Gauda sir – sastav i priprema

Gauda sir ima vrlo dugu tradiciju. Smatra se da je počeo da se pravi daleke 1184. godine u Holandiji. Naziv nosi po holandskom selu Gaudi. Danas on važi za jedan od najpoznatijih sireva na svetu, a da li je i najukusniji ostaje na vama da ocenite kada ga probate.

U jedno smo sigurni, a to je da je teško odoleti ovom siru žuto – narandžaste boje čiji ukus podseća na orahe. 

Loading...

Gauda sir - nutritivna vrednost, sastav i recept

NUTRITIVNA VREDNOST I SASTAV GAUDA SIRA

Sir gauda se pravi od poluobranog ili obranog kravljeg mleka. Ono što je važno znati pre nego što počnete da konzumirate ovaj sir jeste to da je punomasni. Ukoliko ste na dijeti i želite da smršate gauda nije pravi izbor za vas s obzirom da sadrži čak od 30 – 48 % mlečne masnoće u suvoj masi.

Glavni krivac za visoku nutritivnu vrednost ovog sira jeste mleko. Interesantan je podatak da za proizvodnju 1  kilograma ovog sira treba utrošiti čak 10 litara mleka, te stoga ne bi trebalo da vas čudi toliki udeo proteina, masti, vitamina i minerala u 1 kg ovog gotovog proizvoda.

Na 100 grama gauda sira dolazi 356 kalorija. U 100 grama ovog sira ima: 27 g masti od čega 18 g čine zasićene masne kiseline, 0,7 g polinezasićene masne kiseline, 8 g mononezasićene masne kiseline, 114 mg holesterola, 819 mg natrijuma, 121 mg kalijuma, 2, 2 g ugljenih hidrata, 2, 2 g šećera, 25 g proteina, 563 IU vitamina A, 20 IU vitamina D, 0, 1 mg vitamina B6, 700 mg kalcijuma, 0, 2 mg gvožđa, 29 mg magnezijuma. 

Loading...

LEKOVITA SVOJSTVA GAUDA SIRA

Neka vas ne obeshrabri to što je gauda sir kaloričan. To što poseduje veću količinu masti i kalorija nije razlog da ga ne jedete, štaviše on je preporučljiv i ishrani. Sve dok ga unosite u ograničenim količnima, a to znači ne više od 100 do 200 g sira dnevno, što bi značilo oko 1 kg na nedeljnom nivou, ne bi trebalo da imate problema po pitanju kilaže.

Takodje, to što u sebi sadrži masti ne znači da nije zdrav i lekovit. Gauda sir u svom sastavu poseduje dosta kalcijuma i proteina, koji su od velikog značaja za očuvanje zdravlja organizma. Poznato je da kalcijum pospešuje kvalitet zuba i kostiju, takodje on je dobar čuvar srca.

Proteini koji se nalaze u ovom siru pospešuju razvoj mišićne mase, tako da je poželjno da ga konzumiraju sportisti, kao i vegeterijanci koji konzumiranjem ovog sira nadoknadjuju proteine koji su neophodni za stabilno funkcionisanje organizma.

NAČIN PRIPREME GAUDA SIRA

Gauda sir se priprema na vrlo specifičan način. Već smo rekli da je za 1 kg ovog sira potrebno čak 10 l kravljeg mleka. Prilikom pripreme ovog sira, za njegovo sirenje potrebno je pre svega pomešati ohladjeno mleko od prethodne večeri sa svežim mlekom, zatim kuvati dok se ne postigne odredjena temperatura od nekih 30 – ak stepeni. U toku ovog procesa, nakon dodavanja mlečnih bakterija, mleko će se u roku od pola sata zgrušati. Tako zgrušano mleko treba seći pomoću posebnog noža i pri tom prosipati surutku. Sve dok masa ne dobije željenu strukuru potrebno je ponavljati ovaj proces. Nakon toga dobijena masa se stavlja u posebne okrugle kalupe u kojima će mirovati odredjen period u zaslanjenoj vodi. Potom se skladišti u hladnim prostorijama najmanje jedan mesec dok ne postigne zrelost.

Shodno vremenu potrebnom da ovaj sir dostigne zrelost moguće je razlikovati: „mladi“, „srednji“ „stari“ , kao i „prastari“ gauda sir, za čije je sazrevanje potrebno oko godinu dana.

Loading...

Ukoliko ste ljubitelj sireva, gauda je pravi izbor za vas, odličan je u kombinaciji sa maslinama i belim vinom.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...