Dvodnevna dijeta sa jabukama: Očistite organizam i skinite 3kg!

Jabuke će pomoći da očistite organizam, održavate težinu ili pripremite telo za dijetu.

Kako izgleda dvodnevna detoksikacijska dijeta s jabukama? Veoma je jednostavna – dva dana jedu se samo jabuke. Možete ih jesti koliko god želite, kada god želite i na koji god način želite – naravno sve dok se radi samo o jabukama (kompot, sok, rendane jabuke…), eventualno s malo cimeta, đumbira ili nekog drugog začina.

Loading...

jabuka dijeta

Tokom ta dva dana smete da pijete samo običnu vodu i nezaslađeni čaj ili kafu i obično se preporučuje da to bude za vikend, kada ste kod kuće i odmarate se, jer proces detoksikacije iziskuje mnogo energije.

Kako se pripremiti za ovakvo čišćenje organizma i šta nakon njega?

Za proces detoksikacije možete početi da se pripremate do nedelju dana ranije, ali to nije nužno. Počnite s izbacivanjem šećera i gaziranih sokova iz ishrane i smanjite obroke. Jedna od stvari koje možete učiniti kako bi vam proces detoksikacije bio uspešniji je da poslednja tri dana zadnji obrok zamenite salatom od svežeg povrća ili voća.

Šta i kako dalje nakon dvodnevne detoksikacijske dijete jabukama zavisi od vaših želja i ciljeva. Ako njome naprosto samo želite da očistite organizam kako biste održali trenutnu težinu – vratite se normalnoj ishrani i povremeno, na primer na svakih nedelju dana ili dve nedelje, ponovite proces čišćenja. Ako, međutim, želite da smršate – dijetu iskoristite kako biste očistili telo pre prelaska na zdraviji način ishrane. Dakle, nakon što prođu ta dva dana krenite dalje s planiranom zdravijom ishranom.

Zbog čega su jabuke dobre?

Jabuke se oduvek povezuju sa zdravljem. Stara izreka kaže da će vas jabuka na dan držati dalje od lekara. Ali, nedavna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno može da pomogne u prevenciji raka dojke. Prema istraživanjima – antioksidativni učinak flavonoida u jabukama bio je zaslužan za usporavanje rasta adenokarcinoma kod pacova. Jabuke sadrže mnogo antioksidanasa ili fitonutrijenata, uključujući kvercetin, katehin, florizin i klorogenske kiseline. Hlorogenska kiselina može sprečiti oksidaciju LDL kolesterola koji može dovesti do ateroskleroze (sužavanje arterija zbog nakupljanja masnoća).

Loading...

Jabuke telo snadbevaju vitaminima – ona je bogat izvor vitamina E, a sadrži i biotin i folnu kiselinu – dva vitamina iz grupe B važna za proizvodnju energije, emocionalnu ravnotežu i održavanje zdravog digestivnog trakta. Jabuka je takođe izvor betakarotena (koje vaše telo može da pretvori u vitamin A) i vitamina C, koji su i antioksidansi. One sadrže mnogo minerala, uključujući sumpor, kalijum, jod, bor, magnezijum i kalcijum, pa čak i esencijalne aminokiseline u malim količinama.

Dobra vlakna

Jabuke sadrže celuloznu vrstu vlakana koja vežu vodu i povećavaju volumen stolice.

Ona takođe sadrži pektin koji pomaže telu da izbaci toksična jedinjenja i metale – poput žive, olova, kadmijuma i aluminijuma koji ometaju pravilno funkcionisanje naših ćelija i mogu da uzrokuju smanjenje imunoloških funkcija, depresiju, gubitak pamćenja, “kvarenje” nervnog sistema…

Dajana Hajson, dijetetičar na Univerzitetu u Kaliforniji, kaže: “Kombinacija hranljivih komponenti u jabukama pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca i nekih drugih vrsta raka, pomaže u održavanju zdravlja pluća i drugih delova tela.”

Detoksikacija voćem nije za svakoga

Jabuke sadrže manje šećera od većine voća, ali ako uzimate samo voće mogli biste da imate problema ako vaše telo ne uspeva baš najbolje da uspostavi ravnotežu šećera u krvi, odnosno ako ste dijabetičar ili ako patite od gljivičnih infekcija u crevima (kandida, Candida albicans) ili neke druge ozbiljne bolesti. Ova detoksikacija se ne preporučuje ni ako ste trudni ili dojite.

Kombinacija jabuke s cimetom omogućiće da vaše ćelije postanu osetljivije na insulin koji reguliše nivo šećera pa tako nećete imati problema sa stabilizacijom šećera u krvi. Ako već imate ove probleme, kao zamena za jabuke mogu vam poslužiti krastavci, zelena salata, celer ili paradajz.

I za kraj imajte na umu da nijedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Stoga, pre nego se posvetite “novom” režimu ishrane, potražite savet svog lekara.

Loading...

Izvor: B92.net

Sponzorisani tekstovi:

Loading...