Med i orasi – lekovitost i recept

Sa kombinacijom meda i oraha nikad nećete pogrešiti, ne samo da je veoma ukusna već je veoma lekovita.

I med i orah su posebno veoma korisni za naš organizam, a zajedno daju jednu energetsku bombu.

Loading...

Med

Davno su rekli ”Med smanjuje gorčinu života”. Iako je med najviše poznat po svom slatkom ukusu, danas se potencira njegovo lekovito dejstvo. Kao najveći potencijal meda navodi se njegova pomoć našem imunom sistemu. Može se davati deci već posle navršene prve godine. Pospešuje rast, razvitak kostiju, kao i otpornost na bakterije. U jednoj kliničkoj studiji koja je objavljena u Britanskom magazinu o zdravlju (British Medical Journal) utvrđeno je da med smanjuje trajanje dijareje koja je izazvana bakterijama kod odojčadi i male dece.

Med i orasi - lekovitost i recept

Pored antibakterijskog dejstva ističe se i njegovo antivirusno, antignjivično i antioksidantno svojstvo. Što je med tamniji, to ima više antioksidanasa koji utiču na smanjenje oštećenja ćelija, a samim tim i smanjuju oboljenja srca i mogućnost izazivanja raka. Za razliku od belog šećera, med ne stvara karijes i cuva naše zube. Takođe, daje energiju organizmu, povećava izdržljivost, reguliše rad srca i povećava koncentraciju. Efikasan je i u borbi protiv mamurluka. Naime, fruktoza iz meda ubrzava oksidaciju alkohola u jetri.

Za umirivanje kože posle opekotina, određeno mesto provucite kroz mlaz hladne vode, zatim ga premažite medom. Velika novost je da med pomaže i u zalečenju genitalnog herpesa. Naime, u studiji koja je obuhvatila 16 odraslih osoba sa povratnim simptomima herpesa, utvrđeno je da med ima 43% bolje rezultate od leka aciklovir koji se prepisuje u ovom slučaju.

Ukoliko vas muči kasalj, preporučujemo jednu kašiku meda svaki dan. Med donosi lepe vesti i ženama. U kombinaciji sa grožđem ili limunom i soli, med je odličan borac protiv celulita. Ukoliko želite da posvetlite kosu prirodnim putem, pomešajte med i svoj regenerator i smesu stavite na kosu da stoji par sati.

Reći ćemo na kraju da med sadrži vitamin C, B2, B3, B5, kao i kalcijum, magnezijum, jod, cink i bakar. Ipak, ovi vitamini i minerali nisu dovoljni za dnevne potrebe organizma, pa uz med slobodno jedite i dosta voća i povrća. 

Loading...

Orah

Kada govorimo o zdravoj hrani koštunjavo voće zauzima značajno mesto. Orasi se posebno preporučuju pošto su bogati hranjivim vrednostima. Sadrže kalcijum, cink, magnezijum, fosfor, selen, vitamine B i E. Vitamin E je jako koristan koži dok ulje oraha, koji čini 65% njegovog sastava, štiti kožu i koristi se kao ulje za masažu. Kao obloga ili kupka koristi se protiv inficiranih rana i nekih kožnih bolesti.

Orah je bogat i omega-3 masnim kiselinama koji utiču na smanjenje depresije, stresa, visokog krvnog pritiska. Takodje, orah se koristi i za smanjenje simptoma Alchajmerove bolesti. Bogat je i antioksidantima, više nego drugo koštunjavo voće. Kao zaštitu srca, mišica i vida preporučuje se unos do 50 grama oraha dnevno.

Ukoliko ste vegeterijanac, proteini iz oraha mogu zameniti vaše potrebe za mesom, a 100 grama ovog koštunjavog voća daju istu vrednost vitamina kao i 115 grama mesa ili tri jajeta.

Kombinacija meda i oraha

Imajući u vidu brojne hranjive vrednosti i meda i oraha možemo zaključiti da njihovom kombinacijom možemo maksimizirati njihova lekovita dejstva. Kombinacija je pun pogodak za očuvanje našeg imunog sistema, a kako je upravo on branilac našeg zdravlja, ova kombinacija je izutetno poželjna da se nadje u našoj ishrani. Obezbeđujući pravu količinu ugljenih hidrata, masti, belančevina, vitamina i minerala leči i malokrvnost i isrpljenost.

Recept je svima poznat. Jednaku količinu oraha pomešati sa istom količinom meda. Npr. 500 grama oraha pomešajte sa 500 grama meda i ostavite da prenoći. Radi boljeg sjedinjavanja možete koristiti mlevene orahe ali i seckani su dobro rešenje. Smesu čuvajte u tegli, na hladnom mestu, najbolje u frižderu. Kao dodatak možete iscediti jedan limun ili dodati dve kašike cimeta. Cimet pomešajte ukoliko se ojačavate imunitet, borite se protiv kašlja ili umora. Uzimati 1-2 kašike pola sata pre svakog jela.

Za lečenje čira na želucu 100 grama mlevenih oraha prelite vrelom vodom, zatim dobro promućkati i iscediti. Dodajte 10 kašika meda i dobro promešajte. Uzimajte 2 kašike ove smese pre svakog jela.

Mešavina meda i oraha se uvek preporučuje anemičnim osobama. U ovom slučaju preporučuje se uzimanje 100 grama ove smese minimum 45 dana. Takođe, ova receptura se preporučuje i kod visokog krvnog pritiska. Osobe koje imaju problem sa štitnom žlezdom, jod iz ove smese deluju kao lek.

Kombinacija meda i oraha je stari prirodni afrodizijak. Poznata receptura se koristi za podsticanje testosterona, jačanje libida i postizanje erektivne funkcije kod muškaraca, a pomaže upotrebu estrogena kod žena. Delotvornost se postiže svakodnevnim uzimanjem jedne kašike smese meda i oraha, a ne samo po potrebi.

Loading...

S obzirom na lekovita dejstva koja imaju i med i orasi, preporučujemo vam da uživate u predivnom ukusu ove mešavine koja će pozitivno delovati na vaše telo i zdravlje.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...