Grašak – prirodni zaštitnik nerava, srca i kostiju

Postoji mnogo biljaka mahunarki, a grašak spada u one najblagotvornije. Prisutan je u ishrani čoveka još od mlađeg kamenog doba, u Evropu su ga doneli istočni narodi tokom njihove seobe u ranom srednjem veku.

Rasprostranjen je na celoj zemaljskoj kugli.

Loading...

Hranljivost i lekovitost

Grašak je izuzetno hranljiv. Obiluje ugljenim hidratima i vlaknima. Sadrži galaktan, glukuronsku kiselinu, glukozu, fruktozu…

Bogat je proteinima, a u njegovom sastavu ima i masti i lecitina korisnih za čovekov nervni sistem.

Ovo mahunasto povrće prava je riznica vitamina. Sveži plodovi imaju dosta vitamina C i E, ali pri sušenju oni se gube, pa ih u osušenom plodu ima samo u tragovima.

Međutim, osušeni grašak sadrži tiamin (vitamina B1), riboflavin (B2) i niacin (B3). Ovi vitamini jako pozitivno utiču na metabolizam. Vitamin K, koga takođe ima u izobilju, štiti kosti i reguliše gustinu krvi. Grašak sadrži i folnu kiselinu (B6), koja je jako važna u prevenciji koštanih oboljenja, osteoporoze i ateroskleroze.

Loading...

Zbog vitamina C, snažnog antioksidansa, grašak deluje preventivno i protiv maligniteta. Vitamin C snaži imunitet, čisti organizam od toksičnih materija i sprečava nastanak i razvoj kancerogenih ćelija. Važan sastojak ove mahunarke je i betakaroten (vitamin A), koji takođe brani organizam od karcinoma, a jako je koristan i za pravilan rad srca. Grašak je i bogat izvor gvožđa, minerala zaslužnog za normalno funcionisanje krvotoka.

U opni graška nalazi se jedinjenje vlakana i pektina, što je čini jako teškom za varenje. Zbog toga nutricionisti savetuju upotrebu suvih plodova od kojih se pravi brašno ili se mogu konzumirati u obliku supe ili kaše. Brašno graška ima široku primenu u narodnim metodama lečenja, gde se koristi za spravljanje obloga koje se stavljaju na kožu sa osipom ili čirevima.

Međutim, osušeni plodovi nisu preporučljivi osobama sa želudačnim i crevnim tegobama, jer podstiču lučenje kiseline i nadimanje. Grašak u osušenom stanju bogat je proteinima i zato ne treba da ga konzumiraju ni osobe sa bubrežnim oboljenjima. Sa druge strane, jako će im prijati mladi kuvani grašak. Osušene plodove treba da izbegavaju i oboleli od gihta, jer sadrže purin.

Kako odabrati i čuvati grašak?

Da bi sačuvali sve njegove hranljive elemente, najbolje je da grašak držite u frižideru. Ako na sobnoj temperaturi bude duže od nekoliko sati, šećer iz njega će se transformisati u skorb, što će uništiti njegovu hranljivost.

Kada kupujete, birajte osrednje, sjajne i tvrde mahune. Ukoliko je to izvodljivo, otvorite mahunu i probajte nekoliko zrna da bi utvrdili koliko je sladak.

Loading...

Grašak je najbolje kupovati istog dana kada se priprema, a u frižideru se može čuvati do dva dana. Zbog svog slatkastog ukusa, grašak je dobar u kombinaciji sa mnogim namirnicama i može se pripremati na različite načine.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...