Kako sobne biljke utiču na naše zdravlje

Sobne biljke oplemenjuju prostor i čine atmosferu u kući ili stanu prijatnom. Međutim, osim što imaju dekorativnu funkciju i predstavljaju pravi praznik za oči, korisne su i iz sasvim drugih razloga. One održavaju vlažnost vazduha u sobi, vrše apsorpciju ugljenika, kada ih posmatramo umiruju naše nerve.

Mnoge od njih su i lekovite. Grupa ruskih naučnika koja je istraživala lekovitost sobnih biljaka utvrdila je da one u svom okruženju formiraju specijalno elektromagnetno polje sa jako pozitivnim uticajem na psiho-fizičko zdravlje čoveka. Evo šta su sve oni dokazali.

Sobno cveće sadrži fitoncide

Fitoncidi su lako isparljive materije sa snažnim antimikrobnim dejstvom, aktivne biološke supstance koje pročišćavaju vazduh od virusa i bakterija. To su prirodni antibiotici koji se oslobađaju iz većine sobnih biljaka, jako efikasni u sprečavanju širenja patogena (izazivača bolesti). Svega nekoliko saksija cveća u sobi prepoloviće koncentraciju mikroorganizama izazivača bolesti. Fitoncida najviše ima u difenbahiji, kineskoj ruži, mitri…

Biljke upijači toksina

Neke sobne biljke veoma su efikasne u prečišćavanju vazduha i eliminaciji toksina koji se u vazduhu nalaze. Mnoge stvari koje upotrebljavamo u kući napravljene su od veštačkih materijala iz kojih isparavaju toksini. U lakovima, lepkovima, raznim sredstvima za čišćenje, novom nameštaju od iverice i raznim materijalima za završnu obradu nameštajab ima raznih toksičnih materija, pre svega jako opasnih fenola, formaldehida i benzola. Sobne biljke poput sunđera upijaju ove otrove, a jedna od najefikasnijih je fikus. Zato ga je najbolje držati pored prozora okrenutog prema prometnoj ulici. U ovu grupu takođe spadaju: dracena, sobni bršljan, aloja, hrizantema, ehmeja, singonijum, epipremnum itd.

Za spavaću sobu – muškatle

U posteljini koju koristimo za spavanje množe se enterobakterije koje odatle dospevaju u vazduh spavaće sobe. Zato u spavaćoj sobi treba čuvati biljke koje imaju sposobnost uništavanja ovih mikroorganizama. U najefikasnije biljke sa takvim dejstvom spadaju: sobni bršljan, kalanhoja, bendžamin, begonije, aspidistra, muškatle (geranium pelagonium.)

Osim što uništavaju mikroorganizme, muškatle izlučuju supstance koje imaju umirujuće dejstvo. Zato su pogodne za držanje u spavaćoj sobi, naročito ako u njoj spavaju razdražljive osobe, sklone nesanici i depresiji, kao i osobe koje imaju problema sa glavoboljom.

Hlorofitum – biljka za prostorije u kojima se puši

Stručnjaci ističu da je hlorofitum najefikasniji u eliminisanju štetnih materija iz vazduha. Ova biljka ima i snažno baktericidno dejstvo. Važan savet – u saksiju sa ovim cvećem treba staviti komad aktivnog uglja, jer će on dodatno pojačati moći prečišćavanja koje ima hlorofitum. Ako u kuhinji koristite plinski šporet, određena količina ugljen-monoksida iz tog gasa nalazi se u vazduhu. Hlorofitum vrši apsorpciju ugljen-monoksida, pa je odlično mesto da se ova biljka gaji upravo kuhinja. Ovo sobno cveće idealno je i za stambeni prostor u kome žive pušači, jer umanjuje štetnost duvanskog dima.

Kaktusi – pored monitora i televizora

U kući je korisno uzgajati i kaktuse. Oni znatno utiču na smanjenje jonizacije vazduha i tako štite naš organizam od elektromagnetnog zračenja. Zbog toga kaktuse držite uz televizor ili monitor. Na povećanje koncentracije korisnih negativnih jona utiču i neke četinarske vrste, kao što su tuje i čempresi, ali i krotoni.

Blagotvorni listovi

U listovima nekih sobnih biljaka, pre svega aloje, zlatnog brka i kalanhoje, sadržane su mnoge blagotvorne supstance. Zato se listovi ovih biljaka koriste za spravljanje mnogih narodnih lekova, a imaju široku primenu i u farmaceutskoj industriji, kao i u proizvodnji kozmetičkih preparata.

Oprez – neke vrste sobnog cveća su jaki alergeni, a neke sadrže toksine

Iako su sobne biljke višestruko korisne, moramo uvek imati na umu da neke od njih u izvesnim slučajevima mogu biti i štetne. Određene vrste, naročito one čiji cvetovi imaju intenzivan miris i oslobađaju polen, su snažni alergeni. Čak i zemlja iz saksija može biti jak alergen. Na njenom površinskom sloju formiraju se naslage gljivica, izuzetno opasnih u slučaju da neko ko živi u kući ima probleme sa bronhijalnom astmom, alergijskim rinitisom, konjuktivitisom i drugim sličnim tegobama izazvanim alergijskim reakcijama.

Pored toga, neke vrste sobnih biljaka sadrže u pojednim svojim delovima i toksične materije. Tu spadaju: fikus, difenbahija, bendžamin, dracena, klivija, filadendron, božićna zvezda, antrijum, kroton. Zato budite oprezni sa njima, naročito ako imate malu decu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...
Loading...