Domaći i voćni jogurt recept

Jogurt je veoma rasprostranjen napitak i spada među veoma zdrave namirnice. On se dobija u procesu fermentacije, odnosno obrade mleka.

Jogurt ima mnogo hranljivih materija a malo kalorija. Još jedna njegova prednost je što se brzo, odnosno lako vari.

Loading...

Od hraniljivih materija, koje smo pomenuli, jogurt sadrži najviše kalcijum i proteine, koji su veoma važni u ishrani svakog čoveka.

Jogurt takođe poboljšava protok kalcijuma i vitamina B u organizmu. Jogurt je veoma dobar za probavni sistem, odnosno za rad creva a takođe i sprečava zatvor. U slučaju infekcije creva, on ubrzava proces ozdravljenja.

Jogurt je dobar i po tome što olakšava varenje hrane a veoma je koristan u periodu uzimanja antibiotika ili nakon njihovog uzimanja. Poznat je i po tome što snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Možda niste znali ali jogurt i smanjuje učestalost ili sprečava vaginalna gljivična oboljenja kod žena, takozvanu kandidu.

On se preporučuje i osoba koje drže dijetu jer je dobar za mršavljenje zato što utiče na gubitak masnih naslaga. Jogurt se preporučuje posebno maloj deci ali i odraslima, kao i starijim osobama.

Jogurt je svima dostupan, odnosno možete ga naći u svakoj prodavnici, tj. trgovini. Ali ako ipak želite sami da ga napravite, mi ćemo vam dati jednostavan recept, koji će vam pomoći u tome.

Potrebni sastojci:

Za jedan litar jogurta biće vam potrebno 1 litar svežeg mleka i 0.5 litra jogurta.

Postupak pripreme:

Priprema se tako što se mleko zagreje, odnosno skuva, otprilike temperatura treba da bude 40 do 42 stepena.

Loading...

Domaći i voćni jogurt recept

Posle toga ga treba skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Zatim u njega dodati jogurt, dobro promešati, poklopiti posudu i ostaviti da stoji na toplom mestu. Trebalo bi da stoji 3-4 sata a onda ga možete staviti u frižider da se ohladi. Nakon toga ga možete piti. Ovo je jedan od recepata ali postoje razne varijacije. Ako želite da vam jogurt bude čvršći i gušći, u toku pripreme možete dodati 1 kašiku kisele pavlake. Ako želite da dobijete više jogurta, stavite 2 litre mleka i litar jogurta.

Voćni jogurt recept i priprema:

Lako možete napraviti i voćni jogurt. To ćete uraditi tako što ćete 300, 350 grama nekog voća koje želite izmiksirati u mikseru ili blenderu, pa nakon toga dodati u jogurt. Stavite i šećer po ukusu, pa još jednom sve izmiksirajte.

Loading...

Što se tiče voća, to može biti maline, jagode, kajsije i dr. Za šta god da se odlučite, jogurt će sigurno biti ukusan a istovremeno je i zdrav, zato vam preporučujemo da ga pijete što češće, po mogućstvu svakodnevno.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...