Domaći beli hleb recept

Ko još može odoleti mirisu domaćeg hleba? Kad zamiriše celom kućom, nema tog, ko ne želi da ga proba.

Najlepši je dok je još vruć. Namazati ga kajmakom ili sirom dok je još topao i mekan i uživati u njemu.

Loading...

To su čari pravljenja hleba jer kada ga kupite u pekari ili prodavnici, uglavnom nije ni vruć, ni mekan. Zato vam svakako preporučujemo da pravite sami hleb, ako ne svaki dan, onda bar s vremena na vreme.

Evo i sastojaka koji će vam biti potrebni:

– 800 grama brašna
– 1 kockica svežeg kvasca ili 1 kašičica suvog kvasca
– 600 do 700 mililitara mlake vode
– malo soli
– 1 kašičica šećera

Domaći beli hleb recept

Postupak pripreme:

Ono što prvo treba da uradite je da prosejete brašno, ako nije prosejano. Zatim ga prespete u posudu u kojoj ćete mesiti testo. U sredinu brašna izmrvite kvasac i dodajte šerćer i so. Na ovu količinu brašna, treba da stavite 2 kašičice soli. Sipajte mlaku vodu i počnite sa mešenjem testa. Pazite da voda ne bude vrela. Najbolje je da mesite jednom rukom. Što duže mesite, testo će biti bolje.

Loading...

Otprilike je dovoljno mesiti desetak minuta ali videćete kad testo prestane da se lepi za posudu i za prste. Ako se lepi može dodati malo vode, a po potrebi dodavati i brašno. Kada se testo odvaja od prstiju, možete prestati jer znači da je dobro umešeno. Testo ostavite da nadođe najmanje pola sata a po mogućstvu i duže. Može i sat vremena na sobnoj temperaturi. Videćete kad se ono bude diglo. Treba da bude duplo, odnosno da se udvostruči.

Kada se to desi, još jednom ga premesite i ponovo ostavite da nadođe. Uzeti tepsiju i dobro je podmazati mašću ili uljem, pa prebaciti testo u nju. Možete ostavite testo tako celo, ako želite jedan veliki hleb ili testo podeliti na više manjih delova, ako želite manje hlepčiće.

Kada ga stavite u tepsiju, pre početka pečenja, trebalo bi ga izbosti malo viljuškom od gore. Ovo testo peći na 220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni. Videćete kad hleb porumeni, to znači da je pečen. Hleb ne sme biti bled jer će onda biti poluživo testo ali pazite i da vam ne pocrni.

Kada ga izvadite iz rerne, malo ga porpskajte sa vodom i uvijte u krpu. Ovo je potrebno da bi hleb omekanio. Ostavite ga da se ohlade a onda ga možete poslužiti uz neko jelo.

Napomena za kraj

Loading...

Ovo je bio recept za beli domaći hleb, ali vi možete napraviti i crni hleb. Recept je isti samo što ćete umesto belog brašna, koristiti brašno od celog pšeničnog zrna.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...