Kruška – kalorije, prednosti i recepti

Svako godišnje doba sa sobom nosi svoje čari, te plodove prirode u kojima uživamo. Voće i povrće bi svakako trebalo da konzumiramo što češće, i to u sirovom obliku, jer je tako najzdravije.

Na našim prostorima, od trenutka kada proleće zakorači, mogu se naći razne vrste voćkica koje su sočne i slasne. Medju njima je i kruška.

Loading...

Često ide u paru sa jabukom, samo što se kruška smatra još ukusnijom, jer je dosta sočnija i mekša. U sirovom obliku je jako ukusna, ali taj ukus možemo iskoristiti samo dok je tu, a onda kada polako nestaje, od nje možemo pripremiti razne proizvode za zimu te tako produžiti uživanje u ukusu kruške.

Od nje se mogu praviti razne vrste džemova, marmelada, kompota, a takodje i poznata rakija kruškovača.

Nutritivna vrednost kruške

Kruška se smatra izuzetno zdravom namirnicom, gotovo da ne izaziva alergijske reakcije što je čini super hranom za sve. Čak i za malene bebe, kojima upravo uz pomoć kruške možete obogatiti ishranu.

Obiluje mineralima, vitaminima, kao i vlaknima koji pomažu varenje te na taj način podržavaju ostale sisteme u organizmu.

Na 100 grama kruška sadrži:

 • 28 grama ugljenih hidrata (9% ukupne dnevne vrednosti)
 • 6 grama biljnih vlakana (22% ukupne dnevne vrednosti)
 • 17 grama šećera
 • 1 gram proteina

Dakle, možemo zaključiti da je kruška bogata ugljenim hidratima, koji našem organizmu služe kao gorivo, odnosno kao energija. Tako krušku možete pojesti rano ujutru da biste dobili potrebnu energiju za ostatak dana.

Kruška je puna vode te je tako pogodna za hidrataciju, čisti i hrani naš organizam te ga čini zdravim. Ne sadrži masnoće, ali zato sadrži biljna vlakna i proteine, koji su takodje esencijalni nutrijenti, važni za pravilan rast i razvoj našeg organizma.

U sebi sadrži još i: celulozu, pektin, lignine i skrob, koji su takodje dobri izvori energije.

Kako biste od kruške iskoristili ono najbolje poželjno je da je jedete sa korom, jer se upravo u kori nalazi dosta nutrijenata i poželjnih sastojaka. Da biste krušku mogli da jedete sa sve korom, a da ona pritom na vas ima samo pozitivan uticaj, potrebno je da jedete kruške koje nisu tretirane kojekakvim pesticidima, već domaće, neprskane.

Vitamini i minerali

Pored osnovnih nutrijenata, kruška je izuzetno bogata pojedinim mineralima i vitaminima.

Na 100 grama kruška sadrži vitamina:

 • 12% vitamina C
 • 10% vitamina K
 • 2% vitamina B6
 • 1% vitamina A
 • 1% vitamina E
 • 3% folata
 • 3% riboflavina
 • 1% tiamina
 • 1% niacina
 • 1% pantenonske kiseline

Kada su vitamini u pitanju, kao što možete da zaključite, kruška je posebno bogata vitaminima C i K, ali i vitaminima grupe B, A i E, samo u nešto manjem procentu. Ipak sasvim dovoljnom da krušku smatramo zdravim voćem, te da je uvrstimo u našu ishranu.

Vitamin C je od izuzetne važnosti našem imunom sistemu, jer ga štiti od raznih virusa i bakterija koji mu prete.  Vitamin K takodje štiti imuni sistem, ali takodje igra veoma važnu ulogu kada je naša krva slika u pitanju, jer sprečava zgrušavanje krvi i omogućava normalan protom krvi kroz organizam, što je od izuzetne važnosti.

Vitamini grupe B kojih ima takodje u dobrom procentu zaduženi su za regulisanje više sistema u našem organizmu, te se može reći da su oni zadužen za očuvanje čitavog organizma. Pa tako… 

Tiamin je zadužen za preradu ugljenih hidrata, takodje proteina i masti u našem organizmu. Čuva naš kardiovaskularni i nervni sistem. Niacin je takodje važan jer pomoću njega dobijamo energiju iz glukoze, a takodje je zadužen za pravilnu proizvodnju hormona, te tako štiti naš nervni sistem. Vitamin B6 štiti naš imuni sistem, takodje je zadužen za stvaranje zdravih eritrocita, kao i za rad hormona. Pantotenska kiselina nam takodje pomaže pri proizvodnji energije, te je tako uticajna na naše raspoloženje.

Loading...

Na 100 grama kruška sadrži minerala:

 • 1% kalcijuma
 • 9% bakra
 • 2% gvoždja
 • 2% magnezijuma
 • 2% mangana
 • 2% fosfora
 • 1% cinka

Što znači da je dobar izvor minerala, i to onih najvažnijih našem organizmu. Kalcijum je zadužen za izgradnju čvrstog koštanog sistema, gvoždje ima izuzetno važnu ulogu kada je naša krvna slika u pitanju. Magnezijum, i ostali minerali pomažu normalan rad srca, odnosno srčanog i nervnog sistema, kao i probavnog.

Kalorije

Kruške nisu kalorične, već naprotiv, preporučuju se osobama koje žele da izgube kilograme. Sadrže dosta ugljenih hidrata, odnosno šećera, ali su to zdravi šećeri koji su nam potrebni kako bismo proizveli dovoljno energije za rad. Takodje su bogate vodom, a voda je izuzetno važna kod svih procesa u organizmu.

Hidrira organizam i na taj način stvara osećaj sitosti i vitalnosti svih organa, a naročito digestivnog trakta.

Kruška na 100 grama sadrži samo 58 kalorija, te tako nemojte previše brinuti o njima. Ipak, svakako se ne preporučuje da jedete dosta krušaka dnevno, jer sve što je preterano izaziva kontra-efekat. Jedna do tri kruške dnevno (mislimo na one od 100 grama ) biće sasvim dovoljne da zadovoljite potrebne količine odredjenih nutrijenata i kalorija, a sve to u kombinaciji sa ostalim zdravim namirnicama.

Jedna voćna salata ujutru, ili jedna kruška i jabuka za užinu, biće od velike koristi vašem organizmu. Umesto da posegnete za preradjenim šećerima onda kada vam se jede nešto slatko, odaberite slasnu krušku i tako učinite sebi dve usluge. Prva jeste dobar i sočan ukus, a druga je još bitna – očuvanje zdravlja.

Zdrave, organske kruške nažalost nisu zastupljene tokom cele godine, ali možete iskoristiti priliku da napravite domaće proizvode od njih onda kada su još uvek tu. Oni su takodje preporučljivi u ishrani, svakako više od pomenutih preradjenih slatkiša.

100 grama kompota od krušaka sadrži – 77 kalorija; 100 grama džema od krušaka sadrži – 260 kalorija; 100 mililitara soka od krušaka sadrži 51 kaloriju.

Osim što krušku možete iskorsititi na ovaj način, takodje možete jesti sušenu krušku, koja na 100 grama sadrži 275 kalorija.

Prednosti za zdravlje

Kroz tekst smo već pomenuli da je poželjno jesti krušku svakodnevno, zbog dovoljnog udela važnih nutrijenata.

Pomenuli smo da je pogodna za naš digestivni trakt jer sadrži visok procenat vlakana koji regulišu metabolizam, pomažu varenje te tako prazne naše debelo crevo. Na taj način organizam se redovno čisti od nakupljenih toksina, što je svakako veoma poželjno. Nakupljanjem toksina usled nepravilne ishrane može dovesti do pojave slobodnih radikala koji kasnije prerasataju u teže bolesti.

Zdravlje naših creva je od velikog značaja, jer svi procesi upravo kreću odatle, unosom i preradom hrane koju pojedemo.

Kruška pozitivno utiče i na naš imunitet jer sadrži brojne antioksidante, koji nas takodje čuvaju od pomenutih slobodnih radikala. Dalje, štiti naš nervni i kardiovaskularni sistem, a takodje koštani i mišićni. 

Zaključujemo da je kruška itekako poželjna, kako za nas odrasle, tako i za naše mališane. Vašem detetu ili bebici ispasirajte jednu mekanu krušku, svežu ili blago kuvanu, te na taj način obogatite jelovnik. Dečica je vole upravo zbog toga sladunjavog i prijatnog ukusa, te je tako to spoj lepog i korisnog.

Savet +

Kako vam ne bi dosadilo konzumiranje kruške, pokušajte da je svaki dan upotrebite na drugačiji način. Jedan dan je možete jesti za doručak u kombinaciji sa drugim voćem, a nekada je možete dodati u jutarnju ili večernju kašu. Njome možete čak upotpuniti i glavna jela, tako što ćete pripremiti piletinu sa kruškama.

Loading...

Konzumirajte i napitke od kruške, u vidu soka ili šejka, te na taj način obogatite vašu ishranu.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...