Ovsena kaša – upotreba u ishrani, dijeta i priprema

Ovas ili zob, Avena sativa, raste u Aziji, gaji se 2000 godina u mnogim delovima sveta, i koristio se u medicinske svrhe mnogo pre nego što je započelo korišćenje kao hrane. Sadi se na proleće i u jesen. Ovas je seme koje je deo familije trava.

Ljudi ga koriste u svojoj ishrani od davnina, i dele ga zajedno sa ishranom svojih životinja. Ovas je najznačajniji kad ga uzgaja čovek jer je on tada otporniji od svih ostalih žita. Može da naraste od 80 cm do 120 cm, i samoplodna je biljka, što znači da je sposobna da se stara sama o sebi, ne samo to nego, ovas u sebi sadrži najvažnije vitamine B i E grupe, vitamin b92 koji sintetiše DNK. Minerale (magnezijum, mangan, jod, fosfor, bakar , sink, niacin, biotin), jedni od njih su beta glukan koji je zaslužan za smanjnje nivo holesterola u krvi, i čisti krve sudve, čineći srce zdravijim.

Loading...

Folna kiselina je važna za ishranu trudnica radi zdravog razvoja ploda. Takođe reguliše nivo šećera u krvi i koriguje insulin. Ne poseduje samo one materije koje su potrebne čoveku za zdravo funkcionisanje njegovog organizma, nego sadrži sve najvažnije vitamine i minerale.

Ovsena kaša - upotreba u ishrani, dijeta i priprema

Dobar je za lečenje malokrvnosti, za upalu probavnih organa, reguliše pravilno pražnjenje debelog creva. Najvažnij funkcija koja ga izdvaja od svih ostalih žitarica jeste ta što deluje na regeneraciju celog organizma, ima preobražajnu moć.

Shvatate li koiko je ova biljka moćna? Deluje na bolest bubrega, bubrežnih kamenaca, mnogo je dobar za reumu, krstobolju, leči bolesti jetre. Nemojte da vas bune nazivi između ovasa i zoba jer je to različiti naziv za jednu te istu biljku. Toliko je moćna da ima čak i dva imena. Smanjuje holesterol za 23 %, savetuje se da ga koriste žene u menopauzi, bar 6 puta u toku nedelje, kako bi sebi olakšale taj životni period.

Ovas je koristan za smanjenje rizika od kancera, smanjuje rizik od raka dojke, jajnika i prostate, a i creva.

Ovsena kaša

Konzumiranjem osvsene kaše svaki dan, pogotovo kao doručak je najefikasnija ishrana koju možete imati, dok je budete jeli za doručak, bićete siti , unećete malo kalorija i osvežiti organizam i učini ga jačim i otpornim na mnoge bolesti. Preporučuje se đacima, maloj deci, trudnicama, ženama u menopauzi, radnim ljudima, sportistima i osobama izloženoj intelektualnim naporima.

Možete je mešati sa raznim sušenim voćem, jogurtom, voćnim sokom, ili voćnim jogurtom. Najpoznatije, univerzalno ime joj je musli.

Razlika između ovsene kaše i običnih žiarica postoji, razlika je u stepenu obrade, kod ovsene kaše se stavlja celo zrno, a kod pahuljica su prerađena zrna i imaju veći stepen rafinisanosti žitarice.

Loading...

Kako nam ovas pomaže u mršavljenju

Preporučuje se korištenje ovasa u jutranjim časovima pre unosa bilo koje druge hrane jer daje osećaj sitosti u stomaku, pa tako sprečava gojenje, jer imate smanjenju potrebu za hranom, a ako ga koristite uveče onda će vam sigurno obezbediti mirniji i dublji san.

Jedite 4 do 5 puta dnevno, znate da je bolje jesti malo a više puta u toku dana, nego mnogo a manje puta. Ova dijeta je super jer sami sebi  možete organizovati jelovnik, samo je bitno da koristite ovsenu kašu kao i 2 litre vode.

Kupujte ovas u manjoj količini jer brzo može da užegne, ako ga hermetički zatvorite onda možete da ga upotrebljavate i tokom 2 meseca, ne više.

Kako se prirema ovsena kaša?

Veoma lako, ona se obično kombinuje sa vodom ili jogurtom, nekad i sa mlekom. 5 kašika ovsene kaše potopite u pola litre vode i to sve zajedno prokuvajte. Kada voda proključa ostavite da odstoji tako još malo kako se ne bi izgubile sve lekoite žive materije. Onda sklonite kašu s vatre i ostavite je da se lagano hladi i suši, tokom tog procesa ona će početi polako da bubri.

Kada vidite da je nabubrila dovoljno vi je procedite i mešajte sa onim što volite, da li će to biti med, sušeno raznovrsno voće ili samo jedna vrsta voća, s jogurtom ili mlekom, neka to bude vaša odluka.

Kada ovsenoj kaši dodate ove fine sastojke, ostavite malo da odstoji, jednio desetak minuta, kako bi vam bil olakše da ih žvaćete. Ultra su zdrave i ultra su jeftine.

Delovanje ovakvog doručka je drugačije od ostalih doručka, jer ćete dugo nakon jela zadržati osećaj sitosti, kao što ćete tokom dana imati manju potrebu za jelom i samim tim ćete unositi manje kalorija nego inače. Tako da tih 30 % ili 50 % manje unešenih kalorija će se tokom vremena , i te kako primećivati.

Ne morate ovsenu kašu povezivati samo s doručkom, nju možete koristiti i za druge obroke ili kao dodatak drugim obrocima, kao prilog, dodatak salati, ili nekim raznim zaslađenijim verzijama obroka.

Sve će to rezultovati čišćenjem organizma i podsticanju varenja.

Dijeta sa ovsenom kašom

Ima 3 faze. Prva faza je takva da jedan ili dva obroka zamenjujete ovsenom kašom. Tokom prve nedelje dozvoljeno je jesti samo ovsenu kašu.

Kako faze odmiču, polako počnite da unosite više različitih namirnica kao što su: bobičasto voće, banane, jabuke, šargarepu, celer, zelenu salatu, pileće belo meso, kafu, puding bez šećera.

Treća faza jeste ona koja kreće nakon 30 dana, kada se polako vraćate na normalan režim ishrane, samo što konzumirate ovsenu kašu jednom dnevno na nekoliko dana, po vašoj želji.

Unos vaših kalorija neće biti viši od 1300, što je nešto malo ispod prosečno dozvoljene doze unosa kalorija u naš organizam. Pošto je ishrana kolko toliko jednolična, jedite mnogo voća da ne bi došlo do neke vrste disbalansa u vašem organizmu i pazite na fazu posle dijete, da ne bi sebe doveli do jo-jo efekta.

Dodatak

Loading...

Napravite kupku od ovsene kaše, korisnu kod bolesti bubrega, bubrežnog kamenca, reume, kostobolje, bolesti jetre. Jednu šolju čistih ovsenih pahuljica izmiksajte da je dobijete u prahu, prah sipajte u kadu tople vode  i dobro promešajte da biste razbili grudvice. Ležite i odmarajte u kupki 15ak, 20ak minuta. Pripremajte je jednom ili dva pta na dan, ili više puta ako vam je tako savetovao doktor.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...