,
– Fluor,
– Vitamin E,
– Vitamini B grupe,
– Rutin (jedna od komponenti vitamina P),
– Lizin (vrsta esencijalne aminokiseline koja ima važnu ulogu u procesu razvoja i funkcije koštanog sistema),
– Biljni proteini,
– Biljne masti.

Loading...

Ono što je takođe važno napomenuti, a vezano je za nutritivni sastav brašna od heljde, jeste da ovo brašno ne sadrži gluten. Zbog toga, proizvodi od heljdinog brašna, posebno se preporučuju kao deo ishrane osobama kod kojih je razvijena netolerancija na gluten.

U sto grama heljdinog brašna, sadržano je 70,7 grama ugljenih hidrata, 11,7 grama biljnih proteina, 2,5 grama masti i ukupno 351 kalorija.
Kada je reč o načinu korišćenja heljdinog brašna u procesu pripreme industrijskih ili domaćih proizvoda namenjenih ljudskoj ishrani, heljdino brašno se može koristiti čisto, ali takođe se može i kombinovati sa drugim vrstama brašna.

U nastavku teksta, saznajte kako da sami pripremite hleb od čistog heljdinog brašna:

Šta vam je potrebno da bi ste sami pripremili hleb od čistog heljdinog brašna?

Za pripremu hleba od čistog heljdinog brašna, potrebno vam je:

– 500 grama heljdinog brašna,
– Dodatnih 50 grama heljdinog brašna,
– Jedna ipo ravna kafena kašika soli,
– 20-ak grama svežeg suvog kvasca,
– Veoma malo ulja,
– Nešto manje od 400 mililitara vode.

Način pripreme hleba:

Kada ste obezbedili sve sastojke neophodne za pripremu hleba od heljdinog brašna, prvo što je potrebno da uradite, jeste da 500 grama heljdinog brašna dobro pomešate sa jednom ipo ravnom kafenom kašikom soli. Zatim, 20-ak grama svežeg suvog kvasca, ubacite u nešto manje od 400 mililitara vode i rastvorite. Kada ste to uradili, vodom u kojoj ste rastvorili kvasac, prelijte mešavinu brašna i soli i zamesite kompaktno i gusto testo.

Umešeno testo, ostavite da odstoji par sati na sobnoj temperaturi sve dok ne naraste. Kada testo naraste, pospite ga sa malo heljdinog brašna, izvadite ga iz posude u kojoj ste ga zamesili i u kojoj je naraslo i oblikujte ga u hleb. Tako oblikovan hleb, ubacite u pleh koji ste predhodno podmazali sa malo ulja i posuli sa malo heljdinog brašna.

Hleb pecite oko pola sata u predhodno zagrejanoj rerni.

Loading...

Kada je hleb pečen, izvadite ga iz rerne i iz pleha, poprskajte ga sa malo hladne vode, zamotajte ga u čistu pamučnu krpu i sačekajte da odstoji oko 15 minuta pre nego što ga isečete i poslužite uz jelo.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...