Kako sobne biljke utiču na naše zdravlje

Sobne biljke oplemenjuju prostor i čine atmosferu u kući ili stanu prijatnom. Međutim, osim što imaju dekorativnu funkciju i predstavljaju pravi praznik za oči, korisne su i iz sasvim drugih razloga. One održavaju vlažnost vazduha u sobi, vrše apsorpciju ugljenika, kada ih posmatramo umiruju naše nerve.

Mnoge od njih su i lekovite. Grupa ruskih naučnika koja je istraživala lekovitost sobnih biljaka utvrdila je da one u svom okruženju formiraju specijalno elektromagnetno polje sa jako pozitivnim uticajem na psiho-fizičko zdravlje čoveka. Evo šta su sve oni dokazali.

Loading...

Sobno cveće sadrži fitoncide

Fitoncidi su lako isparljive materije sa snažnim antimikrobnim dejstvom, aktivne biološke supstance koje pročišćavaju vazduh od virusa i bakterija. To su prirodni antibiotici koji se oslobađaju iz većine sobnih biljaka, jako efikasni u sprečavanju širenja patogena (izazivača bolesti). Svega nekoliko saksija cveća u sobi prepoloviće koncentraciju mikroorganizama izazivača bolesti. Fitoncida najviše ima u difenbahiji, kineskoj ruži, mitri…

Biljke upijači toksina

Neke sobne biljke veoma su efikasne u prečišćavanju vazduha i eliminaciji toksina koji se u vazduhu nalaze. Mnoge stvari koje upotrebljavamo u kući napravljene su od veštačkih materijala iz kojih isparavaju toksini. U lakovima, lepkovima, raznim sredstvima za čišćenje, novom nameštaju od iverice i raznim materijalima za završnu obradu nameštajab ima raznih toksičnih materija, pre svega jako opasnih fenola, formaldehida i benzola. Sobne biljke poput sunđera upijaju ove otrove, a jedna od najefikasnijih je fikus. Zato ga je najbolje držati pored prozora okrenutog prema prometnoj ulici. U ovu grupu takođe spadaju: dracena, sobni bršljan, aloja, hrizantema, ehmeja, singonijum, epipremnum itd.

Za spavaću sobu – muškatle

U posteljini koju koristimo za spavanje množe se enterobakterije koje odatle dospevaju u vazduh spavaće sobe. Zato u spavaćoj sobi treba čuvati biljke koje imaju sposobnost uništavanja ovih mikroorganizama. U najefikasnije biljke sa takvim dejstvom spadaju: sobni bršljan, kalanhoja, bendžamin, begonije, aspidistra, muškatle (geranium pelagonium.)

Loading...

Osim što uništavaju mikroorganizme, muškatle izlučuju supstance koje imaju umirujuće dejstvo. Zato su pogodne za držanje u spavaćoj sobi, naročito ako u njoj spavaju razdražljive osobe, sklone nesanici i depresiji, kao i osobe koje imaju problema sa glavoboljom.

Hlorofitum – biljka za prostorije u kojima se puši

Stručnjaci ističu da je hlorofitum najefikasniji u eliminisanju štetnih materija iz vazduha. Ova biljka ima i snažno baktericidno dejstvo. Važan savet – u saksiju sa ovim cvećem treba staviti komad aktivnog uglja, jer će on dodatno pojačati moći prečišćavanja koje ima hlorofitum. Ako u kuhinji koristite plinski šporet, određena količina ugljen-monoksida iz tog gasa nalazi se u vazduhu. Hlorofitum vrši apsorpciju ugljen-monoksida, pa je odlično mesto da se ova biljka gaji upravo kuhinja. Ovo sobno cveće idealno je i za stambeni prostor u kome žive pušači, jer umanjuje štetnost duvanskog dima.

Kaktusi – pored monitora i televizora

U kući je korisno uzgajati i kaktuse. Oni znatno utiču na smanjenje jonizacije vazduha i tako štite naš organizam od elektromagnetnog zračenja. Zbog toga kaktuse držite uz televizor ili monitor. Na povećanje koncentracije korisnih negativnih jona utiču i neke četinarske vrste, kao što su tuje i čempresi, ali i krotoni.

Blagotvorni listovi

U listovima nekih sobnih biljaka, pre svega aloje, zlatnog brka i kalanhoje, sadržane su mnoge blagotvorne supstance. Zato se listovi ovih biljaka koriste za spravljanje mnogih narodnih lekova, a imaju široku primenu i u farmaceutskoj industriji, kao i u proizvodnji kozmetičkih preparata.

Oprez – neke vrste sobnog cveća su jaki alergeni, a neke sadrže toksine

Iako su sobne biljke višestruko korisne, moramo uvek imati na umu da neke od njih u izvesnim slučajevima mogu biti i štetne. Određene vrste, naročito one čiji cvetovi imaju intenzivan miris i oslobađaju polen, su snažni alergeni. Čak i zemlja iz saksija može biti jak alergen. Na njenom površinskom sloju formiraju se naslage gljivica, izuzetno opasnih u slučaju da neko ko živi u kući ima probleme sa bronhijalnom astmom, alergijskim rinitisom, konjuktivitisom i drugim sličnim tegobama izazvanim alergijskim reakcijama.

Loading...

Pored toga, neke vrste sobnih biljaka sadrže u pojednim svojim delovima i toksične materije. Tu spadaju: fikus, difenbahija, bendžamin, dracena, klivija, filadendron, božićna zvezda, antrijum, kroton. Zato budite oprezni sa njima, naročito ako imate malu decu.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...