Marakuja voće – lekovita svojstva i kako se jede

Marakuja je voće specifičnog, egzotičnog ukusa poreklom iz Južne Amerike. Danas se uzgaja širom sveta, ali samo u zemljama u kojima nema mraza. Ono po čemu je ovo voće takodje specifično jeste to da ima više različitih imena, ovisno o tome na kom kontinentu se uzgaja. U Americi i Britaniji ona nosi naziv passion fruit, odnosno voće strasti zato što poseduje svojstva afrodizijaka, u Indoneziji poznata je kao markisa, Havajci je nazivaju lilikoi.

Jajolikog je oblika, glatke kore: žute, zelene, crvene ili ljubičaste boje. Žuta marakuja kiselkastog je ukusa i može da naraste do veličine grejfurta. Ljubičasta marakuja je nešto manje kisela od žute i obično može da naraste do veličine limuna.

Loading...

Marakuja voće - lekovita svojstva i kako se jede

KAKO JESTI MARAKUJU? 

Ovo egzotično voće može se jesti sveže ili piti cedjeno u vidu soka u kombinaciji sa nekim drugim sokovima. Zreo plod ove voćke se preseče na pola, a pulpa se pokupi kašikom. Ceo unutrašnji sadržaj se jede sa semenkama koje su takodje jestive. Kora se odbacuje. Zbog svog specifičnog ukusa odlična je u kombinaciji sa sokom od limuna, kao i u kombinaciji sa kiselom vodom.

Takodje, od marakuje se prave i alkoholna pića, kao i ulje. S obzirom na bogatstvo ukusa odlična je kao dodatak sladoledu, želeu, a može se staviti i u pitu ili u kolače.

LEKOVITA SVOJSTVA MARAKUJE

Pored toga što je ukusna, marakuja je i vrlo lekovita voćka. O njenoj lekovitosti svedoči i to što su je južnoamerički Indijanci poznavali kao lekovitu biljku. Zbog svoje lekovitosti koristila se u brazilskoj narodnoj medicini.

Loading...

Već smo rekli da se sočni plod marakuje jede sa semenkama, kao i da se od njega cedi sok. U plodu marakuje sadržani su vitamin C, kalcijum, gvožđe, magnezijum koji su od velikog značaja za funkcionisanje organizma.

Osim toga i list marakuje se može koristiti kao čaj, jer poseduje lekovita svojstva. Sušenjem lista ovog voća, dobija se čaj koji je lek za mnoge bolesti. Konzumiranje ovog čaja korisno je u borbi protiv nesanice i epilepsije. Marakuja je vrlo delotvorna kod lečenja i suzbinjanja poremećaja u organizmu modernog čoveka, kao što su nervoza, anksioznost, povišen krvni pritisak. Ukoliko patite od nesanice i nervoze poželjno je da pre spavanja popijete jednu šolju čaja od marakuje, ukoliko vam to ne pomogne, možete piti nekoliko šolja ovog čaja na dan.

Takodje konzumiranje ove voćke efikasno je u lečenju postraumatskog stresnog poremećaja. Učestalim korišćenjem ovog voća pospešuje se varenje hrane u organizmu, a dobra je i u borbi protiv holesterola. Ukoliko želite da prestanete sa pušenjem cigareta marakuja je odličan izbor za vas, zato što će vam pomoći da se oslobodite ovog poroka.

Zbog svog specifičnog sastava, lekovitosti i mirisa od marakuje se prave razni šamponi za jačanje kose, kao i kreme za negu lica i tela.

KAKO NAPRAVITI SOK OD MARAKUJE?

S obzirom na lekovita svojstva soka od marakuje, otkrićemo vam kako da napravite sok od nje. Vrlo je jednostavno, a korisno. Sve što vam je potrebno jeste pet do šest zrelih marakuja i voda. Pre svega presecite marakuju na pola, kašičicom izvadite sredinu sa semenkama, stavite u blender, dodajte vodu i miksajte. Miksajte sve dok se semenke marakuje ne počnu odvajati od mesa, ali vodite računa da se semenke ne samelju u celosti. Nakon toga procedite sok kroz gazu da bi se semenke odvojile. Ukoliko želite dodajte još vode, šećera i soka od limuna i pijte.

Sok od marakuje vrlo je lekovit. Posebno je poželjno da ga piju oni koji imaju problema sa nervozom, zatvorom, pojačanom kiselinom, povišenim pritiskom, dobar je za suzbijanje srčanih i kancerogenih oboljenja, a takodje poboljšava i cirkulaciju.

Loading...

Dakle, ukoliko patite od nervoze, nesanice, ukoliko ste pod stresom, konzumirajte ovu lekovitu voćku, nadamo se da će vam pomoći i ublažiti tegobe.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...