Svi pričaju kako je VEGETARIJANSKA ISHRANA zdrava ali evo ŠTA VAM NISU REKLI!

Bilo da se radi o kulturnim, etičkim ili zdravstvenim razlozima Vegetarijanska prehrana se dugo prakticira. Ako radite pravilan izbor namirnica, vegetarijanska prehrana može biti bogata vlaknima i hranjivim tvarima.

Postoji dosta različitih načina vegetarijanske prehrane. Neki od njih su dosta strogi i uključuje samo namirnice biljnoga porijeka – voće, povrće i orašaste plodove.

Loading...

Lakto vegetarijanska prehrana isključuje namirnice kao što su jaja i meso, ribu i perad, ali zato konzumiraju mlijeko.

vegetarijanska-prehrana

Vegetarijanska prehrana uključuje jaja u dnevni menu.

Polu-vegetarijanci mogu jesti ribu i perad ali bi trebali izbjegavati crveno meso.

Vegetarijanska prehrana može ponuditi neke zdravstvene prednosti koje ne mogu dobiti prakticiranjem drugih dijeta i načina ishrane. Jako je bitno da ako ste se odlučili za vegetarijansku prehranu da imate zdrav obrok – koristite namirnice organskog porijekla.

Nedostatak proteina životinjskog porijekla

Loading...

Budući da je meso jedan od glavnih izvora proteina, mnogi vegetarijanci su zabrinuti da li će zadovoljiti potrebete organizma za proteinima. Proteini iz biljnih izvora se često smatraju nedovoljnim. Možemo vam reći da uz pravilnu kombinaciju voća i povrća možete zadovoljiti potrebe vašeg organizma za proteinima.

Biljne namirnice koje su odličan izvor proteina:

Žitarice
Mahunarke
Orašasti plodovi

Izbjegavanje nedostatka vitamina i minerala u vegetarijanskoj prehrani

Neke vitamine i minerale možete vrlo lako iz namirnica životinjskog porijeka,ali pošto to crveno meso nije dozvoljeno u vegetarijanskoj prehrani trebate pronaći drugi naćin da nadoknadite vitamine i minerale.

Vitamin B12, željezo i cink možete konzumirati kroz određene namirnice i neke žitarice. Dobar izvor su proizovdi od soje.
Odličan izvor Vitamin D i kalcija možete pronaći u soku od naranče i zelenom povrću.

Masti u Vegetarijanskoj prehrani

Nisu baš sva vegetarijanska jela niska u masti i kalorijama. Na primjer, pomfrit, čips i slatkiši nisu najzdraviji izbor. No, pravilnim odabirom namirnica, zdravim kuhanjem i pripremom hrane, vegetarijanska prehrana može značajno smanjiti razinu zasićenih masti i kolesterola, za razliku od drugih dijeta.

Vegetarijanska prehrana – zaključak

Vegetarijanska prehrana će vam donijeti mnoge zdravstvene prednosti samo vi trebate pronaći pravu ravnotežu. Tu se podrazumijeva koje ćete namirnice koristiti i kako ih kombinirati.

Loading...

izvor: za mrsavljenje

Sponzorisani tekstovi:

Loading...