Domaći sok od koprive – lekovitost i recept kako se pravi

Kopriva (lat. Urtica dioica L.) je biljka koja se ne uzgaja. Samonikla je i možemo je naći uz puteve (i uopšte svuda gde ima azota u zemlji).

Prilikom branja koprive, poželjno je naći biljke koje su što dalje od direktnog kontakta sa prašinom koja dolazi sa ulice. Takve biljke su, razumljivo, zdravije.

Loading...

Koristiti rukavice, jer kopriva neprijatno žari. Brati samo vrhove biljaka.

Domaći sok od koprive - lekovitost i recept kako se pravi

LEKOVITA SVOJSVA KOPRIVE I SOKA OD KOPRIVE

Kopriva je bogata gvožđem, manganom, fosforom, magnezijumom, vitaminima A, C i K i drugim korisnim sastojcima. Biljka je zbog svega toga dobar diuretik, pa pomaže kod problema hemoroidima. Takođe, preporučuje se za anemiju; izbacivanje sekreta i kašalj uopšte; izbacivanje toksina iz organizma; za reumatske bolove; kamenac u bubregu, kao i kod oboljenja jetre, gušterače i slezine. Može se koristiti i za neka kožna oboljenja, ali i za ispiranje usne duplje, prilikom borbe sa aftama, upale desni i angine. Tada treba grgoljati čaj od koprive.

Nuspojave su alergijske reakcije. Kopriva nije preporučljiva pacijentima sa visokim krvnim pritiskom, kao i kod onima koji se bore sa dijabetesom i problemima u funkcionisanju bubrega. Nije preporučljiva ni trudnicama.

RECEPT ZA SOK OD KOPRIVE

Sok  od koprive. Za pripremu soka od koprive potrebno je: 40 vrhova mlade biljke, 1 kg limuna (može se koristiti i pomorandža), 4 l vode, 5 kesica limuntusa (50 gr), 4 kg šećera (može se koristiti i med ili stevija). Opranu (kroz 3 vode) isitnjenu koprivu (ručno ili u aparatu namenjenom seckanju) staviti u veliku plastičnu posudu (nikako u metalnu). Limunove isečene na manje komade, takođe ubaciti u secko (sve sa korom). Iseckanu smešu pomešati sa koprivom, pa preliti vodom i limuntusom. Promešati, prekriti i smestiti na hladno i mračno mesto kako bi odstojalo 24 sata. Nakon toga, procediti sok kroz gazu ili kroz cediljku. Ovaj postpuak raditi polako, nekoliko puta. U proceđenu tečnost dodati šećer. Treba mešati neko vreme, a zatim odložiti na još 24 sata. Nakon toga, sok je spreman za presipanje u flaše. Sok ne može da izdrži dugo bez konzervanasa. Možda je najbolje pripremati ga redovno i samim tim izbeći neželjene konzervanse.

Loading...

Čaj od koprive za anemiju, jetru i želudac. Prethodno opranu i iseckanu koprivu (oko 50 gr) preliti hladnom vodom i ostaviti je da odstoji 12 sati na suvom i prohladnom mestu. Nakon toga, prokuvati, a zatim popiti. Za anemiju je korisno i SEME OD KOPRIVE. Seme (100 gr) pomešati sa medom (najbolje livadskim), te konzumirati tri puta na dan (po jednu kašičicu).

Čaj od koprive za teškoće prilikom mokrenja (i probleme sa uvećanom prostatom). Za ovaj recept koristi se koren od koprive. Dve kašike prethodno usitnjenog korena preliti sa 50 ml proključale vode. Nakon deset minuta popiti. Postpupak ponavljati do 4 puta dnevno.

Čaj od sušene koprive. Koprivu je moguće sušiti i kozumirati kao svaki drugi čaj od sušenog bilja.

Tinktura od koprive. Kapi od koprive se prave tako što 20 gr korena koprive (koren se vadi u proleće ili u jesen) prvo iseckamo, pa prelijemo sa 100 ml etanola (70%) ili rakijom (40%). Potrebno je da odstoji 15 dana na toplom mestu. Moguće je uzimati do 30 kapi na dnevnom nivou.

Sok od koprive kao dodatak jelu. Potrebno je pripremiti 1 kg koprive i 1 l vode. Koprive treba mleti u mašini za meso. Dodati vodu, pa procediti kroz gazu.Ponoviti postupak sa ostatkom smeše. Obe dobijene tečnosti izmešati. Takav sok možete dodati u čorbe i supe, kao i u razne prelive.

Liker od koprive. Pripremiti 50 vrhova mlade koprive, 1 kg šećera, ½ l rakije, ½ l vode, koru pomorandže, klinčiće, 2 vanilin šećera (ili štapić od vanile). U flašu (ili teglu) ubaciti sitno iseckanu koru od pomorandže, koprivu, ¼ kg šećera, klinčiće, pa dodati rakiju i vanilin šećer, te zatvoriti flašu/teglu. Nakon 14 dana držanja na hladnom i tamnom mestu skuvati ½ l vode i ¼  kg šećera, a zatim dodati prethodno pripremljenoj smeši. Sve to ponovo odložiti na 14 dana. Nakon ceđenja, liker je spreman za konačno sipanje u flaše. Dobijeni liker biće braon boje, no, ukoliko zbog estetike želite zelenu boju likera, dodatjte malo ekstrata mente.

Loading...

Kopriva za kosu. U lonac od 5 l ubaciti nekoliko veza sveže koprive (cele). Nakon ključanja treba da odstoji 10 minuta. Preliti kosu tečnošću. Držati nekoliko minuta, a zatim isprati kosu blagim šamponom.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...