Bakin kolač recept – kako se pravi

Bakin kolač je starinski kolač, čijem mirisu retko ko može da odoli.

Recept je veoma jednostavan pa se brzo pravi a odličan je izbor za one koji žele da se zaslade.

Loading...

Ako se odlučite da napravite ovaj kolač, trebaće vam:

– 4 žumanca
– 1 celo jaje
– 2 vanil šećera
– 2 male šoljice mleka
– 250 grama šećera
– 250 grama margarina a možete i malo manje
– 1 kilogram brašna
– 1 prašak pecivo
– 1 kora limuna

Postupak pripreme bakinog kolača:

Kada ste pripremili sve potrebne sastojke možete početi sa pravljenjem kolača. Prvo što treba da uradite je da umutite margarin, šećer i vanil šećer, pa tome dodati žumanca, celo jaje i narendanu koru limuna. Tome dodati pola kilograma brašna i prašak za pecivo. To promešati i dodati drugu polovinu brašna i mleko. To sve dobro umesiti, kako bi se dobila homogena smeša.

Bakin kolač recept

Loading...

Kada se testo dobro umesi, sjedinjeno je, onda je spremno za pečenje. To ćete videti po tome da li se testo lepi za prste, što nikako ne bi smelo. Testo treba da bude previše mekano a ne sme da bude ni tvrdo. Treba da bude glatko. To ćete osetiti pod rukama. Zato brašno dodajte postepeno. Možda će vam biti potrebno i manje od količine brašna koju smo naveli.

Pecite ga u kalupu kakvom imate. Kutlačom vadite smesu, razlijete u kalup i pečete. Kolači mogu biti okrugli, kockasti ili u obliku srca u zavisnosti u toga kakav kalup imate.Kalup okrećite na jednu pa na drugu stranu, kako bi se keks ispekao sa svih strana. Treba lepo da porumeni, da testo ne bi ostalo živo.

Ovaj kolač se može jesti sam ili sa džemom ili ga prelijete nekim kremom. On može dugo da stoji a da bude kao da ste ga tek ispekli.

Saveti:

Bakin kolač možete praviti i sa manjim količinama od ovih koji smo naveli. Možete staviti na primer 800 grama brašna, 200 grama šećera i samo jednu šoljicu mleka. Uz to treba da dodate samo pola praška za pecivo i 300 grama masti, 4 jaja i 1 vanil šećer.

Posluživanje bakinog kolača:

Loading...

Bakine kolače služite uz kafu ili čaj kako biste se zasladili ili obradovali vaše goste. Grickajte ih uz tv ili dok ste na trač partiji sa komšinicom.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...