Dobra vest za nikotinske zavisnike: Stiže vakcina protiv pušenja!

E, pa, sutra definitivno prestajem da pušim! Ili možda, ipak, od ponedeljka? Koliko ste samo puta izgovorili ove rečenice?

A onda dođe taj čuveni dan, vi ne zapalite dva sata, nagutate se nikotinskih žvaka, oblepite se flasterima protiv pušenja i već na dugoj kafi uveliko purnjate!

nikotin

Teško se ratosiljati pušačke strasti, to zna svaki pušač, ali izgleda da će u budućnosti i oni koji imaju slabu volju ili nedovoljno jaku želju, moći da se obračunaju sa ovim užasnim porokom. Jer, najnovija vest iz Amerike glasi – na pragu smo otkrića vakcine protiv nikotinske zavisnosti!

Stručnjaci instituta u Kaliforniji osmislili su vakcinu koja smanjuje dejstvo nikotina na mozak. Ona povećava broj antitela koja se pričvršćuju za molekule nikotina i odlaže njegove efekte. Iako u dve kliničke studije vakcina nije dala željene rezultate, naučnici sada imaju ideju kako da je učine efikasnom. Otkriveno je da pojedinci koji su imali najviši nivo antinikotinskih antitela imaju veće šanse da zauvek ostanu “bivši pušači”.

Testiranje nove vakcine sprovedeno na miševima pokazalo je da ona odlaže efekte nikotina u prvih deset minuta od ubrizgavanja, a miševi koji su primili terapiju imali su i niži nivo nikotina u mozgu. Ako radi na miševima, jednog dana bi moglo i na ljudima! Nadamo se što pre!

Bilo kako bilo, svakako je bolje za vaše zdravlje da cigare ostavite što pre, a izbor je uvek na vama.

Srećno!

izvor: blic žena

Sponzorisani tekstovi:

loading...
Loading...