Domaći sok od kupina – recept kako se pravi

Opšte je poznato da je sok od kupina lekovit i da je dobar saveznik organizmu u borbi sa anemijom. Konzumacija soka je preporučljiva svim starosnim dobima, kao i trudnicama i dojiljama.

Leti je svakako dobro jesti sveže kupine, ali onda kada nema svežih potrebno je uneti ih na neki drugi način. Obično u te svrhe koristimo čuveni sok od kupine, sok koji su pravile naše mame i bake, a danas ga olako možemo napraviti i mi.

Loading...

Domaći sok od kupina - recept kako se pravi

LEKOVITOST

Sok od kupina sadrži pre svega gvožđe i vitamin C, ali i kalcijum, magnezijum, vitamine B kompleksa, selen i druge korisne sastojke. Sok je dobro piti zbog maokrvnosti, ali i u slučaju povišenog holesterola. Takođe, ima dobro dejstvo na krvne sudove i srce (snižava visok krvni pritisak) i uopšte na jačanje celokupnog imuniteta (treba ga konzumirati u vreme prehlade). Preporučljiv je kod detoksikacije organizma. Sok je koristan i za problematičnu kožu, loš vid, atritis i urogentitalni trakt.

Napomena: Ukoliko imate probleme sa probavnim sistemom, nemojte piti sok od kupina na prazan želudac.

RECEPTI

Sok od kupina 1. Za pravljenje soka potrebno je pripremiti 1 kg kupina (domaćih ili divljih), 1 limuntus (10 gr), 750 gr šećera i 1 l vode. Dobro oprane i očišćene kupine ocediti, a zatim ih preliti šećerom. Nakon toga ih prekriti, pa ostaviti na mračnom mestu do narednog dana. Sutradan, kuvati voće na tihoj vatri, 10-ak minuta, pa ga izmiksati u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. Dobijenu smešu usuti u vodu i kuvati na tihoj vatri. Kada se početna tečnosti količina smanji na pola dodati kesicu limuntusa. Ovako dobijeni sok sipati u flaše (prethodno sterilisane u rerni) i staviti  na hladno i mračno mesto.

Loading...

Sok od kupina 2. Za primenu ovog recepta treba pripremiti 600 gr šećera, 1kg kupina, 1 limuntus i 1 l vode. Kupine treba dobro oprati i lepo ih očistiti (naročito obratiti pažnju na peteljke), pa izgnječiti. Takve kupine posuti sa 200 gr šećera, izmešati i ostaviti da prenoće. Sutradan ih dobro ocediti (kroz gazu), pa u tečnost dodati ostatak šećera te mešati na tihoj vatri 10-ak minuta. Tako vreo sok uliti u sterilisane flaše, a zatim flaše odložiti na mračno i hladno mesto.

Sok od kupina 3. Oprane kupine (1 kg) izgnječiti, posuti limuntusom (10 gr ili 1 kesica) i šećerom (1 kg), pa preliti vodom (1 l). Nakon 24 sata takvu smešu ubaciti u mašinu za pravljenje soka. Dobijenu tečnost sipati u sterilisane flaše i odložiti ih u špajz ili podrum.

Sirup od kupina. Za ovaj recept je potrebno pripremiti 2 kg kupina, 6 dcl vode, 1 kg šećera i 3 limuna. U blenderu ili na neki drugi način usitniti kupine. U međuvremenu staviti vodu na ringlu, a kada proključa ubaciti u nju šećer. Kada se dobije šećerni sirup ostaviti vrlo malo da se ohladi i još uvek toplim sirupom preliti pripremljene kupine, pa dodati sok od limuna. Nakon što takva smeša odstoji nekoliko sati treba je propasirati, te ponovo zagrejati na 75 stepeni. Tako vreo napitak usuti u sterlisiane flaše, koje je potrebno dobro zatvoriti i odložiti na što mračnije i što  hladnije mesto.

Loading...

Vino od kupina. Kupinovo vino se priprema od 5 kg kupina i 1 kg šećera (odnos je uvek 5:1). Međutim ukoliko su kupine slatke, može se koristiti i manje šećera. Nakon što su kupine dobro oprane i osušene staviti ih u posudu (veću), pa izgnječiti rukama. Nakon toga dodati šećer, pa sve zajedno izmešati. Moguće je ređati kupine i šećer red po red (prvo red kupina, pa red šećera i tako nekoliko puta). Posudu prekriti krpom i ostaviti da ostoji otprilike sedam dana. Nakon sedam dana, procediti vino kroz gazu, pa ostaviti da odstoji još jednu nedelju. Nakon ponovnog ceđenja vina, vino sipati u prethodno sterilisane flaše. Boce ne zatvarati u potpunosti još mesec dana i držati ih u podrumu.Tada traje proces vrenja. Kada prođe dovoljno vremena flaše začepiti plutom (pre poslednjeg koraka probati vino, jer se može dogoditi da mu je potrebno još nekoliko dana vrenja).

Sponzorisani tekstovi:

Loading...