Baklava recept – kako se pravi

Baklava je pravi spas kada vam se jede nešto slatko.

Može se praviti na razne načine. To zavisi od mogućnosti ali i od želje osobe za koju se sprema baklava.

Loading...

Može biti manje ili više slatka kao i napravljena sa manje ili više oraha. Ako se odlučite da napravite baklavu evo recepta.

Potrebni sastojci:

Od sastojaka bice vam potrebne tanke kore, orasi, ulje, šećer, limun i voda.

Količina zavisi od toga za koliko osoba se pravi i kako se pravi baklava. Ako ćete kore samo ređati u tepsiju, dovoljno vam je 300 grama kora, 200 grama samlevenih oraha, 1,5 dl ulja i 600 grama šećera.

Postupak pripreme:

Baklavu ćete napraviti tako što ćete u tepsiju ređati kore. Znači, stavite prvu koru, poprskate je uljem, zatim i drugu koru koju takođe poprskate uljem i kada stavite treću koru na nju stavite i orahe i šećer. Dovoljno je da 2 kašike oraha i kašiku šećera razbacate po celoj kori i to poprskate uljem. Tako isto uradite i posle svake naredne stavljene kore i to sve dok ima kora.

Baklava recept

Loading...

Na kraju, odgore stavite samo 2 kore koje poprskate uljem. Znači na njih ne stavljate orahe i šećer. Kada ste zadnju koru premazali uljem, možete baklavu iseći na trouglove, pravougaonike ili kocke. Kada ste to završili, možete je staviti da se peče. Trebalo bi je peći na 180 do 200 stepeni otprilike pola sata. Videćete kad dobije lepu rumenu, odnosno zlatno- žutu boju, to znači da je gotova i onda je možete izvaditi iz rerne.

Trebalo bi da napravite i saft kojim ćete preliti baklavu da ne bi bila suva. To ćete uraditi tako što ćete u šerpicu sipati šećer koji vam je ostao posle posipanja kora i preko njega nalijete vodu. Otprilike treba da bude vode oko prsta u šerpici. Isečete i 4 kriške limuna i ubacite u šerpicu. To kuvate dok se šećer ne istopi. To sklonite sa šporeta i baklavu prelijete tom tečnošću. Ostavite baklavu da se ohladi i posle par sati je možete servirati.

Baklavu možete napraviti i na drugačiji način. Možete je napraviti u obliku rolnica. U tom slučaju kupite pakovanje, stavite fil, koji može biti malopre pomenuti a možete dodati nešto u njega i urolate, pa pečete. U fil pored oraha, možete dodati 100-200 grama griza ili 200 grama suvog grodžđa. Možete dodati i na primer 200 grama plazma keksa. Tu podrazumeva da dodate nešto od navedenog, naravno ne sve.

Dekoracija i posluživanje baklava

Posle pečenja, kad ih isečete, uvek ih prelijte gore pomenutim sirupom i ostavite da ga baklava upije.

Loading...

Kao što možete primetiti, mogućnosti kako da napravite baklavu su različite. Vi se opredelite za onu koja vam se najviše sviđa i uživajte.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...