Šta jesti za večeru a da ne goji

Šta jesti za večeru a da ne goji 4.00/5 (80.00%) 14 votes

Naš organizam drugačije funkcioniše preko noći nego preko dana. U toku noći se usporavaju sve funkcije u organizmu, pa je i potreba tela za energijom smanjena. Takođe, organizam tokom noći nije u stanju da iskoristi i obradi veću količinu energije.

Međutim, to ne znači da telu tokom noći uopšte nije potrebna hrana. Svom organizmu morate obezbediti izvor energije koji mu je neophodan čak i tokom spavanja. Ono što je važno jeste da večera bude prilagođena potrebama koje telo ima dok spavamo. Treba voditi računa o vrsti namirnica koje jedemo za večeru, kao i o količini tih namirnica.

sta jesti za veceru a da ne goji

Jedite umereno. Za večeru svakako ne treba da se prejedate jer organizam neće moći da svari sve te namirnice i biće preopterećen. Međutim, ne treba ni da ostanete gladni. Dakle, večera je svakako neophodna da bi se održao pravilan metabolizam i sveukupno zdravlje tela. Izbegavanje večere može poremetiti san i usporiti metabolizam. Telo će sporije da vari hranu, pa će ta nesvarena hrana da se nataloži u organizmu i da dovede do gojaznosti. Dokazano je da u proseku večera ne treba da sadrži više od 25% ukupne količine kalorija u toku dana.

Međutim, ako preskačete večeru ili jedete suviše malo, organizam počinje da crpi rezerve koje se nalaze u njemu i telo počinje da slabi. Ne samo da ćete gubiti kilograme, već ćete osećati slabost celog organizma. Budićete se umorni i tokom dana ćete se osećati slabo, a može doći i do pada imuniteta i brojnih zdravstvenih problema.

Jedite laganu hranu. Za večeru je najbolje da birate lako svarljive namirnice koje će vas zasititi, a neće preopteretiti organizam. Pre svega, treba jesti namirnice koje sadrže mali broj kalorija i koje nisu masne, prezačinjene ni bogate šećerom. Najbolji izbor za večeru je svakako sveže ili bareno povrće, koje sadrži velike količine minerala i vitamina, a malo kalorija. Idealan izbor je zeleno povće, kao što su spanać, brokoli ili kelj. Osim povrća, dobar izbor za večeru su i integralne žitarice, proizvodi od kukuruza i heljde itd.  Što se hleba tiče, uvek birajte integralni hleb, hleb od kukruznog brašna ili od heljde.

Ako ipak ne možete da zamislite obrok bez belog hleba, a nemate višak kilograma, možete ga jesti za večeru u malim količinama, ali da bude prepečen u rerni. Za večeru možete jesti i mlečne proizvode sa malim procentom masti. Najbolji izbor je jogurt ili nemasni sir koji možete jesti sa integralnim hlebom. Od mesa takođe birajte manje masne vrste mesa, kao što su belo pileće meso i riba. Dakle, potrudite se da vaša večera sadrži više proteina, a što manje ugljenih hidrata.

Nemojte jesti previše kasno. Ono što je takođe važno jeste da večerate 2-4h pre odlaska na spavanje. Ako legnete odmah nakon večere vaše telo neće imati energije da svari hranu i doći će do stvaranja masnih naslaga.

Šta ne treba jesti za večeru?

Za večeru nikako ne treba jesti beli hleb i proizvode od belog brašna, kao ni punomasne mlečne proizvode. Brzu hranu poput pomfrita, hamburgera i pice treba izbegavati u širokom luku. Za večeru ne treba jesti slatkiše, grickalice, masne vrste mesa ni začinjenu hranu. Ne treba piti ni alkohol ni sokove, jer oni sadrže puno šećera i kalorija. Ono o čemu takođe treba voditi računa jeste da ni voće nije preporučljivo za večeru. Iako voće ima malo kalorija, ono ipak sadrži šećere koji se sporo vare tokom noći.

Dakle, kao što ste mogli da vidite, večera je neophodan obrok u vašoj ishrani, kao i doručak i ručak. Možda večera nije toliko bitna kao ova dva obroka, ali ne smete je preskakati. Poslušajte neke od naših saveta i uživajte u zdravoj i izbalansiranoj večeri.

Sponzorisani tekstovi:

loading...
Loading...